Nézeteltéréseink rendezése és gyermekeink érdeke

A koronavírus okozta világjárvány miatt hatványozottan igaz, hogy konfliktusok kialakulhatnak még a harmonikusnak mondható házasságokban is, a kérdés viszont az, hogy ezeket a konfliktusokat a gyerekeink előtt rendezzük, vagy minden esetben a gyerekeink jelenléte nélkül igyekezzünk egyezségre jutni?

Egy fiatalember mondta el, hogy gyerekkorában nem tudott arról, hogy a szülei között nézeteltérések vannak, mindig békesség és nyugalom volt közöttük az ő szemszögéből, míg egy napon el nem váltak.

Ez a fiatalember elmondta, hogy gyerekként csak azt látta amikor a szüleik megölelik egymást, megfogják egymás kezét, majd tizenéves korában a szülei leültek vele és közölték, hogy már évek óta nem szeretik egymást, ezért külön válnak útjaik. Elképzelhetjük, hogy milyen borzasztó hidegzuhanyként érte ez a gyermeket.

Ennek a fiatalembernek hosszú idő kellett, hogy feldolgozza a szülei válását és még nehezebb volt neki helyesen kommunikálni a házasságában adódó nézeteltérések idején.

Nem csoda, hiszen semmiféle minta nem volt előtte.

Szomorú, de beleeshetünk mi is abba a csapdába, hogy nem beszéljük meg nézeteltéréseinket házastársunkkal, a gyerekeinket pedig kifogásként használjuk, hogy ne kelljen nehéz beszélgetéseket folytatnunk.

A gyerekek megérzik a szüleik között levő feszültséget akkor is, ha nem tudják, hogy mi van ennek a hátterében. Ez a feszültség pedig átragad rájuk. Egy anyuka tudja, hogy amikor ő maga feszültté válik, esélye sincs a kisgyermekét megnyugtatni, mert a kisgyermek az ő lelkiállapotát sugározza vissza.

Éppen ezért sose használjuk a gyerekeinket kifogásként arra nézve, hogy a „szőnyeg alá söpörhessük” azokat a dolgokat, amikről igenis beszélni kell.

A gyerekeinknek meg kell érteniük, hogy a házassággal igenis együtt járnak bizonyos konfliktusok, nézeteltérések.

Néha megtörténhet, hogy érzelmileg felkavar minket valami, másként látunk dolgokat, más véleményen vagyunk és ezzel nincs is gond, ez természetes része minden emberi kapcsolatnak, így a házasságnak is.

Fontos látni a gyerekeinknek azt, hogy miként lehet ezeket a nézeteltéréseket egészséges módon kezelni, meghallgatva egymást, párbeszédet folytatva egymással, anélkül, hogy lehordanánk egymást, szidnánk egymást, egymásra hárítanánk a felelősséget, gúnyolnánk egymást, kiabálnánk egymással vagy fizikai erőszakhoz folyamodnánk.

Tisztelettel kell viszonyulnunk egymáshoz a konfliktusok idején is. Gyorsnak kell lennünk annak meghallgatására, amit a társunk akar mondani nekünk és semmiképpen sem szabad meggondolatlanul és elhamarkodottan beszélnünk.

A fent említett aljas, lealacsonyító, mocskolódó, tiszteletlen megnyilvánulások hihetetlen nagy kárt okoznak a családodnak teljesen mindegy, hogy a gyerekeid előtt vagy a gyerekeid háta mögött zajlanak.

Van olyan megnyilvánulásunk a nézeteltérések idején, amit, ha a gyerekek látnának, hallanának ártalmas lenne rájuk nézve? Kérjünk bocsánatot a gyerekeinktől és a házastársunktól ezek miatt és a jövőben mellőzzük azok gyakorlását. Sem a gyerekek előtt, sem a gyerekek háta mögött ne tegyük ezeket többé. Ha nem tudtok mit kezdeni az elmérgesedett konfliktusaitokkal, sürgősen vonjatok be egy lelkigondozót, hogy segítsen nektek egészséges módon rendezni azokat.

Megtanulhatjátok a konfliktusok egészséges kezelésének helyes alapelveit ebből pedig ti is és a gyermekeitek is sokat fognak nyerni.

Néha megtörténhet velünk, hogy egyszerűen kirobbanunk és felemeljük a hangunkat úgy, ahogyan nem kellene.

Ilyenkor vegyük észre, hogy hibáztunk és azonnal kérjünk bocsánatot házastársunktól. Tanuljunk meg azonnal bocsánatot kérni, azonnal megbocsátani.

Természetes, hogy vannak olyan beszédtémák, amik nem gyerekeknek valók, ezért azokat beszéljük meg akkor amikor házastársunkkal kettesben vagyunk.

Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy ne legyünk képmutatóak gyerekeinkkel szemben. Ne mutassunk nekik hamis képet a családunkról, önmagunkról, házasságunkról.

A konfliktus igenis a házasság egyik velejárója. A konfliktus önmagában még nem ártalmas, ha megfelelően és időben kezeljük.

Hadd lássák gyermekeink, hogy egészséges módon, párbeszédet folytatva, alázatosan, kölcsönös tisztelettel és természetesen kölcsönös megbocsátással rendezzünk nézeteltéréseinket.

Ezáltal esélyt adunk nekik, hogy ők is a maguk idejében egy harmonikus házasságban tudjanak élni azáltal, hogy egészséges módon kezelik a nézeteltéréseket.

A 30 napos „Hálás vagyok érted” kommunikációs online tanfolyam jó kezdet lehet ahhoz, hogy megtanuljátok a tiszteletteljes, szeretetteljes kommunikáció és konfliktuskezelés alapjait.

Bővebb infóért írj üzenetet nekünk! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!