Milyen barátokat válassz, ha szeretnéd rombolni a házasságod? —————————————————

A kapcsolataink fontos szerepet játszanak életünkben a házasság szövetségébe való belépés után is. Egész életünk során szükségünk van őszinte, hűséges, igaz barátságokra. Az efféle barátságok építenek minket és építik a házasságunkat. Fontos tudnunk, hogy olyanokká válunk, amilyenek az emberek, akikkel a legtöbb időt töltjük. Ilyen értelemben igaz a mondás: ” Madarat tolláról, embert barátjáról.”

Milyen barátokat válasszunk, ha szeretnénk házasságunkat rombolni?
1. Olyan barátokat, akik nem hisznek a házasság szövetségében.

Természetesen nem azt akarom mondani, hogy minden emberrel meg kell szakítanunk a kapcsolatot, akik más háttérből származnak vagy más véleménnyel rendelkeznek, mint mi. De hogyan lehetnénk közeli barátságban valakivel úgy, hogy közben kinevetnek minket vagy lenéznek bennünket azért, mert mi hiszünk a házasság szövetségében, szentségében és Istentől rendelt voltában? Ezzel nem is azt szeretném sugallni, hogy ha egy barátod éppen elvált és friss sebeket hordoz, és negatív képe van emiatt a házasságról, hagyd magára, csak vigyázz arra, hogy a beszélgetéseitek ne váljanak általánosan házasság ellenesekké. Vigyázzunk, hogy mások mit ültetnek el az elménkbe. Ha például a barátaid, barátnőid folyamatosan arról győzködnek, hogy jobb egyedül élni, mint házasságban, te pedig engedsz nekik, akkor rövidesen arra fogsz ébredni, hogy apró dolgokon is veszekszel a házastársaddal, majd hibáztatod a házastársadat, végül pedig a váláson gondolkozol. Isten akarata az, hogy a házasságunk erős alapokon legyen és a barátságaink is gyümölcsözőek legyenek. Ha azonban szeretnéd rombolni a házasságodat, akkor barátkozz olyan emberekkel, akik nem hisznek a házasságban és dolgoznak azon, hogy aláaknázzák a tiedet.

2. Olyan barátokat, akik az esetek többségében a családod ellen hangolnak.

Egy igaz barát azon fog dolgozni, hogy közelebb kerüljünk a házastársunkhoz, gyermekeinkhez. Ha szeretnéd, hogy a házasságod meggyengüljön, válassz olyan barátot, aki folyamatosan “ülteti a bogarat a füledbe.” A férjed túl sokat kér tőled, a feleséged egy trampli, a gyerekeid hálátlanok, a családod nagyon sok jogtalan elvárást támaszt veled szemben, már semmit sem tehetsz anélkül, hogy ne kellene felhívnod a házastársad, túlságosan uralkodó a házastársad, ő akarja megmondani mivel töltsd az időt… stb. stb.” Ezen kívül a kedvenceim a ” Ha a helyedben lennék” kezdetű mondatok. A családod ellen hangoló “barát” ezután valami olyat tanácsol, amit ő sosem tenne valójában. Fontos dolog, hogy időt tölts a barátaiddal, de amint ez a házasságod kárára megy, érdemes elgondolkodnod, hogy mi a fontosabb számodra. Ha nem szeretnénk rombolni a házasságunkat, akkor a házasságunkat és házastársunkat mindig első helyre kell tennünk a többi baráti kapcsolattal szemben. MINDIG!

3. Olyan barátokat, akik rosszakat mond a házastársadról.

Túl sok emberrel találkoztam már, akiknek a legjobb barátaik folyamatosan rosszat mondtak a házastársukról. A határainkat nekünk kell meghúzni. Ha nem szeretnénk, hogy a házasságunkat rombolják, akkor húzzunk meg világos határokat. Még a legközelebbi rokonaink előtt is. ” Nem engedem meg, hogy a házastársamról becsmérlően beszélj vagy azt sorold, hogy mit tesz vagy nem tesz meg ellenem vagy értem.” Ha engedjük, hogy az elménket ilyen “szeméttel” tömjék, ez egy negatív folyamatot fog beindítani bennünk, ami által rombolja a házasságunkat. Elhatároztam, hogy megszakítom a kapcsolatot azokkal a rokonokkal, barátokkal, akik szándékosan bántják a házastársamat annak ellenére, hogy világosan lefektettem a határaimat ezzel kapcsolatosan.

4. Olyan barátokat, akik rosszat mondanak a házastársukról.

Milyen emberekkel vegyük körül magunkat, ha szeretnénk, hogy a házasságunk gyümölcsöző legyen? Olyanokkal akiknek szintén ez a célja. Azok, akik állandó jelleggel panaszkodnak a házastársukkal kapcsolatosan, ilyenek? Valószínűleg nem. Ez nem azt jelenti, hogy ha egy feleség a másik feleséggel megoszt néhány negatív dolgot a házastársával kapcsolatosan, meg kell szakítani a barátságot, de ahol ez a jelenség állandósul, jó tudnunk, hogy mérgező barátságról beszélhetünk, amelyik hosszú távon a házasságunkat is megmérgezheti azáltal, hogy az állandósult negatív viselkedésminta átragad ránk is. Döntsük el tehát, mit szeretnénk. Építeni vagy rombolni a házasságunkat? Ennek megfelelően válasszunk barátokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!