Hogyan hozd ki a legtöbbet az ünneplésből?

Úgy gondolom, hogy minden ünnepnek megvan a maga szépsége, áldása, jellegzetessége és buktatója is.

Főleg a Karácsony, ami a család és a szeretet ünnepe is, nagyon fontos. Számomra ennek az ünnepnek a lényege az, hogy Isten a legnagyobb áldozatot hozta, hogy kifejezze, őszintén szeret engem és meg akar menteni önmagamtól, a boldogtalanságtól, céltalanságtól és végül a haláltól.

Ilyenkor sokat gondolok azokra a családanyákra, feleségekre, egyedülálló anyákra, akik sok-sok terhet, feladatot vállalnak a munkahelyükön és otthon is, hogy az év végén minden tökéletes és hangulatos legyen.

Együtt érzek azokkal az édesapákkal is, akik az év utolsó napjait még több munkával töltik, mert úgy érzik, hogy az ő felelősségük a megfelelő anyagi hátteret biztosítani az ünnepléshez, családi együttlétekhez.

Sok-sok édesanya, feleség nem tud igazán felszabadult lenni ebben az időszakban és még az ünnepek során sem, mert annyi feladatot vállal magára, hogy az ünnepek után fáradtabbnak és kimerültebbnek érzi magát, mint előtte.

Sok-sok apa, férj talán kissé fellélegzik, mert sikerült anyagi szempontból egy elfogadható hátteret biztosítani az ünnepléshez, ugyanakkor szembe kell néznie a családi ünneplés során azzal a sok elmulasztott pillanattal, eseménnyel, amiket éppen a sok-sok munka miatt hagyott ki az elmúlt év során.

Nem csoda hát, hogy Januárban születik a legtöbb fogadalom, elhatározás. A legtöbb ember újat szeretne kezdeni, a következő évben máshogy szeretné csinálni a dolgait.

Íme, néhány tanács, ha szeretnéd kihozni a legtöbbet ebből az időszakból:

Először is, ne akarj mindenkinek megfelelni.

A közösségi média világában olyan könnyű olyan nyomást helyezni saját magadra, aminek semmi értelme.

Ha egy ismerős család 100 ezer forintos fenyőfát vásárolt magának, biztos vagy benne, hogy neked is arra van szükséged ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd az ünneplésből?

Ne feledd: sosem tudhatod, hogy egy család milyen nehézségeket, terheket cipel a zárt ajtók mögött. Biztos vagy benne, hogy az udvarod és házad minden szegletét fényfüzérekkel kell tele aggatnod?

Biztos vagy benne, hogy a karácsonyi ajándékoknál az a legfontosabb, hogy minél többe kerüljenek?

Biztos vagy benne, hogy minden programot be kell vállalnod ebben az időszakban? Mindenhol nélkülözhetetlen vagy?

Minden programot fontosnak tartasz, vagy egyes dolgokat azért vállalsz csak, hogy másoknak megfelelj?

 Ne engedj annak az őrületnek, ami kifejezetten ebben az időszakban látványosan megnyilvánul: mindenkit felülmúlni, mindekinél kreatívabbnak bizonyulni ajándékozásban, dekorációban, ünnepi menüben, programokban stb.

A rád nehezedő nyomás negatív hatással lesz rád és a házasságodra, családodra is. Adj az elmédnek, szívednek időt a pihenésre, és az ünnepre való hangolódásra.

 A gyermeked nem fog traumát szenvedni azért, mert nem 100 ezer forintos fenyőfa díszeleg a nappalidban, de a sok-sok stressz és a helytelen ünnepi értékrend nyomot fog hagyni benne.

Legyen a családod és az ünnep igazi üzenete a középpontban. Töltsetek minél több időt együtt.

Másodszor, gondold át a családod ünnepi hagyományait.

Melyek azok a hagyományok, amelyek örömmel töltenek el téged és családodat és melyek azok, amelyek felesleges feszültséget keltenek?

A gyermekeidnek is elmagyarázhatod, hogy melyek azok az ünnepi hagyományok amelyeket nem fogtok tovább vinni és találhatsz helyettük olyanokat, amelyek örömet és feltöltődést hoznak neked és a családodnak is.

Harmadszor, ne felejts el értéket fektetni a házasságodba idén Karácsonykor.

Elhinnéd egy cégvezetőnek, hogy fontos számára a cége, ha sem időt, sem pénzt, sem energiát nem fektetne bele?

Elhinnéd egy alkalmazottnak, hogy fontos számára a munkája, ha nem járna be rendszeresen időt és energiát fektetni a munkájába?

Elhinnéd egy gyermeknek, hogy fontos számára a tanulás és az iskola, ha sosem készítené el a házi feladatait?  Ugye nem?

Akkor miért várnád a házastársadtól, hogy elhiggye fontos számodra ő és a házasságotok, ha nem vagy hajlandó rendszeresen fektetni a kapcsolatotokba?

Sétáljatok és csodáljátok meg településetek ünnepi fényeit, vásároljatok be együtt az ünnepekre. Nem kell nagy összegeket költeni, csak a házasságodat előtérbe helyezni és időt szánni a házastársadra.

A „Hálás vagyok érted” tanfolyamunk éppen ezt hivatott támogatni.

Fél-egy óra mély beszélgetés akár esténként, amikor már a gyermekeitek ágyban vannak csodákra képes.

Negyedszer, találj lehetőséget arra, hogy családoddal együtt valamilyen nemes ügyet támogassatok.

Süthettek süteményt a szomszédaitoknak, képeslapokat küldhettek egy szeretetotthonnak stb.

Ötletelj erről a házastársaddal. Ez a tevékenység fel fog benneteket tölteni és a gyermekeiteket is nevelitek közben, hiszen példátokkal tanítani fogjátok őket arra, hogy mi az igazán fontos az ünnepben és az életben is.

Ötödször, ne bonyolítsátok túl az ünnepi ajándékozást.

Gyakori példa, hogy a gyermekeket elhalmozzuk ajándékokkal, egy napig örülnek a különböző játékoknak, majd egy hónap múlva már nem is fognak törődni a karácsonyra kapott ajándékokkal.

A bölcsek három ajándékot vittek a gyermek Jézusnak. Kérdezd meg a gyermekeidet, hogy mi az a három dolog, amire igazán vágynak és csak azt kapják. Természetesen fontos megérteniük, hogy nem az ajándék értéke a fontos, hanem az, amit kifejezünk az ajándékokkal.

Ennek az időszaknak a lényege az, hogy kicsit megálljunk, vagy legalább lassítsunk és a hálaadásra, megbocsátásra, szeretetre helyezzük a hangsúlyt. Törekedj hát arra, hogy légy nagylelkű és kifejezd szeretetedet a családod, környezeted felé.

Azt szeretném, hogy gyermekeim ezt lássák és értsék meg az ünneplésünkből. A többi csak körítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!