CSAPDÁK, MELYEKBE NE SÉTÁLJ BELE HÁZASKÉNT!

Igaz a mondás, hogy azok a sebek fájnak a leginkább, amelyeket olyan személytől kapunk, aki közel áll hozzánk, akit nagyon szeretünk.

A házasfelek kapcsolata sajnos bizonyos esetekben annyira elmérgesedhet, hogy szándékosan okoznak egymásnak fájdalmat, szándékosan gázolnak egymás lelkébe. A legfájóbb sebeket viszont úgy okozhatjuk a házastársunknak, hogy az nem szándékos, sőt talán észre sem vesszük. Csak azt érzékeljük (ha érzékeljük), hogy a házastársunknak valami nagyon fáj, nem úgy viselkedik ahogyan szokott.

Ezek azok a “vakfoltjaink”, amelyek által fájdalmat okozhatunk házastársunknak, sőt, sok olyan konfliktust is okozhatnak, amelyeket elkerülhetnénk.

Figyeljünk oda a következő dolgokra, ha nem szeretnénk szándékosan fájdalmat okozni házastársunknak, ha nem szeretnénk szükségtelen konfliktusokat előidézni, a házastársunk bizalmát rombolni.

a) Sose tervezzünk, döntsünk úgy, hogy nem beszéltük meg azt a házastársunkkal.

Mi férfiak hajlamosak lehetünk arra, hogy a család “vezéreiként” elhamarkodjuk a dolgokat és a házastársunkat kész tények elé állítsuk.

Fontos azonban tudnunk, hogy mivel a házasságban eggyé váltunk házastársunkkal, minden egyes terv, döntés mindkét felet érinti bizonyos mértékig. Ezért legyünk nyitottak arra, hogy beszéljünk házastársunkkal, meghallgassuk a véleményét, érveit bizonyos ötletünkkel, gondolatunkkal, tervünkkel kapcsolatosan. Ha a házastársunk érezni, látni fogja, hogy tiszteljük őt annyira, hogy kikérjük a véleményét, sok felesleges konfliktustól fogjuk megkímélni magunkat.

b) Ne próbáljuk “szőnyeg alá söpörni” a sérelmeinket.

Mi férfiak hajlamosak vagyunk arra, hogy amikor házastársunk egy problémát oszt meg velünk, azonnal a probléma megoldására ugorjunk.

Természetesen ez nőkre is ugyanúgy lehet jellemző. Tudnunk kell, hogy meghallgatni a társunkat, mellette lenni, éreztetni vele, hogy mellette állunk szintén nagyon fontos. Ezáltal érzékeltetjük vele, hogy nekünk ő a legfontosabb.

Ha figyelmen kívül hagyjuk házastársunk érzelmeit, személyét és azonnal a megoldásokat fogjuk keresni, azzal fájdalmat okozhatunk házastársunknak.

c) Ne “szemezzünk” más személyekkel.

A mai erkölcstelen világban, talán nem magától értetődő, hogy nemcsak fizikailag, hanem gondolatvilágunkban is hűséget vár tőlünk házastársunk.

Nem fog jóra vezetni, ha minden vonzónak látszó férfi/nő után “forgatjuk a fejünket.”

Te sem szeretnéd, ha a házastársad másokkal szemezne. Te is azt szeretnéd, hogy csak téged nézzen és csodáljon úgy, mint senki mást.

Apropó közösségi média! A szabályok itt is érvényesek. Ma már nem kell kimenned a házból, hogy a figyelmedet elvonja egy ellenkező nemű a házastársadtól. Gondold meg jól mit teszel, mert ha rosszul döntesz, tudatosan fájdalmat fogsz okozni házastársadnak és rombolni fogod házasságodat.

d) Ne “rejtegessük” házastársunkat, hanem inkább “dicsekedjünk vele.”

Számtalan módon küldhetjük a házastársunknak szavak nélkül is a világos üzenetet: “nem te vagy az életem középpontjában.”

Sok esetben már a közösségi média profilokról meg lehet állapítani, hogy kinek milyen fontos szerepet tölt be az életében a házastársa.

Hogy mondhatja valaki, hogy a házastársa a legfontosabb személy az emberi kapcsolatai közül, ha a kiscicájának is van hely a közösségi médián levő fotói között, de a házastársának nincs?

Hogy mondhatja valaki, hogy a házastársa a legfontosabb a számára, ha az irodájában a kedvenc focicsapat címerének van hely, a házastárs képének viszont nincs?

Hogy mondhatja valaki, hogy a házastársa fontos a számára, ha nem hajlandó hordani a jegygyűrűt?

Örömteli esemény minden nő számára, amikor édesanyává válik, de ne engedjük, hogy a gyermekünk kerüljön arra a helyre a közösségi médiában vagy a személyes életünkben, ami csak a férjet illeti meg.

Mutasd meg a világnak, hogy mennyire hálás vagy, mennyire megtisztelve érzed magad, hogy megoszthatod az életed a házastársaddal.

Ha kimondatlanul azt az üzenetet hordozod, hogy a házastársad már nincs központi helyen életedben, azt nemcsak a házastársad fogja megérteni, hanem azok is, akik készek arra, hogy kihasználják sebezhetőségedet és betolakodva a házasságodba harmadik félként, tönkretegyék azt.

Kerüljük tehát ezeket a csapdákat, hogy egy gyümölcsöző házasságot építhessünk fel házastársunkkal és Isten segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!