Alárendeltségről feleségeknek

Az alárendeltséggel kapcsolatosan nagyon sok negatív előítélet fogalmazódik meg. Szomorú valóság, de mégis meg kell fogalmazni, hogy az elmúlt években, évtizedekben annyi visszaélés történt az alárendeltség téves értelmezéséből adódóan, hogy sok keresztény házaspár nem szeret beszélni sem erről.

A feleségek gyakran érzik azt, hogy ha alárendelik magukat férjüknek, azzal voltaképp behódolnak férjük előtt, a férjük pedig vissza fog élni a helyzettel és korlátozni, irányítani fogják őket.

Ez a felfogás gyakran a gyermekkortól felnőttkorig megélt dolgokból táplálkozik. Olyan sok keresztény férj és feleség félreértelmezi az engedelmesség kérdését, pedig nincs kiegyensúlyozott, harmonikus házasság, ha nem alkalmazod ezt megfelelően házasságodban.

Miért hív Isten arra, hogy engedelmeskedj férjednek és hogyan gyakorolhatod ezt helyesen a mindennapi életben?

Először is meg kell értened, hogy az alárendeltség mindkettőtökre vonatkozik.

A férjednek feladata, hogy alávesse magát Krisztusnak és az Ő tekintélyének és téged, mint feleséget is ebben segítsen, erre ösztönözzön.

Miután mindketten alávetitek magatokat Krisztusnak, nem lesz gond az, ha egymásnak engedelmeskedni kell Krisztus és egymás iránti tiszteletből.

Férj és feleség önkéntesen döntenek úgy, hogy feláldozzák saját függetlenségüket azért, hogy Krisztusban tökéletesen eggyé válhassanak. Először tehát férjnek és feleségnek Krisztus iránti alárendeltségben kell élni, hogy utána egymásnak is engedelmeskedhessenek.

Másodszor, az alárendeltség alapja a bizalom.

„ Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben.” Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 22-24. versek

Ez a néhány igevers a legfélreértelmezettebbek közé tartozik. Néhány igeverssel arrébb már arról beszél az apostol, hogy a férfiaknak úgy kell szeretniük feleségüket, ahogyan Krisztus szerette az egyházat. Krisztus meghalt az egyház megmentéséért és erre a férjnek is készen kell állnia.

Ez a férjek hivatása. A Biblia nem ad felhatalmazást vagy engedélyt a férjeknek arra, hogy elnyomják, megalázzák vagy kegyetlenkedjenek feleségükkel.

A férj feladata az, hogy szeresse feleségét és az Isten útján vezesse. A feleségnek ehhez el kell ismernie férje vezetői tekintélyét és bíznia kell benne.

Éppen ezért fontos a bizalom. Nemcsak a házasságban, hanem más fölé-alárendelt kapcsolatban is. Tudnál bízni a főnöködben és nyugodt szívvel végrehajtani utasításait, ha megtudnád, hogy a főnököd egyáltalán nem tiszteli a törvényeket és nincs jóindulattal irányodba?

A férj tehát nem dönthet saját önzését szem előtt tartva, hiszen ez ellentétes lenne a kölcsönös alárendeltség elvével.

Amikor viszont a férjeddel beszélgettek egy bizonyos döntéssel kapcsolatosan és nem tudtok megegyezésre jutni, elfogadod, hogy az övé a döntő szó és ezzel a felelősség is.

Éppen ezért Isten elsősorban a férjeden kéri számon, hogy a családod megfelelő irányba halad-e vagy sem? Mert neki adta a vezető felelősségét. Ez a papucsférjekre is vonatkozik, akik egyszerűen lerázzák magukról a vezetés felelősségét. Isten szemében akkor is ők a fő felelősök azért, hogy a családjuk milyen irányt vesz.

Ha egy férfi beül egy autóba, a vezető ülésre és elindítja az autót majd egyszerűen elengedi a kormányt, mert neki az úgy kényelmesebb, baleset esetén az illető lesz a felelős. Rá volt bízva a vezetés és akkor is ő volt a vezető, ha ezt a felelősségét elengedte.

Harmadszor, az alárendeltség tiszteletet feltételez.

Akkor tudod magad jó szívvel alárendelni férjed vezetésének, ha eldöntöd, hogy tisztelni fogod őt akkor is, amikor éppen nehéz tényleges dolgot találnod, ami miatt tisztelhetnéd őt.

A férfi egyik alapszükséglete a tisztelet. Talán nem mindig tudja kiérdemelni azt, de akkor is szüksége van rá.

A nő egyik alapszükséglete, hogy érezze: szeretik, megbecsülik, szépnek és kívánatosnak tartják.

Nőként akkor van a legnagyobb szükséged a férjed szeretetére, megbecsülésére, bókjaira, amikor úgy érzed, hogy nem érdemled meg ezeket. Nem igaz?

Éppen ezért fontos, hogy ne az érzelmeidre hallgass, hanem hozz egy döntést és ahhoz tartsd magad. Döntsd el, hogy tisztelni fogod a férjedet, mert ez a családotok legfőbb érdeke. Fogd fel ezt egy olyan bölcs döntésnek, amely a házasságod felvirágoztatásához elengedhetetlen.

Ezt a döntést akkor fogod tudni igazán meghozni, ha előbb teljesen alárendeled szíved Krisztusnak.

Íme, egy kis segítség, ha napi szinten szeretnéd alárendelni magad férjed vezetésének.

Mindig egyeztess vele, ha terveid vannak. Az esetek 90 százalékában biztosan rá fog bólintani, de ha valami miatt éppen nem megfelelő neki, légy rugalmas.

Egyszerű, de hatékony módja a tisztelet kifejezésének, ha időnként megköszönöd férjednek, amit érted és családotokért tesz.

Bátorítsd a férjedet a lelki dolgokat illetően.

Ha ő nem kezdeményez, kérd meg te, hogy imádkozzon veled, olvasson Bibliát veled.  Dicsérd meg, hogy szán időt az Istennel való kapcsolatra.

Mondd el neki, hogy számodra még mindig ő az igazi férfi. Dicsérd, amikor jelen van, dicsérd a háta mögött és dicsérd akár online is.

Mosolyogj rá gyakran. Ezzel építed az önbizalmát.

Idővel biztos vagyok benne, hogy egyre kreatívabb leszel, de ezeket gyakorold napi szinten és a házasságodat építeni fogod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!