1+1=1

Isten már a teremtéskor férfivá és nővé teremtette az embert. “Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, és ragaszkodik a feleségéhez. Így ketten egy testté lesznek, ezért ők már többé nem kettő, hanem egy test.” Márk evangéliuma 10. rész 6-8. vers

A házasság szent szövetségében két különböző ember egyesül úgy, hogy mindegyik hozza magával a maga hátterét, értékrendjét, szokásait. Ezek a “hozott” dolgok legtöbb esetben különbözőek. A házasság elején a két különböző “hozott” csomagot valahogy eggyé kell gyúrni. Az első nyaralás alkalmával, az első Karácsonykor máris rengeteg kérdés merülhet fel, amikben egységre kell jutni.

Hol fogunk nyaralni? Mit teszünk, ha egyikünk a tengerparton szeret időt tölteni, a másikunk pedig inkább a hegyi friss levegőt óhajtja, és egy csendes környezetet a természet lágy ölén? Milyen ünnepi szokásokat fogunk követni új családként? Mindannyiunknak fontosak a hozott meggyőződéseink, szokásaink. Tehát ne essünk abba a hibába, hogy leértékeljük a házastársunk “hozományát”. Inkább tegyünk fel kérdéseket, hogy jobban megértsük, miért az a fontos a számára, amit behozott a házasságunkba. Egy jegyes tanfolyam kitűnő terep arra, hogy ezek a dolgok a helyükre kerüljenek és így induljon a pár a házasságba.

Néhány szempontot szeretnék adni, amik segíthetnek abban, hogy lélekben is egyek lehessetek, hogy átbillenjetek az “összecsiszolódás” sok esetben nem zökkenőmentes szakaszán.

Először is gondolkozz el azon, hogy mik azok a dolgok amiket fontosnak tartasz és magaddal hozol a házasságodba?

Ezek közül mik azok, amik a te személyes meggyőződéseid, és mik azok, amiket csak mások befolyása miatt tettél magadévá? Mik azok az értékek, amikről úgy gondolod, hogy előre vihetik a házasságod? Miért pont azokkal kapcsolatosan gondolod? Ha a miértre megtalálod a válaszokat, akkor sokkal könnyebb lesz számodra eldönteni, hogy mik azok a dolgok, amiket szeretnél a házasságodba bevinni.

Másodszor légy nyitott Isten vezetésére.

Talán lesz olyan dolog, ami nagyon fontosnak tűnik a számodra, és feltétlenül tovább szeretnéd vinni az új családodba, de Isten Szentlelke mégis tudtodra adja, hogy el kell szakadnod attól a bizonyos szokástól, gyakorlattól vagy meggyőződéstől. Ha nehézségbe ütköztök, akkor vonjatok be valakit, aki külső szemlélőként tárgyilagosabban látja a dolgokat, és segít nektek megválaszolni a “Miért?”-jeiteket.

Döntsétek el együtt, hogy a kettőtök “hozott dolgaiból” mit visztek bele a közös életetekbe.

Itt fontos az arányosság. Nem túl szép dolog, ha te 10 dolgot szeretnél belevinni a dolgaidból az új életetekbe, míg a házastársad csak egy dolgot hozhat be a számára fontos dolgokból. Amennyire csak lehet, legyen egyenlő arányban a behozott dolgok aránya.

Ha ezt jól csináljátok, a házasságotok gyümölcsözni fog, és mindkettőtök behozott értékei gazdagítani fogják a házasságotokat és nem gyengíteni fogják azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!