Vetés és aratás szabályai a kommunikációnkban!

Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi. Aki jó feleséget talált, kincset talált, és elnyerte az ÚR jóakaratát.” Példabeszédek könyve 18. rész 21-22. vers

A fenti igeversek is szemléltetik, hogy mennyire szoros kapcsolat van a házasság és a kommunikáció között. A nyelv hatalmával kapcsolatos tanítás után, azonnal a jó feleség és a jó házasság áldásait taglalja a Biblia. Az, hogy miként kommunikálunk a házasságban, voltaképp kulcsfontosságú hatással lesz a házasságunk minőségére is. Amikor a szavainkat a társunk rombolására, sebzésére használjuk, voltaképp a házasságunkat kezdjük szétrombolni. A házasságod sosem lesz jobb, mint a kommunikáció a házasságodban. Ha sértő, bántó szavakat használtok fegyverként egymás ellen, a házasságotok szörnyű lesz. Ha a szavaitokkal, építitek, gyógyítjátok, bátorítjátok házastársatokat, a házasságotok csodálatos lesz. Hogy jobban megértsük a beszédünkben lakozó életet és halált, vizsgáljunk meg néhány bibliai alapelvet ezzel kapcsolatosan:

Először is, azt aratod le, amit vetettél.

Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet. Galátziabeliekhez írt levél 6. rész 7-8. vers

Ugyanez az Egyszerű fordítás szerint:

Ne áltassátok magatokat! Istent nem lehet becsapni! Azt fogja az ember aratni, amit vetett. ki azért vet, hogy kielégítse bűnös természetének kívánságait, annak a bűnös természete örök halált terem, és ezt fogja learatni. Aki viszont a Szent Szellem tetszésére vet, az a Szent Szellemből arat örök életet.

Nem kell kertészmérnöknek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, ha elvetünk egy zsák burgonyát, nem várhatjuk azt, hogy egy zsák narancsot takarítsunk be majd. Ez ugyanígy van a házasságunkban is. Ha megtöltjük azt ártó szavakkal, nem várhatjuk, hogy a házastársunkkal való kapcsolatunk virágozzon. Ha szeretnél jó dolgokat aratni a házasságodban, kezdj el változtatni. Ülj le a házastársaddal és hallgasd őt figyelmesen és szeretettel, mondj neki olyan szavakat, amelyek gyógyítják és építik őt. Indulatosság helyett légy türelmes és kedves vele. Meg fogod látni, hogy ha ezt teszed, hamarosan csodálatos dolgokat fogsz aratni és a házasságotok teljesen át fog alakulni.

Másodszor, mindig többet fogunk aratni, mint amit vetettünk.

Elvetünk egy uborkamagot, és az abból kikelt növény sok-sok uborkát terem, a termett uborkákban pedig még sokkal több magot fogunk találni. Néhány meggondolatlan szó elég, hogy nagy károkat okozzon a házastársunkkal való kapcsolatunkban. Néhány jókor mondott építő szó viszont csodálatos áldásokat hozhat a házasságunkba.

Harmadszor, a vetés és az aratás között meghatározott idő telik el.

Vetőmagtól függően megvan az ideális idő a vetésre és az aratásra. Amennyiben hétfőn vetettünk el egy magot, butaság lenne már egy hét múlva várni az aratnivalót. Légy tehát türelmes. Ha elkezdesz jó szavakat vetni a házasságodban, ne gondold, hogy már holnapra látszani fog az eredménye. Bízz Istenben, hogy életet fog hozni házasságodba. Ne aggódj! Most, hogy tisztában vagyunk a szavainkban rejlő hatalommal, kérjük Istent, hogy segítsen minket uralkodni a nyelvünkön, segítsen minket jó, építő szavakat vetni a házasságunk termékeny talajába. Hidd el megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!