Úgy érzem: „Egyszerűen nem vagyok elég jó…”

A közösségi médiának is köszönhetjük, hogy napjainkban a hasonlítgatás gigantikus méreteket ölt. A hírfolyamot görgetve hasonlítgatjuk a házunkat, a hajunkat, az alkatunkat, a házastársunkat, a házasságunkat, családunkat másokéhoz.

Sok negatív következmény egyike lehet, hogy úgy érezzük, mi egyszerűen nem vagyunk elég jók a házastársunk számára. Elfelejtjük, hogy az idilli nyaralási képek, a fotós által megalkotott „tökéletesen romantikus” pillanatok mögött olyan dolgok húzódhatnak, amikkel még rémálmainkban sem szeretnénk találkozni. Csalódás, magány, árulás, megcsalás, összetört sorsok, életek, a fényűző autó mögött talán tetemes hitelek. Jól mondja az amerikai: „Mielőtt irigykednél rám, vedd fel a cipőmet egy napra.” És bizony, ha azon emberek „cipőjében kellene járnunk”, akikkel hasonlítgatjuk magunkat, életünket, könnyen lehet, hogy keservesen megbánnánk.

A hasonlítgatás félreértésekhez, nehezteléshez és frusztrációhoz vezethet a házasságunkban is.

Hogyan szabaduljunk meg a magunk és a házasságunk érdekében a hasonlítgatás mérgező szokásától?

Az önbizalomhiányból, önértékelési zavarból, félelemből táplálkozó gondolatainkat helyettesítsük Isten igazságaival.

Néhány ilyen igazságot osztok most meg veled, amiket feltétlenül tarts észben, ha legközelebb azt érzed nem vagy elég jó.

Először is, Isten nagyrabecsült és szeretett gyermeke vagy.

Ha valóban Isten gyermekei vagyunk, természetesen. Krisztus azért halt meg, hogy minden ember elfogadhassa Isten kegyelmét és a Krisztusban vetett hit által Isten gyermekévé válhasson. Ha még nem hoztad meg a megfelelő döntést, akkor hozd meg még a mai napon. Ha nem tudod hogyan csináld, nyugodtan írj üzenetet nekünk és segítünk. Isten vár ránk életünk zsákutcáiban is, amennyiben hajlandóak vagyunk megadni magunkat Neki, Ő kezébe veszi életünket. Krisztus előbb halt meg értünk, majd mondta, hogy szeret minket. Ez az igazi szeretet helyes sorrendje: előbb áldozat, majd szavak. Ha úgy érzed nem vagy jó házastárs, emlékezz rá, hogy Krisztus szeret téged és okkal keresztezte az utad a házastársadéval. A sok-sok milliárd ember közül pontosan ti ketten kellett egyesüljetek. Nem csodálatos? Krisztus viszont azelőtt szeretett téged, hogy a házastársad ismert, vagy beléd szeretett volna.

A legrosszabb napjaidon, amikor még csak figyelembe sem vetted Istent, Ő akkor is szeretett és ma is szeret. Engedd, hogy ez a szeretet vigasztaljon és átformáljon a nehéz napokon.

Másodszor, a szerelmetek története egyedi

Nincs még egy pár a világon, akiknek ugyanolyan szerelmi története lenne, mint nektek. Emlékszel az első találkozásotokra? Teljesen mindegy, hogy „berobbantatok” egymás életébe vagy már előtte is rég ismertétek egymást, ez a történet csak a ti szívetekben és a ti elmétekben van jelen.

Emlékezz rá, hogy milyen romantikus, vicces és adott esetben fura történeteken osztoztok a házastársaddal.

A ti történetetek exkluzivitása adja a legnagyobb értékek egyikét. Ezt senki sem veheti el tőletek. A hasonlítgatás tehát értelmét veszti, hiszen minden ember házassága, szerelmi története, körülménye egyedi.

Emlékezz a szerelmetek kezdetére, ünnepeld a szerelmetek egyediségét és adj bele mindent, hogy a szerelmi történetetek további csodálatos epizódokat kapjon.

A házasságotok szövetsége egyedi és fontos üzenetet hordoz magában

Senki sem tökéletes, ezért egy házasság sem tökéletes. Mindig van hova fejlődnünk, mindig van mit tanulnunk. Az viszont már önmagában öröm, hogy olvasod ezt a cikket, hiszen ez azt jelenti, hogy szeretnéd, ha fejlődne a házasságotok.

Két tökéletlen ember alkothat tökéletes párt a házasság tökéletes szövetsége által. Ezt sose feledd! Mennünk kell előre tanulva a hibáinkból, hiszen ez a növekedés kulcsa.

A házasságotok példáját Isten szeretné felhasználni bátorításként mások számára is. Látnia kell másoknak is, hogy a nehéz időkben is ki lehet tartani, lehet szeretni és szolgálni egymást, nem pedig feladni.

Istenben bízva bármilyen vihart át fogunk vészelni és nem fogjuk elengedni egymás kezét.

Amennyiben ezek a negatív gondolatok annyira eluralkodnak rajtad, hogy nincs kedved felkelni, néha úgy érzed megbetegítenek fizikálisan is, fordulj egy megbízható keresztény lelkigondozóhoz.

Ne feledd! Nem vagy egyedül! Hagyjuk hát abba a hasonlítgatást, helyette pedig építsük a házasságunkat minden egyes nap. Adj hálát minden nap a családodért, házasságodért és tulajdon életedért. Te is, Isten csodálatos teremtménye vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!