Tévhitek a családon belüli erőszakkal kapcsolatosan

A felmérések szerint, minden negyedik család érintett a családon belüli erőszak témáját illetően. Ez azt is jelenti, hogy e családok egy bizonyos százaléka ott ül vasárnaponként valamelyik gyülekezet padsoraiban. Az áldozat, akár a zaklató, bántalmazó mellett.

A családon belüli erőszakról sokat tudnának beszélni a rendőrség alkalmazottai, szociális munkások, lelkigondozók és különböző civil szervezetek, akik ezen a területen végzik tevékenységüket. Magyarországon is működnek már úgynevezett védett anyaotthonok, ahova beköltözhetnek édesanyák gyermekükkel, gyermekeikkel együtt úgy, hogy az agresszív férjük nem szerezhet tudomást a hollétükről. Hogyan viszonyulnak a keresztény egyházfelekezetek ehhez a kérdéshez? Természetesen általánosítani nem lehet és nem is szabad. Vannak egyházak, amelyek például több védett anyaotthont is működtetnek, és szeretetszolgálatukon keresztül igyekeznek mindent megtenni az áldozatok segítése érdekében, más egyházfelekezetek viszont tabuként kezelik ezt a dolgot, mert úgy gondolják, hogy ennek megoldása a rendőrségre, szociális munkásokra, gyámügyesekre tartozik. Mik azok a tévhitek, amelyek azon keresztény közösségekben nyernek teret ahol a problémát alapvetően tabuként kezelik?

Ez csak nem keresztény családokban lehet probléma

Ez azért tévhit, mert a társadalom jelentős százaléka úgynevezett kultúr- keresztény csupán. Bejegyezteti magát a szülei egyházába, talán megtanulja a maga felekezetének bizonyos kegyes szokásait, néha talán még részt is vesz egy istentiszteleten, de alapvetően nem keresztény értékrend szerint él a párkapcsolatot, házasságot, szexualitást és életének más területeit illetően. Éppen ezért érint a probléma egyházfelekezettől függetlenül bizonyos családokat. Rengeteg olyan személy van, aki áldozatául esik a családon belüli erőszak valamilyen formájának, de elbagatellizálja a problémát azért, mert alapvetően szégyelli a dolgot és/vagy önmagát hibáztatja, mert az agresszor elhiteti vele, hogy valójában ő provokálja ki a bántalmazást.

Pedig a probléma nagyon is súlyos, ha arról van szó, hogy az a személy, aki azt fogadta, hogy szeretni és védelmezni fog, rendszeresen fájdalmat okoz neked fizikálisan, mentálisan és lelkileg. A bántalmazó férjek, férfiak, gyakran az egyházi közeget választják, hogy ott gyakorolhassák manipulatív kis játékaikat.

A második tévhit a keresztény közegben: „a férfi a család feje, tehát a feleség engedelmeskedjen neki, vesse alá magát a férje tekintélyének.”

Ki kell mondanunk, hogy nagyon sok lelkipásztor nincs felkészítve arra, hogy miként kezelje a családon belüli erőszak problematikáját egy lelki gondozói beszélgetés során. Így tehetetlenségükből, tudatlanságukból adódóan is ez az egyetlen kézenfekvő tanácsuk. Gyakran idézik az Efézus 5:22-t, 1 Péter 3:1-6-ot, Titusz 2:3-5-öt. Ezek alapján tanácsolják azt a bántalmazott feleségeknek, hogy imádkozzanak férjükért, legyenek csendesek, szelídek és engedelmesek.

Ez a tanács nagyon igaz és helyénvaló, ha egészséges párkapcsolatról, házasságról van szó. A családját bántalmazó férj viszont nem rendelkezik normális, egészséges személyiséggel, a bántalmazás miatt pedig a család, házasság nem tekinthető normális házasságnak. Tehát ezt az alapelvet alkalmazni alapvetően téves. Hiszen azzal, hogy azt tanítjuk az áldozatnak vesse alá magát még jobban a bántalmazója kénye-kedvének, voltaképp csak megerősítjük a bántalmazottat abban, hogy maradnia kell az áldozat szerepben, a bántalmazót pedig abban, hogy folytathatja a bántalmazást.

A harmadik tévhit, a bántalmazott fél tehet az egészről.

Ez voltaképp a második tévhitből fakad, hiszen ezáltal kijelenthető az, hogy a bántalmazott feleség nem jó keresztény, nem jó feleség és ezért bántalmazza a házastársa. Ez a tévhit már az Édenkertből fakad, ahol Ádám nem akarta vállalni a felelősséget saját vétkéért ezért a feleségét kezdte el felelőssé tenni. (Az ember így felelt: Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem. 1 Mózes 3:12)

A bántalmazó gyakran ezt a hamis hitet igyekszik erősíteni az áldozatában, borzasztó, ha a környezete is ezt teszi. Soha ne erősítsd ezt a tévhitet egy bántalmazott személyben. Ne mondd neki, hogy nem bántalmazná a házastársa, ha többször bújna ágyba vele, ” ha nem lett volna olyan stresszes a munkája, nem rajtad verte volna le a dolgot” stb.

Egy feleséget a férje a pincébe zárva tartott és a nő félt értesíteni a rendőrséget, de felhívta a legjobb barátnőjét. Tudjátok mit tanácsolt neki ez a barátnő? „ Ha 15 kg-ot leadsz, a férjed is jobban fog szeretni.” Pár hét múlva ezt a feleséget úgy megverte a férje, hogy eltörte az állkapcsát.

Ha fizikailag nem bánt, az nem olyan borzasztó.

Vannak áldozatok, akiket nem vesznek komolyan, hiszen nincs kék-zöld folt a testükön, nincsenek törött csontjaik, de a bántalmazó, aki csúfneveket aggat áldozatára, megszégyeníti rendszeresen házastársát a gyermekei előtt, rendszeresen kritizálja a kinézetét, kontrollálja a pénzügyeit, szexre kényszeríti a házastársát, később brutálisabb dolgokat is tehet.

Elég, ha a bántalmazó bocsánatot kér és megbánást mutat, ezután minden mehet tovább.

Gyakran a bántalmazott feleket meghatják a bántalmazó könnyei, fogadkozásai, és nem veszik tudomásul, hogy a házastársuk mentálisan beteg és kezelésre szorul.

Hogyan segíthetünk az ilyen családokon, áldozatokon?

Hallgassuk meg az áldozatokat őszinte figyelemmel és elfogadással.

Amikor egy nő már annyira kétségbeesett, hogy kész elmondani a lelkigondozójának milyen problémával küszködik, megérdemli azt, hogy őszintén figyeljünk rá, megfelelő kérdéseket tegyünk fel és jegyzeteljünk.

Képezzetek vezetőket a gyülekezetetekben

Hívjatok meg közösségetekbe olyan lelkigondozókat, segítőket, akik a problémában érintett személyekkel foglalkoznak. Ha a gyülekezetben vannak képzett személyek a témát illetően, már ki tudtok dolgozni egy tervet amelyet alkalmazni, tudtok amikor hasonló problémával találkoztok.

Legyen irodalmatok a témában

Fontos lenne, hogy minden gyülekezetben elérhető legyen megfelelő irodalom a témában, létrehozhattok segítő weboldalakat, kihelyezhetitek egy-két védett anyaotthon telefonszámát, elérhetőségét.

Ha lehetőségetek van, biztosítsatok ingyenes jogi tanácsadást a témában

Van a gyülekezeteteknek egy állásfoglalása a témában, melyben kifejezitek, hogy nem toleráljátok a családon belüli erőszak semmilyen formáját a közösségen belül? Van egy jogász, aki alkalomadtán felvilágosítást adhat a bajban levő feleségeknek arról, hogy milyen törvény adta lehetőségeik vannak a helyzet rendezését illetően? A szükséges infókat beszerezve, ezt természetesen más is végezheti, nem kell feltétlenül jogi végzettséggel rendelkeznie a segítő személynek, személyeknek.

Az egyik fő probléma, ami miatt a feleségek nem menekülnek el a bántalmazójuk közeléből anyagi természetű. Van az egyházatoknak, gyülekezeteteknek olyan ingatlanja, amiben alkalomadtán a bajban levő édesanya és gyermekei ideiglenesen menedékre találhatnak albérleti kiadások nélkül?

Van a gyülekezetedben legalább egy képzett személy, aki leülhet az áldozattal és együtt kidolgozhatnak egy cselekvési tervet?

Az ifjúsági pásztor, gyerekeket tanítók fel vannak készítve arra, hogy alkalomadtán érzelmi, lelki támaszt nyújtsanak ilyen családokból érkező fiatalok, gyerekek számára?

Vannak a gyülekezet vezetői olyan bátrak, hogy alkalomadtán szembesítsék a bántalmazó férjet a problémával és ösztönözzék arra, hogy segítséget kérjen és helyreállhasson érzelmileg, mentálisan, lelkileg és meg tanulja kezelni a problémáit, indulatait?

Van-e a gyülekezetben hajlandóság arra, hogy az áldozat feleség és gyermekei rezsi költségeit, lelki segítséggel kapcsolatos költségeit, élelmezéssel kapcsolatos költségeit átvállalja?

Van-e olyan személy a gyülekezetben, akit a múltban szintén bántalmaztak és érzelmi támaszt nyújthat az áldozatnak?

A gyerekeinknek látni kell, hogy a gyülekezet Isten eszköze abban, hogy a jó ügyért harcoljon. Ha ezt látják, bízni fognak a gyülekezet vezetőiben és példaképként fognak tekinteni rájuk. Az eljövendő nemzedéknek látnia kell hogyan működik Krisztus oltalmazó szeretete a gyakorlatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!