Szerelem és házasság fogalma a 21. században

Napjainkban a társadalmi értelmezés szerint, a szerelem egy érzés, ami hírtelen megszáll minket és ugyanolyan hírtelen meg is szűnik. Ebből kiindulva eleve képtelenség valakit egy életen át szeretni, hiszen nem tehetünk, arról mikor leszünk valakibe szerelmesek és az ellen sem, hogy az érzés elillanjon. Csupán kémiai reakciók sorozata az egész.

Ha tényleg ilyen lenne a szerelem, akkor valóban értelmetlen lenne életen át tartó házassági szövetségről és szerelemről beszélni.

Az én olvasatomban, a fenti leírás nem szerelem, hanem belehabarodás vagy „belebolondulás” valakibe.

Isten a következőképpen határozza meg az igazi szeretetet, szerelmet:
„ A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.  Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.” ( 1 Korintus 13:8)

Ezt a szerelmet szeretném megélni a házastársammal és nem holmi szeszélyes érzelmet, ami jön és megy éppen úgy, ahogyan az időjárás változik.

A legtöbb ember olyan szerelemre vágyik, amely egy egész életen át tart.

Hosszú lenne most kifejteni, hogy Isten hogyan alkotta meg a szeretetet és mit kell tennünk, hogy házasságunkban folyamatosan lobogjon a szerelem tüze.

Az viszont nagyon fontos, hogy elkötelezettség nélkül nem fogod átélni, hogy mit jelent az igazi szerelem.

Ha igazán és teljesen elkötelezed magad egy személy mellett és a neki tett ígéreted mellett, akkor kezd az igazi szerelem és intimitás kibontakozni közöttetek. Ezt semmilyen praktika vagy segédeszköz, technika nem tudja megadni vagy pótolni.

Amikor elkötelezed magad valami vagy valaki mellett, akkor annyi időt és erőfeszítést szentelsz az elköteleződésed tárgyának amennyi csak szükséges.

Szomorú látni, hogy olyan sok ember elkötelezettebb a munkájával vagy kedvtelésével kapcsolatosan, mint a saját családjával kapcsolatosan.

Amikor összeházasodunk valakivel, megfogadjuk, hogy egy életen át szeretni fogjuk őt, támogatni fogjuk őt és hűségesek maradunk hozzá minden körülmény között.

A gyereknevelésben a legtöbbeknél nincs gond az elköteleződéssel, hiszen elkötelezetten szeretjük gyermekeinket akkor is, amikor jól teljesítenek és akkor is, amikor nem.

Az igazi barátságban természetes, hogy elkötelezetten barátaink mellett vagyunk jó és rossz időben egyaránt.

Keresztényekként úgy mutatjuk ki Krisztus iránti elkötelezettségünket, hogy naponta időt szánunk imádkozásra, Bibliaolvasásra és törekszünk Isten szavához igazítani értékrendünket, cselekedeteinket.

Amikor életedben, házasságodban nehéz időszakot élsz meg, az érzelmeid könnyen változhatnak egyik percről a másikra.

Ha viszont elkötelezted magad döntéseddel házastársad és családod mellett, ez rendíthetetlenné tesz a nehéz időkben is.

Éppen ezért téves a világnak szerelemről alkotott elképzelése.

Nem választhatjuk meg, hogy milyen érzések futnak ár rajtunk, de megválaszthatjuk ki, mi iránt kötelezzük el magunkat.

Ez a házasság lényege. Két ember nemcsak érzelmeik alapján, hanem tudatos döntésük alapján elkötelezik magukat a házasság szövetségében.

Az ilyen házasság gyümölcsöző lesz. Szeresd hát elkötelezetten házastársadat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!