Segítség! A házastársam perfekcionista!

Istennek jó humorérzéke van. Ez abban is megmutatkozik, hogy sok esetben két teljesen különböző beállítottságú személyt szerkeszt egybe.

Az egyik fél lehet protekcionista, míg a másik egyáltalán nem.

Ez azért jó, mert Isten meg akar tanítani minket, hogy feltétel nélkül szeressük és fogadjuk el a házastársunkat.

A házasságban végre nem csak szónokolhatunk a szolgálatkészségről, hanem napi szinten gyakorolhatjuk is. Ugyanez igaz az alázatról. Hiszen alázat kell ahhoz, hogy a házastársamtól tanuljak és minden körülmények között támogassam őt a növekedés útján.

Egy perfekcionista házastárs, aki minden apró részletre odafigyel, és egy olyan házastárs aki csak „madártávlatból” szemléli a dolgokat gyakran konfliktusokba ütközik.

A perfekcionista házastárs hajlamos nagyon kegyetlen módon kritizálni a társát. Kritikát fogalmazhat a főztjével kapcsolatosan, munka etikájával kapcsolatosan, a ház rendben tartásával kapcsolatosan, megjelenésével és még ezer más dolgával kapcsolatosan.

A protekcionista meg van győződve, hogy ezekkel a kritikákkal hozzájárul ahhoz, hogy a társa fejlődjön, míg a házastársa a kritikákat úgy éli meg, mintha valaki éles tőrrel vagdalná őt.

Egy perfekcionista férfi nagyon meglepődött amikor a válási dokumentumokat kézhez kapta és nem értette, hogy a felesége miért akar elválni tőle. Úgy ismerte önmagát, mint aki hűséges volt, keményen dolgozott és mindeközben a családjára is kellő időt fordított.

Nem fogta fel, hogy rendszeres kritikáival, hosszú ideje a felesége szívét taposta.

Az ebből adódó légkör idővel tönkretette a házasságot.

Ha perfekcionista vagy, nagyon vigyázz, hogy ne ess abba a csapdába, amibe a fent említett férfi esett.

A házastársad támogatója légy elsősorban és ne a kritikusa. Ideje elfogadnod, hogy a házastársad életszemlélete és gyakorlata is lehet jó, sőt talán még te is tanulhatsz időnként tőle.

Ideje felhagynod a házastársad magad képére faragásával.

Mit tehetsz, ha a házastársad perfekcionista?

a) A kijelentéseit ne vedd személyes sértésnek.

Tudom, hogy ez a legnehezebb dolog, főleg akkor, ha az elismerő szavak a szeretetnyelved.

Amikor a házastársad személyes kritikáival sebeket okoz neked, jusson eszedbe, hogy ő ennek nincs tudatában. Nem ez a célja. Az ő meglátása szerint, csak segíteni akar neked és a családotoknak a kritikáival.

Ahelyett, hogy haraggal és kritikával viszonoznád a megjegyzéseid, légy együtt érző vele kapcsolatosan és gyakorold a megbocsátást.

Emlékezz arra, hogy a társad szeret téged, még akkor is, ha nem a megfelelő módon juttatja kifejezésre a szeretetét. Tudatosan feltételezz jót a házastársad szándékairól.

b) Légy tisztában önmagaddal!

Egy protekcionistával szemben nagyon világosan kell fogalmaznod. Világos határvonalakat kell húznod. Tisztában kell lenned azzal, hogy számodra mi az ami elfogadható és mi az ami nem.

Ahelyett, hogy engednéd az érzelmeid elragadjanak, higgadtan mondd el a házastársadnak, hogy fájdalmat okoz neked a megjegyzéseivel, kritizálásával.

Magyarázd el neki, hogy a te stílusod más, de ha folytonosan kritizál téged, azzal mindketten veszíttek.

Beszélgessetek arról, hogy milyen értékek fontosak számotokra és dolgozzatok ki egy stratégiát amelynek segítségével mindkettőtök értékrendjét tiszteletben tartjátok.

Amikor mindkét fél szolgálni szeretne a másik felé, mindketten győztesekké válnak.

c) Beszélj egy keresztény lelkigondozóval.

Amikor a két házasfélnek szöges ellentétben van a közös életükről kialakított képe, nagyon hasznos lehet egy lelkigondozó segítsége.

Sokat segíthet abban, hogy a két fél közös nevezőre jusson.

Lelkigondozóhoz fordulni nem jelenti azt, hogy a kapcsolatotok teljesen rossz. Ellenkezőleg! Annak a bizonyítéka, hogy erősíteni szeretnétek házasságotokat.

Mindketten szeretnétek tenni azért, hogy a házasságotok egészségesebb, szilárdabb legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!