Segítség! A házastársam nem gyakorló keresztény!

Isten beszéde, a Biblia alapján három esetben állhat fenn a nem keresztény házastárssal együttélés.

Egyik eset az, amikor mindkét fél nem gyakorló keresztény, Istent nem ismerő volt, de időközben egyikük hitre, bűnbánatra jutott és elkötelezte magát Isten követése, a keresztény életvitel mellett. A házastársa viszont megmaradt a régi állapotában.

A másik lehetőség az, amikor egy elkötelezett keresztény összeházasodik egy másik elkötelezett kereszténnyel, de időközben az egyik fél elveszíti a hitét, és többé nem akar Isten rendelései szerint élni.

A harmadik lehetőség az, amikor egy önmagát elkötelezett kereszténynek valló személy tudja, hogy a jövendőbeli házastársa nem keresztény és azt is tudja, hogy Isten óva int az ilyen házasságtól, de ennek ellenére házasságra lép az illetővel majd viseli ennek a lázadásnak minden fájdalmát és következményét.

A kérdés tehát az, hogy mit tehetsz, ha a házastársad nem osztja az Isten követésével kapcsolatos értékrendedet?

Hogyan tiszteld Istent, ha a házastársad nem tiszteli Őt? Hogyan tiszteld a házastársadat, ha a házastársad az Isten ellen lázadó életmódot folytat és ezzel fájdalmat okoz a környezetének is?

Sok családban a családfő szabja meg azt, hogy a család milyen elveket követ. Ezért van sok olyan feleség, aki úgy érzi két tűz között él: szeretné szeretni Istent és hűségesnek lenni Hozzá, de szeretné a férje iránt is kifejezni szeretetét.

A bibliai időkben a nők helyzete sokkal nehezebb volt, mint manapság. A törvény a férfinek sokkal nagyobb jogokat és lehetőségeket biztosított. Egy nő nem szavazhatott, nem illette meg a tulajdonhoz való jog, nem tanúskodhatott bíróság előtt. A statisztikákat nézve, ha egy hívő feleség férje ritkábban tér meg, mint egy hívő férjnek a hitetlen felesége. Ez már az első gyülekezet esetében is így volt. Nem véletlenül foglalkozott Péter apostol a levelében ezzel a problémával is. A keresztény feleségek megoldást kerestek olyan helyzetre, amikor a férjük ugyan ismerte Isten beszédét, rendelését, de nem engedelmeskedett annak. Ezek az asszonyok, akiknek a férjeik hallották ugyan a Krisztusról szóló örömhírt, de elutasították azt, azon gondolkodtak, hogyan lehetnének hatással a férjük életére?

Arra rájöttek, hogy újra és újra emlegetni a férjüknek Isten azon szavát, ami ellen a férjük lázadt, csak még nagyobb megosztottságot és feszültséget eredményez, sőt annak a veszélye is fenyegette őket, hogy a férjük fizikai erőszakkal is megtorolja az igyekezetüket. ( Abban az időben sajnos ez is elfogadott és hétköznapi dolognak számított). A válás azért nem volt opció a számukra, mert anyagi és jogi értelemben egy férfi nélküli nő borzasztóan kiszolgáltatottá vált volna, arról nem is beszélve, hogy az akkori jogi viszonyok között a gyerekeket mindig az apának ítélték. Tehát ha feleség, ha válni akart, szembe kellett nézzen gyermekei elvesztésével is.

Mit tanácsolt ezen asszonyoknak Péter apostol által a Szentlélek?

„ Asszonyok, ti is ugyanígy fogadjátok el a férjetek fennhatóságát, és engedelmeskedjetek nekik! Így még azokat a férjeket is megnyerhetitek Isten számára, akik az Isten beszédének nem akarnak engedelmeskedni. Nem kell semmit sem mondanotok, az fogja meggyőzni a férjeteket, ha látják, milyen tiszta és istenfélő életet éltek.” ( Péter első levele 3:1-2. vers)

Péter az akkori keresztény nőknek, akik sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint a legtöbb nőnapjainkban, a következőket tanácsolta:

  1. Ha a házastársad nem az Isten tekintélye alatt él, akkor fordulj Isten felé, Aki a legnagyobb tekintély feletted, a férjed és az egész világ felett. Bárhogyan is élne a házastársad, határozd el, hogy te Isten szavához: a Bibliához fogod szabni az életed, értékrended és folyamatosan imádkozol azért, hogy Isten változtassa meg a házastársad szívét.
  2. Ha szeretnél Krisztusról beszélni, vedd tudomásul, hogy a legfontosabb eszközöd a jellemed és elsősorban a házastársad és gyermekeid felé kell megélned a Krisztusról szóló tanúságtételed. Ha elkezdjük úgy szeretni házastársunkat, ahogyan Krisztus szeret minket, idővel, az Istennel való kapcsolatunkat áldásként fogják értékelni és pozitívan fogják megítélni a keresztényeket. Ezt pedig szavak nélkül is megtehetjük.
  3. Ha tiszteletet szeretnénk mutatni a házastársunk iránt, először is kérdezzük meg őket arról, hogy mit jelent nekik a tisztelet? Ha szeretettel és alázattal megkérdezzük házastársunkat, hogyan fejezhetnénk ki iránta legjobban tiszteletünket, azzal hiszem, hogy építjük a házasságunkat.
  4. Tartsuk szem előtt: Nem az a cél, hogy minden vitát megnyerjünk, hanem az, hogy a házastársunkat nyerjük meg Isten számára. Ha már mindent mondtál házastársadnak, amit csak mondhattál, ha „elráncigáltad” a gyülekezetbe, vettél neki Bibliát és más keresztény könyveket, elvitted őt evangelizáló alkalmakra, folyamatosan keresztény énekeket hallgattattál vele, amikor egy hosszabb útra indultatok az autóval, talán éppen te voltál az akadály Isten és házastársad között. Szóval állj végre félre az útból, szeresd a házastársadat és engedd, hogy a többit Isten elvégezze benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!