SEGÍTSÉG! A HÁZASTÁRSAM NEM ELKÖTELEZETT KERESZTÉNY!

Isten, a Bibliában világosan kijelenti a számunkra, hogy elkötelezett keresztényként nem leszünk boldogok, ha egy olyan embert választunk házastársunknak, aki nem ismeri Istent. Ezt azért mondja Isten, mert a javunkat akarja. Tudom, hogy a szerelem ezt sok ember életében felülírta és túl sok olyan házaspárt ismerek, akik keservesen megbánták, hogy annak idején megalkudtak és nem akartak engedelmeskedni Isten szavának.

Előfordul azonban olyan, hogy az egyik fél elkötelezett keresztény lesz, a házastársa pedig nem. Ilyen esetben, ha a nem keresztény partner válóóknak tekinti a házastársa elköteleződését Isten felé, akkor a keresztény házasfélnek tudomásul kell vennie, ha a házastársa el akarja hagyni.

Ha viszont a nem keresztény fél folytatni szeretné a házasságot, a keresztény semmiképpen ne váljon el.

Mit tehetünk egy ilyen nehéz helyzetben?

Nézzük mit üzen nekünk Isten szava:

„A többieknek pedig én mondom, nem az Úr: Ha valamelyik hívő férfinek hitetlen felesége van, aki együtt akar vele élni, a férj ne váljon el tőle!

Ha valamelyik hívő asszonynak hitetlen férje van, aki együtt akar vele élni, az asszony ne váljon el tőle!

Mert a hitetlen férj meg van szentelve hívő felesége által, és a hitetlen feleség meg van szentelve hívő férje által. Ha nem így lenne, akkor a közös gyermekeik nem tartoznának Isten népéhez, így azonban ezek a gyermekek is szentek.

Ha azonban a hitetlen férj, vagy feleség el akar válni hívő házastársától, ám váljon el! Ilyen esetben a hívő férj, vagy a hívő feleség nincs hozzákötve hitetlen házastársához, hanem szabad. Isten azonban arra hívott el benneteket, hogy egymással békességben éljetek.

Te hívő feleség, talán még megmentheted a hitetlen férjedet! Te hívő férj, talán még megmentheted a hitetlen feleségedet! Mindenki továbbra is élje úgy az életét, ahogyan Isten azt megadta a számára. Vagyis éljen úgy, ahogyan akkor élt, amikor Isten megszólította. Így rendelkezem az összes gyülekezetben.”

Korinthusiakhoz írt első levél 7. rész 12-16. vers

Az idézet bibliai szakaszból kiindulva, íme néhány alapelv, amelyek segítségünkre lehetnek.

Mindenekelőtt keresd a békességet!

Az nem rajtunk múlik a házastársunk támad-e minket vagy veszekedni akar-e velünk, de az igenis rajtunk múlik, hogy „felvesszük-e a kesztyűt”.

Ne használjuk a bűntudatkeltést, manipulálást, követelőzést azért, hogy a házastársunkat meggyőzzük az igazunkról.

Törekedj arra, hogy a házasságban felmerülő problémákat megoldd és ne létrehozd őket.

Oszd meg a hitedet a cselekedeteiddel, életviteleddel elsősorban!

Legerőteljesebb prédikációk nem a szószékről hangzanak el, hanem hétköznapi emberek Istent dicsőítő cselekedetei által.

Talán a házastársad egyáltalán nem akar hallani a hitedről, de a cselekedeteid által annyira vonzóvá teheted számára a keresztény életet, hogy idővel nyitottá válik.

Még ha a házastársad sosem fogadná el Krisztust, mint életének irányítóját, a keresztény életviteled által sokkal több örömet és békességet adsz a családodnak a személyes példád által. Ezen felül a gyerekeid is láthatják azt, hogy a keresztény életmód Isten kegyelmében és szeretetében járást jelent.

Ne próbáld megváltoztatni a házastársadat. Csak szeresdő őt, a többit bízd Istenre.

A szeretet türelmes és gyengéd. (1 Korintus 13) Isten nem fog téged felelősségre vonni azokért a helytelen döntésekért, amiket a házastársad hozott, de felelősségre fog vonni azzal kapcsolatosan, hogy miként fejezted ki iránta a szereteted. A szeretet az az eszköz, amit Isten használ arra, hogy átformálja életünket. Mi is szeressünk csupán és felejtsük el a társunk megváltoztatására irányuló törekvéseket.

Imádkozz rendszeresen és ne felejtsd el: Isten szeret téged és a házastársadat is.

Az imádság egy erőteljes eszköz. Néha Isten a körülményeinket változtatja meg az imádság hatására, máskor pedig a hozzáállásunkat formálja az adott körülményekkel kapcsolatosan.

Imádkozz a házastársadért naponta, hogy az ő életét is megérintse Isten és ő is átadja magát Neki.

Imádkozz és Isten erőt, kegyelmet, bátorítást fog adni neked azokon an a napokon amikor egyedül fogod érezni magad a házasságodban. Istentől kérj erőt, hogy önzetlenül szeresd a házastársad.

Isten megígérte, hogy Szentlelke által veled lesz és sosem hagy magadra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!