Pénzügyi kérdések az ünnepi időszakban

Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.

Timóteushoz írt levél 6. rész 10. vers

A pénzügyi dolgaink amúgy is konfliktusok okozói lehetnek, viszont az ünnepi időszakban ez hatványozottan igaz. Számtalan esetet tudok, ahol az egyik házasfél úgy érzi, hogy még többet kellene vásárolni, hiszen ki szeretné fejezni a szeretetét minden rokon, barát, ismerős felé. A másik felet viszont frusztrálhatja ez, hiszen nem szeretné, ha a család túlköltekezne. Manapság a pénzintézetek jóval az ünnepi időszak előtt kampányolnak és „nagylelkűen” ajánlják az ünnepi gyorshiteleiket. A nagylelkűség pozitív dolog, de ha az a családunk, házasságunk rovására megy, korántsem az. Hiszen aki a tulajdon családjáról nem visel gondot, aki annak érdekeit nem tartja szem előtt, rosszabb a hitetlennél.

Íme, néhány információ, amik segíthetnek minket megelőzni azt, hogy fájdalmat okozzunk házastársunknak, családunknak.

Állítsuk össze előre a költségvetést!

Tudom, hogy ez főleg nőknek lehangoló lehet (kivéve könyvelőknek), viszont ha nem határozzuk meg előre, hogy a pénzünk milyen irányba menjen, olyan irányba fognak elvinni minket a pénzügyeink, ahol sok fájdalmat okozhatunk önmagunknak és szeretteinknek is.

Sok család túlköltekezik decemberben, majd januárban nincs elegendő pénze ahhoz, hogy a következő hónapig boldoguljon. Az pedig még fájdalmasabbá teheti a dolgot, ha még egy ünnepi időszak miatt felvett személyi kölcsönt is törleszteniük kell. Társadalmunk tabuként kezeli ma a személyes pénzügyeket, nem hiába rettegnek emberek attól, hogy valaki megtudja, mennyit keresnek, valójában vagy mire költik a pénzüket. Pedig a titkolózás csak még több szégyent, bűntudatot és önbecsapást szül. Önmagunk számára igenis kijózanító lehet, ha látjuk (tételesen) mire költjük a pénzünket.

Tudatosítsuk magunkban, hogy vannak felbecsülhetetlen dolgok, amiket pénzen nem lehet megvenni.

A minőségi idő, amit egy barátunkkal vagy családtagunkkal eltöltünk, sokkal többet érhet, mint a méregdrága ajándék, amit az ünnepi időszakban megvásárolunk. Sokkal jobb lelki értéket fektetni az emberi kapcsolatainkba, mint pénzben mérni azokat.

Ha házas vagy, beszéljetek a házastársaddal erről, ha egyedülálló vagy, egy tapasztalt, felelősségteljes barát, ismerős segíthet abban, hogy reális költségvetést szabj az ünnepi időszakra.

Végül két fontos igazság a pénzzel kapcsolatosan.

A pénzt végzetes dolog örömszerzésre használni. Manapság gyakori a lelki problémákból fakadó vásárlási láz. A vásárlás rövid ideig tartó örömérzetet ad, de akik ebbe a függőségbe menekülnek, hosszú távon pénz nélkül maradnak és boldogtalanabbnak fogják érezni magukat, mint valaha. Az önbecsülésük pedig folyamatosan csökkenni fog, mert rájuk fog nehezedni a pénzkezeléssel kapcsolatos helytelen döntések súlya. A pénz tehát nem az örömszerzés eszköze.

Másodszor, a pénz nem ad biztonságot. Sok embert a félelem motiválja a pénzügyeivel kapcsolatosan. Biztosan hallottunk már szegény emberről, aki felkapaszkodott a gazdagok közé, és hangsúlyozta, hogy nem akar olyan szegénnyé válni ismét, mint amilyen a legelején volt.

Ha viszont megvizsgáljuk a múltat, számtalan példát láthatunk arra, hogy dúsgazdag emberek hogyan váltak egy pillanat alatt földönfutókká.

A pénz egy fontos eszköz, amit olyan módon kell használnunk, hogy a keresztény értékrendünk megnyilvánulhasson ez által is. Az örömünk forrása, a gondviselés, a félelem és aggodalom nélküli élet forrása csakis Isten legyen.

Ha ez így lesz életünkben, biztosan boldog, békés, teljes ünnepi időszak elé nézünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!