Olcsó és szórakoztató tevékenységek Karácsonyra

Azt már bizonyára tapasztaltuk, hogy a karácsonyi ünnepkör nagy terhet ró a családi költségvetésre is. Kis kreativitással azonban, nagyon olcsón vagy teljesen ingyenesen is találhatunk magunknak olyan családi tevékenységeket, melyek segítségével igazán különleges karácsonyi élményekben lehet részünk.

Korcsolyázás

Ma már nem kell megvárnunk még, befagy a környékbeli tó, hogy korcsolyázhassunk. Nagyon sok városban egész évben üzemel műjégpálya, hiszen a jégkorong csapatoknak gyakorolni kell. Az sem akadály, ha még sosem korcsolyáztunk. Ebben az esetben azért ne egyedül vágjunk neki a korcsolyázás felfedezésének. Legtöbb pályán oktató segítségét is igénybe vehetjük. Az kicsit sem lenne mulatságos, ha az oktatón spórolva egy derék sérülést szereznénk.

Gyerekeknek és felnőtteknek, minimális befektetéssel csodálatos karácsonyi elfoglaltság lehet. Sőt, ha rákaptunk az „ízére”, akár családi hagyománnyá is válhat a családi korcsolyázás.

Énekeljünk karácsonyi énekeket nyilvános helyen

Talán arra gondolsz, hogy nincs valami jó hangod, de a bővebb családdal, barátokkal összefogva, csodás élmény lehet énekelni a szomszédaitoknak, de nagy örömet szerezhettek egy idős otthon, vagy kórház ellátottainak is. Miközben másoknak örömet szereztek, ti magatok is meg fogtok telni örömmel és élményekkel.

Tegyünk jót egy idegennel

A közösségi médiában sok hírrel találkozhatunk azzal kapcsolatosan, hogy a karácsonyi időszakban egyesek ajándékot hagynak ismeretlen helyen, pincérek nagy borravalót kapnak egy idegentől vagy éppen az élelmiszerboltban egy idegen kifizeti valakinek a megvásárlásra szánt termékeit.

Természetesen vannak teljesen költségmentes módjai is a segítésnek. Segíteni egy kerékcserében, segíteni valakinek a csomagok cipelésében… A lényeg az, hogy megértsük: a karácsonyi ünnep és az élet is arról szól, hogy mi adjunk és elsősorban nem arról, hogy mi kapjunk. Nagyobb boldogság adni, mint kapni.

Ha számotokra idegen ez a fajtagondolkodás, akkor kezdjétek el idén és folytassátok az év minden napján. Hiszen az a jótékonykodás, ami csak a karácsonyi időszakra korlátozódik, inkább képmutatás, mint jótékonykodás.

A lényeg, hogy olyan módon tegyünk jót, hogy semmit sem várunk cserébe. Az Isten éppen így adta értünk a Fiát, Krisztust.

Látogassunk meg egy adventi vásárt, egy élő Betlehemet

Egyáltalán nem előírás, hogy ha meglátogatunk egy adventi vásárt, vásárolnunk kell. Megcsodálhatjuk a fényeket, meghallgathatjuk az ünnepi programot, manapság már Magyarországon is elérhetően olyan élő Betlehemes helyszínek, ahol statiszták vannak beöltözve a betlehemi jelenetnél és akár élő bocit is megsimogathatnak a gyerekek. Csodálatos ünnepi élmény lehet szinte nulla kiadásból.

Vegyünk részt egy karácsonyi istentiszteleten

Talán szükségetek lesz arra, hogy kilépjetek a komfortzónából. Hagyjátok most az olyan gondolatokat, hogy „mi nem szoktunk ilyet tenni”, hiszen a Karácsonyt Isten tette lehetővé számunkra, ezért ott meríthetünk igazán a karácsonyi hangulatból. Csodálatos lesz együtt hallgatni a karácsonyi énekeket, csillagszórózás mellett énekelni a „Csendes éj” című éneket. Ha a saját egyházadban unalmas és egyhangú a karácsonyi Istentisztelet, nézz szét a településed egyházainak programjait illetően és biztosan meg fogod találni a megfelelőt. Csak ne a megszokás vezessen, hanem légy nyitott, hogy felfedezd a Karácsony igazi lényegét. Ha így tesztek, biztosan tartalmas és maradandó élményekkel fogtok gazdagodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!