Néhány tanács, ha úgy érzed, hogy a házasságod zsákutcában van

Egy férfi a következőképpen mutatkozott be: „Rengeteget dolgozom, de alapvetően nagyszerű életem van. Rendkívül elégedett vagyok a szakmai előmenetelemmel, annyi jövedelmem van, hogy megvehetem magamnak, amit szeretnék. A gyermekeimnek is megadhatom, amire szükségük van. Egyedül a házasságomról mondhatom el, hogy egy nagy nulla.”

Mindannyian egy felgyorsult világban élünk. Munka, gyermeknevelés, házasság és életed egyéb területei időt és energiát kérnek tőled. Nagyon fontos, de nem mindig könnyű megtalálnod a megfelelő egyensúlyt.

Ha például egy családfő túl sok időt és energiát fordít a munkájára, a házassága és családja ezt meg fogja sínyleni. Amint a családfő érzékeli, hogy a házasságában komoly nehézségek jelentkeznek az egyensúly hiánya miatt, gyakran még inkább a munkájába menekül, ezzel pedig a helyzet csak súlyosbodik.

Vannak házaspárok keresztény közegben is, akik úgy gondolják, hogy a házasságuk immár reménytelen ezért azt is eldöntötték, hogy nem tesznek erőfeszítéseket annak helyrehozataláért. Volt idő amikor kétségbeejtőnek gondolták a helyzetet, de végül belenyugodtak. Csak két lehetőséget látnak maguk előtt: „Válás vagy életük végéig szenvedés egy tönkrement házasságban?”

Talán adnak a látszatra és mások véleményére és éppen emiatt nem válnak el, de talán a sérelmeik, a negatív érzelmeik miatt nem tesznek semmit a házasságuk újjáélesztéséért.

Vannak erkölcsi tartással rendelkezők, akik nem lépnek a hűtlenség útjára (legalábbis fizikai értelemben), de olyanok is vannak, akik megtépázott önbecsülésüket harmadik fél bevonásával próbálják erősítgetni.

Közömbös lakótársakként élnek együtt és igyekeznek eleget tenni kötelezettségeiknek.

Jogilag házasok, de a valóságban már nem kötődnek egymáshoz sem barátként, sem házastársként.

Már nem igazán vitáznak, de nem azért, mert annyira harmonikus, békés a kapcsolatuk, hanem azért, mert teljesen elfáradtak és kiábrándultak mindketten.

Ha nem számítana nekik az, hogy mit mondanak mások, ha nem lenne meggyőződésük az, hogy a válás nem opció, már régen elváltak volna.

Hogyan juthat ide egy házaspár?

Hiszen minden házaspár a legjobb szándékkal és a legszebb reményekkel indul el a közös úton. Amikor életre szóló fogadalmat tettek egymásnak, még egyikük sem sejtette, hogy ilyen helyzetbe fognak kerülni.

Abban is biztos vagyok, hogy férjnek és feleségnek más véleménye lenne a válsághelyzet kialakulásának okait illetően.

Talán megemlítenék, hogy nem beszélgettek eleget, sok-sok félreértés, lelki sebek és csalódások juttatták őket ilyen helyzetbe.

Mindketten egyetértenének abban, hogy mindent megtettek a házasságuk sikeréért, de most mindketten tanácstalanok a jövőjükkel kapcsolatosan.

Minden házasságban vannak mélypontok, de nem minden házaspár jut el arra a pontra, hogy úgy érezze teljesen reménytelen a helyzete.

Mit tehetsz, ha úgy érzed már mindent megpróbáltál és mégsem javul a házasságod?

Hiszem, hogy minden házasságot meg lehet menteni, ha a férj és a feleség elkötelezi magát arra, hogy megteszik a szükséges lépéseket ennek érdekében.

Kezdetnek kérjétek házassági tanácsadó segítségét, vegyetek részt egy válságban levő párok számára szervezett házas hétvégén.

Ezáltal megkaphatjátok a helyes irányt és a kezdő lökést, amely segítségével a házasságotok elindulhat a gyógyulás felé.

Másodszor, szervezzétek át a napi programotokat olyan módon, hogy minden nap kettesben tölthessetek időt.

A beszélgetés olyan a házasság számára, mint az oxigén a test számára. Életben tartja. Amikor a házasságod „lélegeztetőgépen van”, napi szinten időt kell szánnotok a zavartalan beszélgetésre.

Legalább 30 percet szánjatok erre napi szinten gyerekek, Tv, telefon és egyéb zavaró tényezők nélkül.

A testi érintésre helyezzetek hangsúlyt. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal szexuális jellegű érintéseket kell belevinnetek. A nem szexuális jellegű érintés ugyanúgy erősíti közöttetek a kötődést.

Harmadszor, imádkozz naponta a házastársaddal és házastársadért.

Az együtt imádkozás rendkívül jó eszköz az intimitás erősítésére. Nehéz lesz kezdetben, mert vállalnotok kell egymás előtt sebezhetőségeteket, de csodát fog tenni a hitéletetekkel és házasságotokkal egyaránt.

Isten meg tudja változtatni a körülményeinket, de a nézőpontunkat is, ha imádságban segítségül hívjuk Őt.

Amikor imádkozni kezdesz házastársaddal, házastársadért, idővel tanulod új nézőpontból látni őt.

Végül, együtt döntsétek el, hogy mindent meg fogtok tenni, hogy a házasságotok harmonikus legyen.

Nem elég eldönteni, hogy nem váltok el. Isten nem „életfogytig tartó rabságra” hozta létre a házasságot, hanem egy olyan ajándékként, amit mindkét fél élvezhet.

A válást ellenzem, de az olyan házasságot is, amelyben úgy tesznek a felek, hogy még mindig házasok, de voltaképp úgy élnek, mint akik elváltak.

Érzed-e annyira boldogtalannak magad, hogy végre megtegyél mindent a házasságod felvirágoztatásáért?

 Hajlandó vagy annyi időt, energiát beletenni, amennyit kell?

Ha igen, biztosan nem fogod megbánni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!