NE HASONLÍTSD A HÁZASSÁGOD AZ ELŐZŐ KAPCSOLATAIDHOZ!

Mindannyian behozzuk a házasságunkba a múltunkat. Döntéseinket, tapasztalatainkat, múltbeli romantikus kapcsolatainkat. Amikor belépünk a házasság szövetségébe, és hűséget fogadunk házastársunknak, akkor azt is megfogadjuk, hogy vele megelégszünk és csakis őt fogjuk szeretni a jövőben.

Ha mentálisan vagy érzelmileg még kötődsz a múltbeli kapcsolataidhoz, ezzel szándékosan ellene mész a házastársadnak tett fogadalmadnak.

Nem véletlenül szoktam javasolni, hogy ne bonyolódjunk házasság előtt felelőtlen romantikus kapcsolatokba, mert a szívünk egy-egy darabja „beleragadhat” ezekbe a múltbéli románcokba. Emiatt pedig sok felesleges nehézséggel nézhetünk szembe a házasságunkban.

Ne engedjünk a kísértésnek tehát, hogy házastársunkat a múltban megismert azon személyekhez hasonlítsuk, akikkel romantikus kapcsolatban voltunk, ne engedjük meg magunknak azt sem, hogy a házasságunkat a múltbeli románcainkkal hasonlítsuk össze.

Íme néhány ok, ami segíthet megérteni, hogy miért ártalmas ez a gyakorlat a házasságunkra nézve.

  1. Lebecsülöd ezzel a helytelen gyakorlattal a házastársadat.

Ha szavaiddal vagy csak gondolataidban hasonlítod másokhoz a házastársad, azzal összetöröd a szívét. A házastársad bármit tesz majd, mindig attól fog félni, hogy nem jól teszi a dolgokat azokhoz képest, akikkel összehasonlítod őt.

Ha azt akarod a házastársad tudtára adni, hogy sokkal jobban megnevettet, mint X vagy Y a múltban tette, az is a házastársad máshoz hasonlítása, amivel ártasz a házasságotoknak.

Fájdalmat okozol ezzel is a házastársadnak, mert tudni fogja, hogy még mindig gondolsz a múltbeli kapcsolataidra.

Időről-időre természetesen előbukkanhatnak bizonyos gondolatok az elménkben a múltbeli kapcsolatainkat illetően, de ezeket ejtsük foglyul (2 Korintus 5:10), és kérjük Istent, hogy segítsen Őrá és a házastársunkra fókuszálni, valamint a családunkra, akiket Isten nekünk ajándékozott.

  1. Lealacsonyítod a házasságon belüli szexuális kapcsolat szentségét.

Ez egy lényeges dolog. Hihetetlen károkat okozol, ha nem állsz ellene a kísértésnek, hogy a házastársaddal való szexuális élményeidet a múltbeli szexuális élményeiddel, partnereiddel összehasonlítsd. Ugyanez vonatkozik arra is, amikor a házastársad testi adottságait mások testi adottságaihoz hasonlítod.

Ezek a dolgok hihetetlenül károsak, és rombolják az intimitást közötted és a házastársad között.

Nem hozhatunk be másik személyt a házasságunkba (sem gondolatban, sem fizikálisan, sem virtuálisan), mert Isten a szexuális intimitást a férjnek és a feleségnek szánta, akik fogadalmat tettek, hogy csak egymást fogják szeretni, és minden másik ellenkező neműt figyelmen kívül hagynak.

Tehát fontos, hogy a hasonlítgatós gondolatainkat idejében elcsípjük és foglyul ejtsük, és tudatosan Istenre és a házasságunkra koncentráljunk.

  1. Nagy mértékben visszafogja a házastársaddal való kapcsolatod elmélyülését.

Ne a veszekedéseket válaszd és ne adj ultimátumokat a házastársadnak.

Csak szeresd őt. Imádkozz érte. Szolgáld őt. Arra törekedj, hogy a legjobb férj vagy feleség legyél a házastársad számára.

Igyekezz a feszültséget szeretettel oldani. Még ha szeretetlen veled szemben a házastársad, akkor is fejezd ki a szereteted iránta.

Isten akkor is szeret minket, amikor nem cselekszünk szeretetreméltó dolgot. Tegyük mi is ezt házastársunkkal, embertársainkkal.

Mit tehetsz akkor, ha már szokásoddá vált a hasonlítgatás?

Tudatosan dönthetsz másként mától. Legyen a mai nap, amikor véget vetsz ennek az ártalmas körforgásnak.

Valld meg a múltat Istennek, kérd az Ő bocsánatát, és kérd, hogy segítsen neked Rá fókuszálni, házastársadra, családodra és Isten akaratának megismerésére és cselekvésére.

Isten meg fog bocsátani neked, segíteni fog neked erejével, hogy megszakítsd ezt az ártalmas szokást, gyógyulást adhat a házasságodnak is.

Ezután menj a házastársadhoz és kérj bocsánatot tőle a múltbeli dolgokért, majd mondd el neki, hogy mennyire szereted őt és értékeled a házasságotokat.

Majd rendszeresen imádkozz és kérd Isten erejét, hogy helyes gondolataid lehessenek a jövőben is.

Helyettesítsd az ártalmas gondolatokat hálás gondolatokkal a házastársadért és családodért.

A folyamatos és tudatos hálaadás társadért, családodért, vissza fogja fordítani a szívedet Istenhez és a házastársadhoz és meg fogod látni milyen szép, összehasonlíthatatlan házasságot és családot kaptál Istentől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!