Mit tehetünk, ha a társunk szenvedélybeteggé válik?

Napjainkban egyre több embert érint a szenvedélybetegség valamilyen formája. Ebből adódik, hogy egyre több családnak, házasságnak is meg kell küzdenie ezzel a problémával.

Mit tegyünk, ha nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy a házastársunk titokban rendszeresen több alkoholt fogyaszt a kelleténél? Mit tegyünk, ha a házastársunk olyan szinten lesz nyugtató függő, hogy naponta 20 szemet is bevesz?

 Mit tegyünk, amikor azzal szembesülünk, hogy a társunk, akit megbízhatónak, őszintének ismertünk meg, elkezd rendszeresen hazudozni és titkolózni?

Ilyenkor érezhetünk bűntudatot, hogy nem vettük észre korábban a figyelmeztető jeleket és nem tettünk többet azért, hogy a házastársunk ne jusson olyan mélyre. Retteghetünk attól, hogy a házastársunkat egy nap holtan találjuk vagy adósságba taszítja a családunkat, elveszíti a munkahelyét, a jó hírnevét stb.

Mit tehetünk egy ilyen helyzetben?

Minden eset egyedinek tekinthető, mégis vannak alapelvek, amiket jó szem előtt tartanunk minden ilyen esetben.

Először is beszélj a házastársaddal!

Amikor házassági problémával nézünk szembe, a legjobb eszköz, amit kezdettől fogva használhatunk: a kommunikáció.

Közöld vele, hogy véleményed szerint már túlságosan belemerült a szenvedélybetegségbe, függőségbe (valószínű tagadni fogja), és amennyiben nem kér ő maga segítséget, az iránta érzett szeretetünk és tiszteletünk miatt, mi fogunk bevonni szakembereket, hogy segíthessenek rajta.

Együtt készítsetek egy tervet és ha észreveszed, hogy a társad nem tartja magát hozzá, azonnal cselekedj.

Másodszor, oszd meg a problémát megbízható barátokkal.

A szenvedélybetegségből fakadó terhet, nehézségeket nehéz egyedül vinni, ezért fontos, hogy megosszuk megbízható barátokkal, rokonokkal.

Ezzel nem azt sugallom, hogy a közösségi média segítségével mindenkinek írogassunk erről, vagy blogot vezessünk, amiben szapuljuk a házastársunkat (ha ezt tesszük önmagunkat jobban minősítjük, mint a házastársunkat). Az viszont fontos, hogy olyan megbízható emberekkel osszuk meg a terheinket, akikről tudjuk, hogy minket is szeretnek és a házastársunkat is. Nem az a cél, hogy a házastársunk hírnevét a sárba tapossuk, hanem az, hogy segítséget kérve fejezzük ki, hogy tényleg fontos a számunkra a gyógyulása.

Harmadszor, kérj segítséget olyan emberektől, akik szakértelmükkel segíthetnek a probléma megoldásában.

Nagyon fontos, hogy megbízható, titeket szerető emberek támogassanak, viszont szükség lehet orvosi vagy pszichiátriai segítségre is. (problémától függően).

Vannak egyházi és világi csoportok is, ahol anonimitás megőrzése mellett lehet részt venni szenvedélybetegeken segítő szakkörökön.

Alkohol, gyógyszer függőség esetén vannak rehabilitációs intézetek, ahol néhány hét alatt segítenek a függő személyeknek „kitisztulni.”

Bizonyos esetben lelki segítségnyújtásra is szükség lehet, hiszen az emberek legtöbb esetben valami nyomasztó probléma, élethelyzet elől menekülnek függőségekbe.

Jó a házasságotokat is „megvizsgálni”, hogy a függőség előtt voltak-e olyan konfliktusok, amiket nem orvosoltatok időben?

Negyedszer, maradj kapcsolatban egy közösséggel.

Szomorú tény, hogy a legtöbb ember ma „magányos” keresztényként tengeti a napjait, pedig a szenvedélybetegség egy olyan probléma a sok közül, amit egyedül nem lehet leküzdeni.

A családod, a barátaid, a gyülekezeted mind olyan védőhálók, amelyek segítenek és erőt adnak a szabadulásért, helyreállásért folytatott harcban.

Végül ne felejtsd el, hogy van Valaki, aki sokkal nagyobb erővel rendelkezik, mint te.

Vannak emberek, akik amint szembesülnek a házastársuk függőségével, „kalapot emelnek” és kilépnek a házasságból. Nem tartják többé szem előtt a „jóban és rosszban hű leszek” fogadalmat, mert úgy vélik, nem lenne erejük küzdeni a házastársukért, házastársukkal.

Minden szenvedélybetegeket célzó rehabilitációs program fölött áll Valaki, akinek sokkal nagyobb ereje van, mint neked és az Ő erejét neked is adhatja.

Ha még sosem találkoztál vele, tudd meg, hogy Jézus Krisztusnak hívják.

Ő elkísérhet az életed viharos időszakaiban is.

Imádkozz, olvasd rendszeresen a Bibliát és helyezd a hited Istenbe, hiszen Ő képes téged és a házastársadat is átvezetni ezen a viharon.

Olvasd a cikket, alkalmazd a benne foglaltakat, de mindenek felett bízz Istenben, hogy Ő képes titeket átvezetni ezen a nehézségen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!