Mit tehetsz, ha úgy érzed magadra maradtál?

Az elhagyatottságnak két formája is van: testi és érzelmi. A fizikai elhagyatottság az, amikor a házastársad elköltözik vagy elválik tőled és magadra maradsz. Az elhagyatottság másik formája ugyanolyan borzasztó hatással van a családra, mint a fizikai elhagyatottság. Sok-sok házas ember van világszerte, aki minden figyelmét kizárólag a munkára és/vagy a kedvtelésre fordítja.

Amikor egy ember szívében elfordul házastársától, voltaképp érzelmileg magára hagyja családját.

Egy pár a legelején egymásba szeret, és minden csodálatosan működik, hiszen időt, energiát fektetnek öntudatlanul kapcsolatukba. Már a kapcsolat legelején fontos a helyes fontossági sorrendet felállítani, hogy a munka, kedvtelés, gyülekezet, barátok ne tudják elvonni figyelmedet a házastársadról. A helyes rangsor felállításának elmulasztása vezet a kapcsolat elhanyagolásához és az egykor érzett szenvedély, szerelem leépüléséhez.

Amikor a házasságodban felborul az érzelmi egyensúly a nem megfelelő fontossági sorrend miatt, a keletkezett űrt könnyen betöltheti valami vagy valaki más. Két fontos dolog van, ami miatt a házasfelek gyakran észre sem veszik, hogy a házasságukban felborult a helyes egyensúly és rossz fele tartanak.

Az egyik ok a gyerekkel való foglalatoskodás a másik ok pedig a karrierben kitűzött és idővel elért eredmények.

Ez a két dolog sok-sok időt, törődést igényel és éppen ezért egy idő után könnyen természetessé válik, hogy a házastársunk már nincs a figyelmünk középpontjában.

Napjainkban megváltoztak a dolgok. Már nem garantált, hogy egyetlen munkahely biztosítson megélhetést egészen a nyugdíjas évekig egy ember és családja számára. Éppen ezért sok férj és sok feleség igyekszik mindent megtenni, hogy minél feljebb jusson a ranglétrán és így gondoskodjon családja anyagi szükségeiről. Csakhogy az efféle törekvés sok-sok feszültséggel és nyomással jár, ami szintén a családon csapódhat le. Amikor egy férj például nyomás alatt van, mert fel akar jutni a ranglétra csúcsára, a felesége kikerül a fókuszából, ráadásul otthon a rá nehezedő nyomás miatt gyakran a legrosszabbik arcát mutatja. A feszültség pedig egyre csak növekszik a férjben is, a családban is. Amikor pedig a stressz elér egy bizonyos ingerküszöböt, a férj úgy érzi, hogy valamilyen pótszerhez kell nyúlnia, hogy bírja a tempót. A pótszerek listája pedig hosszú: alkohol fogyasztás, szerencsejáték, vásárlás, szélsőséges esetekben pedig házasságon kívüli szexuális élvezetek hajszolása.

Itt már nemcsak a munka miatt maradt érzelmileg magára a család, hanem az egyéb pótszerek miatt is, amelyekkel a férj igyekszik helytállni a nagy nyomással szemben.

Amikor egy gyermek születik, természetes, hogy a feleség sok-sok figyelmet fordít onnantól kezdve az újszülöttre. Ha a gyermekáldás pillanatában a férj már magára hagyta érzelmileg a feleséget, a feleség hajlamos öntudatlanul is bosszút állni azáltal, hogy más dolgokra összpontosítva igyekszik magától távol tartani, helyettesíteni házastársát.

Csábító lehet így reagálni az érzelmi elhagyatottságra, de a problémát csak még inkább súlyosbítani fogja. Ha szeretnéd feleségként a férjed visszanyerni érzelmi értelemben is, fontos, hogy különös figyelmet szentelj neki és ezzel ösztönözd arra, hogy visszatérjen hozzád.

Ha úgy érzed, hogy valami elvonta a figyelmedet a házastársadról, vagy az ő figyelmét rólad, esetleg már mindketten elzárkóztatok érzelmileg egymástól, íme, néhány hasznos gondolat.

Először is önmagadra összpontosíts. Ha meg akarod változtatni gyorsan a házastársad, akkor először te változz meg.

Nagyon könnyű támadnod, vádolnod házastársadat a problémáitokért anélkül, hogy magadba néznél. Könnyű arra törekedni, hogy kivedd a házastársad szeméből a szálkát, de az elkerülheti a figyelmed, hogy a te szemedben gerenda van. ( Máté 7:3-5)

Ha úgy látod a házastársad érzelmileg magadra hagyott, nézz önmagadba. Fontos, hogy ha látsz hibát magadba, ne próbálj mentséget találni, hanem vállald a felelősséget és határozd el, hogy változtatni fogsz, még mielőtt a házastársad változna.

Ha szeretnéd, hogy házastársad visszatérjen hozzád, édesgesd vissza szereteteddel.

Ehhez félre kell tenned az igényeidet és vágyaidat, hogy az ő igényeire és vágyaira összpontosíthass. Nehéz, de ezt a döntést meg kell hoznod.

Nem az a lényeg mit érzel vagy, hogy szerinted megérdemli-e a házastársad.

Egyszerűen eldöntöd, hogy helyesen fogsz cselekedni függetlenül attól, hogy mit érzel vagy, hogy megérdemli-e a társad.

Ezután nézz szembe házastársaddal szeretetteljes módon. Miután önmagaddal őszinte voltál, ideje őszintének lenned házastársaddal is.

Nagyon fontos, hogy először is kifejezd, még mindig szereted házastársad és elkötelezett vagy felé továbbra is.

Ezután mondd el neki mit érzel, így meg tud majd hallgatni anélkül, hogy úgy érezné támadod és emiatt védekeznie kell.

Végül imádkozz házastársadért rendszeresen és bízz abban, hogy Isten el fogja végezni benne is, amit el kell végeznie.

Fontos, hogy miután őszinte voltál magaddal és házastársaddal, ne akard erőszakosan te érvényesíteni rajta akaratodat. Hagyd, hogy Isten munkálkodjon benne.

Amikor egyik vagy mindkét fél érzelmileg kiszáll a házasságból, már nem lehetséges a megfelelő kommunikáció sem.

Éppen ezért előfordulhat, hogy külső segítségre van szükségetek, hogy azonosítsátok a problémáitokat és elinduljatok a megoldás útján. Ne vonakodjatok segítséget kérni egy megbízható lelkigondozótól.

Ha a házastársad elzárkózik a házassági tanácsadástól, kérj meg egy olyan barátot, rokont, akinek jó kapcsolata van házastársaddal, hogy beszéljen vele. Hagyd, hogy a házastársad döntse el jelen legyél-e ezen a beszélgetésen vagy sem. Csatlakozz egy jó gyülekezethez és szerezz olyan barátokat, akik elkötelezettek Isten és a házasság iránt.

Ne feledd, hogy nem minden barátod tanácsát szabad megfogadnod. Szakítsd meg a kapcsolatot azon barátaiddal, akik negatívan viszonyulnak a házassághoz,

akik ösztönözni akarnak folyamatosan, hogy válj el talán éppen azért, mert ők  is elváltak vagy éppen válófélben vannak.

Ne tégy semmit elhamarkodottan. Imádkozz folyamatosan és kérj útmutatást Istentől a te személyes helyzetedre.

Isten a csodák Istene és a nehézségekben Rá összpontosíts és nem a nehézségeidre. Fordítsd érzelmeidet Isten felé és engedd, hogy gyógyítson, erősítsen. Bízz benne, hogy bölcsességet fog adni a helyes lépéshez. Olvasd ehhez Isten szavát, a Bibliát rendszeresen.

Így megtalálhatod a békét és egyensúlyt, amire szükséged van ennek a nehéz időszaknak átvészeléséhez. Ne feledd! Nem vagy egyedül! Isten áldjon meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!