Mit tegyünk, ha nem jutunk közös nevezőre a gyermeknevelést illetően?

Talán te is gondolkodtál már azon, hogy a gyermekek születése előtt sokkal egyszerűbb volt minden a házasságotokban. Ha volt ilyen gondolatod, akkor nem vagy egyedül.

Egy teljesen új életszakasz veszi kezdetét és meg kell tanulnunk a gyermekhez alkalmazkodni. Az új kihívások sorozatával szembenézni lehet egy csodálatosan szép kaland. Ebben az új életszakaszban azonban el kell döntenünk, hogy milyen elvek mentén neveljük gyermekeinket.

Ez konfliktust is szülhet, hiszen mindegyik házasfél különböző családi háttérből jön, ahol a szülők különböző nevelési elveket szem előtt tartva nevelték gyermekeinket.

Számunkra gyakran természetes, hogy a szüleink nevelési elveit szem előtt tartva neveljük gyermekeinket.

Gyermekeinknek viszont csak egy helyes utat mutathatunk és nem többet.

Mit tegyünk, amikor nem tudunk egyezségre jutni, hogy milyen elvek mentén neveljük gyermekeinket?

Először is keressünk magunknak olyan idősebb házaspárt, akiknek szilárd házassága van és jó kapcsolatot ápolnak gyermekeikkel. Ők tökéletes mentoraink lehetnek a gyermeknevelést illetően.

Olyan házaspárt keressetek, akik már ott vannak a gyermeknevelést illetően, ahova ti is szeretnétek eljutni.

Minden embernek szembe kell néznie bizonyos problémákkal a gyermeknevelést illetően.

Ezért jó, ha olyan házaspárt találunk, akikhez fordulhatunk amikor különböző kihívásokkal nézünk szembe a gyermekneveléssel kapcsolatosan.

Meghívhatjuk őket ebédre vagy írhatunk nekik egy üzenetet, ők pedig értékes tanácsokkal és bátorítással segíthetnek minket.

Másodszor ne ingerültséggel válaszoljunk a gyermekeink cselekedeteire, hanem cselekedettel válaszoljunk a cselekedeteikre.

Amikor a gyermekeink ingerülten tesznek valamit, akkor hajlamosak lehetünk

(főleg egy fárasztó nap vége felé), ingerülten reagálni. Az ingerültség viszont csak még több ingerültséget szül.

Fontos megtanulnunk uralkodni az érzelmeinken, és indulat helyett cselekedettel reagálni.

A gyermekeinknek fontos megtanulni, hogy a cselekedeteiknek következménye van. Ezzel kijelöljük gyermekeink számára hol a határ és azt is tudni fogják, ha átlépik a határt, mindig következménye van.

A folyamatosság és a kiszámítható következmények segíteni fognak a gyermekeidnek eligazodni az életben és legyőzni a negatív érzelmeket.

 Kövessetek bevált nevelési módszereket és ne a pillanatnyi szeszély vezessen titeket a gyermeknevelésben.

Feleségemmel eldöntöttük, hogy a Biblia alapelveit fogjuk követni az életben, házasságban és gyermeknevelésben is.

A Bibliában minden szükséges tanácsot megtalálunk a gyermekneveléssel kapcsolatosan, hogy a gyermekeinket a megfelelő módon nevelhessük.

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” Példabeszédek könyve 22. rész 6. vers

Ez azt jelenti, hogy ne rutinból neveljük gyermekeinket, hanem tudatosan mutassuk meg nekik a megfelelő életutat, majd segítsük őket abban, hogy ezen az úton maradjanak.

Legyetek a gyermekeitek legnagyobb bátorítói és ne a legnagyobb kritikusai!

Ez nem azt jelenti, hogy elfogultak legyünk gyermekeinkkel szemben annyira, hogy a rosszban is bátorítsuk őket.

Azt jelenti, hogy a könnyeiket töröljük le és ne mi okozzuk azokat. Tanítsuk meg őket mi a különbség az önbizalom és a gőgösség között.

Fontos, hogy a gyermekeinket építsük és ne romboljuk őket. Bízzunk a képességeikben akkor is, amikor ők nem bíznak azokban.

Amikor szükséges feddjük, fegyelmezzük őket, de mindig tudniuk kell, hogy feltétel nélkül szeretjük és elfogadjuk őket.

Mindig legyünk egységesek a gyermekeink előtt. A nézetkülönbségeket kettesben vitassuk meg.

Ne engedjük, hogy a gyermekeink mesterkedései egymás ellen hangoljanak minket. A gyermekeinknek látniuk kell, hogy egységesek vagyunk az őket érintő döntéseket illetően. Azt is látniuk kell, hogy a házastársunkkal való kapcsolatunk elsőbbséget élvez. Ha erre vigyázunk, akkor a gyermekek kirepülésével, a családi fészekkel együtt nem fog kiüresedni a házasságunk is.

Törekedjünk rá, hogy olyan példát mutassunk gyermekeinknek a házasságot, családi életet illetően, hogy izgalommal várják az időt amikor ők is megházasodhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!