Mit tegyél, ha szeretnéd, hogy a férjed szeretve érezze magát?

Feleségként neked is nagy befolyásod van férjedre akkor is, ha ez tudatosul benned, akkor is, ha nem. Ha férjed nagyon nem úgy viselkedik, ahogyan az számodra megfelelő lenne, ahelyett, hogy azon bánkódsz, amin nem változtathatsz, inkább kezdj el azon gondolkodni, hogy te mit tehetsz annak érdekében, hogy férjedre, házasságodra pozitív hatással légy.

Hatalmad van a legjobbat, de a legrosszabbat is kihozni férjedből szavaiddal, tetteiddel, hangnemeddel.

Íme, néhány tanács, melyek segítségével olyan szokásokat alakíthatsz ki, melyek építik a férjedet és házasságodat.

Először is igyekezz a férjed legnagyobb támogatójává és nem a legádázabb kritikusává válni.

Az, hogy milyen szavakat, milyen hangnemben használsz a férjeddel való beszélgetés során, hatással van arra, hogy miként tekint önmagára.

Ha a férjed érzi, hogy jó szándékú vagy, örülsz az ő sikereinek és támogatod őt azokban a dolgokban, amiket fontosnak tart, különleges bátorsággal, szenvedéllyel fog új célokat kitűzni és azok megvalósításán dolgozni. Kritikus lelkületeddel azt is közvetítheted neki, hogy hanyag, megbízhatatlan és nem képes gondoskodni a családjáról, de ha ezt gyakran mondogatod neki, egy idő után el is fogja hinni magáról és te fogsz a legjobban szenvedni attól, ha emiatt tétlenségbe és reménytelenségbe menekül.

Ez nem azt jelenti, hogy amikor a férjed butaságra készül, akkor nem osztod meg vele, amit gondolsz. Ha a férjed azzal rukkolna elő, hogy a 2020-as EB győztesre felteszi az összes spórolt pénzeteket, igenis vállalnod kell azt, hogy őszintén szembesíted gondolatának helytelenségével.  Ezzel is támogatod őt abban, hogy helyes döntéseket hozhasson, de fontos, hogy mindig érezze őszinte szereteted, segítő szándékod. Így még a kritikát is sokkal nyitottabban fogja elfogadni tőled, sőt idővel a tanácsodat magától is ki fogja kérni, mert tudni fogja, hogy bízhat benned. Sok feleség azt gondolja, hogy a férje azért nem fogadja el a véleményét, tanácsát, mert túl büszke, holott sokszor a feleség bizalmatlansága és kritikus hozzáállása az igazi akadály.

Másodszor, mindig fogalmazd meg világosan férjednek, hogy mire vágysz és köszönd meg neki, ha figyelembe veszi igényedet, szükségletedet.

A regényekben a férfi mindig olvas a nő gondolataiban, hiszen mindkét karaktert a regényíró „alkotta meg”. A valóságban nincs ilyen. Sem a férj, sem a feleség nem rendelkezik a gondolatolvasás képességével.

Sok-sok időt és áldozatot, nyílt kommunikációt igényel az, hogy a házasfelek annyira megismerjék egymást, hogy szavak nélkül is tudják, mire van szüksége a másiknak.

Egy férfi nem mindig érti meg a kifinomult női gesztusokat, célzásokat, ezért mindig szóban és világosan fogalmazd meg a férjednek, hogy mire vágysz.

Fontos az is, hogy a férjed érezze, értékeled az erőfeszítéseit. Ha egy fárasztó munkanap után a férjed nem a legszebb csokrot viszi haza neked, akár meg is sértődhetsz és kritizálhatod érte, ezzel pedig eléred azt, hogy ne vigyen legközelebb neked semmilyen virágcsokrot a kudarctól való félelem miatt. Esetleg értékelheted azt, hogy gondolt rád és ezt egy ilyen gesztussal ki is fejezte neked. A döntés a te kezedben van. Amikor a férjed érzi, hogy értékeled az erőfeszítéseit, akkor még motiváltabb lesz, hogy legjobbat hozza ki magából.

Ha te magad sem tudod megfogalmazni mire vágysz, nem vádolhatod a férjedet, hogy nem figyel az igényeidre, vágyaidra.

Harmadszor, kezdeményezd a szexet.

Egy férfivel beszélgettem, aki már évek óta özvegy volt, szép és hosszú házassága volt, de bizalmasan megosztotta velem egy keserűségét.

A következőt mondta: „Nagyon szép, jó volt a házasságunk, de a feleségem soha nem kezdeményezte a szeretkezést. Hosszú házasságunk során egyszer sem. Ez nekem nagyon rosszul esett, de nem volt bátorságom ezt megmondani neki.”

A férjednek a szex nemcsak fizikai, hanem érzelmi szempontból is fontos. A férjek többsége a szexuális együttlétek minőségéből és mennyiségéből következtet azzal kapcsolatosan, hogy mennyire jól vagy rosszul működik a házassága. Amikor te kezdeményezed a szexet, azzal egy nagy önbizalom löketet adsz a férjednek. Ha úgy érzi, hogy elutasító vagy vele szexuális téren, az rendkívül rossz hatással lesz az önbecsülésére. Tedd hát félre a régi szabályt, miszerint a férj kötelessége minden esetben a kezdeményezés és légy szabad arra, hogy te is kezdeményezz.

Negyedszer, imádkozz a férjedért.

Az imádság és a szeretet az a két eszköz, amit Isten adott a kezünkbe. Vannak dolgok, amiken mi nem tudunk változtatni, a házastársunkat nem tudjuk megváltoztatni, csakis Isten képes rá. Amikor valakiért rendszeresen imádkozol valakiért, Isten meg tudja lágyítani a szívedet azzal a személlyel kapcsolatosan. Nem tudsz haragudni valakire és szívből imádkozni is érte.

Az imádság által Isten gyakran új nézőpontot is mutat nekünk a helyzetünkkel kapcsolatosan. Talán te vagy az egyetlen a férjed életében, aki imádkozik érte. Nem tudhatod. Ne hagyd magára, hanem támogasd őt imádságban is.

Ötödször, szeresd őt annyira, hogy bevonjon azokba a dolgokba, amik fontosak neki.

Talán nem szereted a focit, de ha a férjed érzi, hogy nemcsak felesége, de barátja is vagy, lelkesen fog neked mesélni a fociról. Ha őt szereted, akkor meghallgatod őt és örülsz a lelkesedésének. A férjed így tud kapcsolódni hozzád, beszélgetést kezdeményezni, és ha erre így tekintesz, akkor mindenképpen hasznos lesz számotokra.

Hatodszor, dicsekedj a férjeddel és ne panaszkodj a barátaidnak miatta.

Minden embernek vannak jó és rossz tulajdonságai, erősségei és gyengeségei. Nincs kivétel. Amikor valakire rosszhiszeműen nézünk, akkor hajlamosak vagyunk a rossz tulajdonságait felnagyítani és figyelni. Ezzel akarjuk önmagunknak megmagyarázni, hogy jogosan haragszunk rá vagy akár jogosan teszünk olyan dolgokat vele szemben, amik ártalmasak rá nézve.

Akit szeretünk, tudjuk, hogy vannak rossz tulajdonságai, de nem azokat figyeljük és nem is azokat emeljük ki. Figyelj hát oda, hogy Interneten vagy más módon mit mondasz a baráti körödnek férjeddel kapcsolatosan.

Talán sosem fog a férjed fülébe jutni, hogy milyen bántó dolgokat mondtál róla bizonyos barátaidnak, de a házasságodra így is rendkívül negatív hatással lesz a dolog. Tiszteld a férjed azzal, hogy odafigyelsz mit és hogyan mondasz róla.

Amikor valami bánt vele kapcsolatban beszélj vele, ha nem változik, akkor vonj be másokat is. Lelkigondozót, tanácsadót, lelkipásztort, hogy közösen oldjátok meg a dolgot.

Végül, soha ne mondj le róla!

Ha a férjed érzi, hogy komolyan gondoltad a házassági fogadalmadat és történjen bármi, te kitartasz mellette, képes lesz bármilyen akadállyal szembenézni. Ha érzi, hogy a hűségedet a személyes érdekeid és az ő teljesítménye befolyásolja, mindig bizonytalan és reményvesztett lesz, mint egy szárnyaszegett madár.

Mondd el neki gyakran, hogy mennyire szereted őt és mennyire örülsz annak, hogy éppen ő lett a házastársad.

Szavaid és tetteid által, jobb ember és jobb férj lehet belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!