Mit tegyek, hogy a házastársam végre megváltozzon?

A statisztikákat nézve, világszerte önfejlesztő könyvek, tanfolyamok sokaságát vásárolják meg az emberek. Ez a tény pedig azt mutatja, hogy a 21. századi ember egyre jobb szeretne lenni, minél többet fejlődni. Mi van azonban, ha nemcsak mi szeretnénk fejlődni, változni, hanem a házastársunkkal kapcsolatosan is vannak ilyen vágyaink? Isten is szeretné, ha az övéi növekednének, pozitív irányba változnának és egyre inkább hasonló lenne életük Istenhez, ami az igazságot és a tisztaságot illeti.

Jézus Krisztus folyamatosan dolgozik azért, hogy az Ő „menyasszonyát” az Egyházat felkészítse a menyegzőre, aminek majd az Ő országa ad helyet.

Nézzük, meg hogyan teszi ezt. „ Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten.” ( Zsidókhoz írt levél 13:4-5)

Jézus Krisztus egyik fontos eszköze a menyasszonyának formálását illetően: a megbecsülés. Tekintsd tehát értékesnek a házasságodat és becsüld meg a házastársadat. A házasságod és a házastársad Isten értékes ajándéka a számodra. Mondd el a házastársadnak mennyire fontos és értékes neked. Hogyan? Szavaiddal és tetteiddel egyaránt. Hallottam egy feleségről, akinek a férje munkába indulás előtt valamit meg akart beszélni, a feleség viszont felhívta a férje figyelmét, hogy most kedvenc műsorát nézi, beszéljenek máskor. Délután telefonhívást kapott ez a feleség a hatóságoktól, akik közölték vele, hogy a férje a munkából hazafelé halálos autóbalesetet szenvedett. A megözvegyült feleséget hosszú ideig bántotta, hogy az utolsó beszélgetésük úgy alakult, ahogy alakult. Utólag hibáztatta magát azért, mert egy buta műsort fontosabbnak gondolt a férjével való beszélgetésnél. Ha tudta volna, hogy ez az utolsó beszélgetésük, egész máshogy viszonyult volna a házastársa kéréséhez. Krisztus meghalt értünk a kereszten, meghozta a végső áldozatot, hogy az Ő szeretete valóság legyen számunkra. A legértékesebbet adta oda értünk: az életét. Semmivel sem fejezhette volna ki jobban, hogy megbecsül és értékel minket.

Bízom benne, hogy sosem kerültök olyan helyzetbe, hogy döntenetek kelljen odaadjátok-e az életeteket a házastársatokért vagy sem. Minden nap hozhatunk azonban áldozatot egymásért, hogy kifejezzük megbecsülésünket egymás iránt.

Feladhatjuk az időt, amit a kedvtelésünkre akartunk szánni, hogy helyette időt tölthessünk házastársunkkal.

Hazaérve a munkából dönthetünk úgy, hogy lazítás helyett segítünk a háztartásban, a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban.

Ha a házastársunk betegeskedik, feláldozhatjuk személyes kényelmünket azért, hogy ápoljuk őt és gondoskodjunk róla.

Áldozhatunk pénzt arra, hogy ajándékkal lepjük meg házastársunkat vagy közös élményben legyen részünk.

Félretehetjük a saját tervünket, vágyunkat egy időre, hogy segítsünk a házastársunknak elérni a célját.

Vigyázzunk, hogyan beszélünk. Érzi szavainkból, hogy értékeljük, megbecsüljük őt? Legnagyobb bátorítója vagy legnagyobb kritizálója akarunk lenni?

A legjobb módja annak, hogy te, a házastársad, házasságod változzon pozitív irányba, ha követed a Krisztustól kapott példát.

Mondd, hát el a házastársadnak mennyire becsülöd őt és hálás vagy érte. Ha úgy érzed ezt eddig nem tetted, indíthatsz egy őszinte bocsánatkéréssel. Így az egész házasságotok fel fog lendülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!