Mit kell tudnod a félelemről?

Egy házasság évtizedeken át szenvedett és a lelkigondozói beszélgetések alkalmával kiderült az is, hogy a férj túlzott irányítás vágya okozta a problémát. A további beszélgetések során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a férj viselkedése voltaképp túlzott féltékenységből fakadt, ami paranoiává vált.

Amint a problémát felismerte, a férj felelősséget vállalt ezért és elismerte, semmi oka a féltékenységre, a felesége semmit nem tett, ami indokolhatta volna a férj viselkedését. Amikor viszont úrrá lett a férfin a félelem, akkor úgy kezdett viselkedni, mint egy meggondolatlan gyerek. Ezzel pedig megterhelte a feleségét évtizedeken keresztül.

Ha te is küszködsz hasonlóval életedben, házasságodban, íme, néhány dolog, amit tudnod kell a félelemről.

Először is, a félelemnek mindig van gyökere!

A fent említett férj, amint kutatni kezdte, hogy mikortól van jelen életében ez a túlzott félelem, a kamaszkorára emlékezett vissza, amikor az édesanyja elhagyta az édesapját, majd rövid idő múlva el is váltak. Elmondása szerint, addig a napig boldog volt és békés, de onnantól kezdve összeomlott a biztonságos világa.

Ez a férfi felismerte, hogy életének szinte minden területére kihat a félelem, de a legintenzívebb módon a feleségével való kapcsolatában van jelen. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a felesége szinte minden lépéséről tudni akart és a házasságuk megterhelt lett. Utolsó mentsvárként fordultak lelki gondozóhoz a problémájukkal.

Másodszor tudnunk kell, hogy a félelem nem csupán érzelem, hanem gonosz lélek is.

Isten mondja: „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” Timóteushoz írt második levél 1. fejezet 7. vers

Természetesen van pozitív félelem is, amellyel a testünk jelzi a veszélyt és sürgős cselekvésre késztet. Ha például egy autó felénk tart miközben a gyalogátkelőhelyen közlekedünk, a reflexszerű félelem bekapcsol, aminek következtében elugrunk a figyelmetlen autós elől. Ez az életünket menti meg.

Van azonban ördögi félelem is, amire jellemző, hogy folyamatosan jelen van életünkben, nem cselekvésre ösztönöz, hanem megbénít minket.

Ez a fajta ördögi félelem nem csupán érzelem, hanem egy olyan ördögi lélek amelyik kihasználja életünk tragikus eseményeit és befészkeli magát életünkbe, majd rabságba hajt és megfoszt attól az élettől, amit Isten akar adni nekünk azért, hogy az örökkévaló célunkat elérjük.

Harmadszor, uralkodhatsz a félelmeiden.

Ehhez meg kell értened, hogy egy ördögi befolyással állsz szembe, és Jézus Krisztus nevében ellene kell állnod neki. Természetesen ahhoz, hogy Jézus Krisztus nevében harcolhass, meg kell békélned Istennel Jézus Krisztus által.

Nézd csak milyen hatalmat adott Krisztus az övéinek:

„Íme, hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon, skorpiókon tapodjatok, és az ellenség minden erején, és hogy semmi se árthasson nektek.” Lukács evangéliuma 10. fejezet 19. vers

Ezt a hatalmat azonban meg kell tanulnunk gyakorolni is. Ha még nem vagy Isten gyermeke, kérj meg olyan embert aki az, hogy imádkozzon érted, veled.

Valami hasonlót mondhatsz Isten gyermekeként:

„ Félelemnek lelke, megkötözlek téged Jézus Krisztus nevében, és ne térj vissza soha többé. Imádkozom, hogy a Szentlélek által Isten töltse be a szívem szeretettel, békességgel és adjon nekem világos értelmet és gondolatokat.”

Amikor ez a lélek próbál visszatérni életedbe, újra elmondhatod ezt.

Te milyen félelmektől szenvedsz? Talán az elutasítás félelmétől, a halál félelmétől, a sikertelenség félelmétől, a veszteség félelmétől vagy valami mástól?
Uralkodj rajta Jézus Krisztus által. Ez nemcsak érzelem, hanem egy gonosz lélek. Te pedig hatalmat kaptál Isten gyermekeként, hogy felülkerekedj rajta és kivesd életedből. Nem a félelemre születtünk, hanem bátorságra és szeretetre.

Ezt az igazságot ne felejtsd el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!