Mire figyelj a gyereknevelés nagy „kalandjában”?

Már az elején szeretném kihangsúlyozni, hogy minden házasság teljes gyerekek nélkül is. A házasság szövetsége ugyanis egy férfi és egy nő között jön létre. Ezt azoknak szánom, akiknek valamilyen oknál fogva nem adatott meg, hogy gyermekeket neveljenek.

A gyermekek Isten különleges ajándékai a szülők számára.

Házasokként és szülőkként van egy fontos kérdés, amit fel kell tegyetek önmagatoknak:

Hogyan lehetnek a gyerekeitek sikeresek az életben, ha nem mutatjátok meg nekik hogyan csinálják?

Sokkal könnyebb nagyszerű gyermekeket nevelni akkor, ha elsősorban a házasságotokban mutatjátok meg, hogy miként lehet helyesen megélni azt. A gyermekeiteknek szüksége van arra, hogy lássák édesanyjukat, édesapjukat elkötelezetten szeretni egymást.

Ezért hiszem és vallom, hogy a gyermekek számára a házasság feltétel nélküli szeretetre épülő szövetségében a legideálisabb megszületni és felnőni.

Néhány alapelvet szeretnék megosztani veled, amelyeket ha figyelembe veszel, jó irányba fogsz indulni a gyerekeid nevelését illetően.

Először is a házasságodnak, házastársadnak elsőbbséget kell élveznie a gyermekeiddel szemben.

Ha a házasságban súlyos problémák adódnak, attól nem fognak megoldódni, hogy vállalunk egy vagy több gyereket. Túl sok szülő sétált már bele hasonló csapdába, amit nagyon megsínylett a házassága.

Sőt! Csak mélyülni fog a probléma. Mégpedig azért, mert egy nem jól működő házasságban biztosra veheted, hogy az anyuka a gyereke felé fordul és a „gyereknevelésbe” menekül a problémái elől. Később, ha a házasság még egyben lesz, a gyerekek pedig nagyobbak lesznek, az ilyen típusú édesanyák rájuk fognak akaszkodni, mert megszokták, hogy a gyerekeik szeretetével igyekeznek valamiképp pótolni a házasságukból hiányzó szeretetet.

A férjek számára pedig ilyenkor kézenfekvő a munkába temetkezés, (hiszen a munka éppen annyira elfogadott módja a probléma előli menekülésnek, mint a gyermeknevelés).

Kirívóbb esetben a férj és a feleség életébe is beléphet egy harmadik fél, aki aljasul ki fogja használni a két fél között meglazult köteléket.

Hallottál már olyan házasfelet, aki büszkén mondja, hogy a gyermeke a számára a legfontosabb? Én elég gyakran. A szülőknek, akik hasonló helyzetben vannak, úgy gondolom változtatniuk kell a fontossági sorrendjükön. Nemcsak a házastársuk, hanem a gyermekük érdekében is.

Ha szeretnél az életben boldogulni, akkor minden esetben Isten számára tartod fenn a legfontosabb, első helyet.

A második legfontosabb dolog számodra a házasságod lesz.

A gyermekeid csak a harmadik helyet foglalhatják el, a szüleid pedig a negyedik helyet.

Ez egy olyan jó és biztos alap lesz, amire tudsz majd építkezni akár házasságodat, akár gyermekeid nevelését tekintve.

A boldog, felszabadult, biztonságot sugárzó légkör alapvető fontosságú a gyermekeink számára.

Ha a gyermekeid azt látják, hogy boldog, felszabadult vagy és biztonságban érzed magad a családodban, akkor biztosra veheted, hogy ő is ugyanígy fog érezni.

Miért? Mert a gyermekek többet érzékelnek, mint azt gondolnád.

Érzékelik azt is, ha feszült vagy, még akkor is, ha sosem veszekedtél előttük.

Ha ezt a feszültséget folyamatosan érzik, akkor lelkileg és akár testileg is megbetegedhetnek.

Ha szeretnél tehát kiegyensúlyozott gyerekeket, nézz szembe a házasságodban felmerült problémákkal, és kötelezzétek magatokat el amellett, hogy keményen dolgoztok azok megoldásán.

Másodszor, törekedjetek arra, hogy egyek legyetek a gyereknevelést illetően is.

Egy házasság sem maradhat meg, ha a felek nem egységesek. A gyermekeitek számtalan módon fogják próbára tenni azt, hogy mennyire vagytok egységesek a gyermeknevelésben.

Nem kell mindenben egyet értenetek, de abban egyezzetek meg, hogy apa nem fog egyet, anya pedig annak az ellenkezőjét mondani a gyermekeknek.

Természetesen előfordulhat, hogy valamilyen konkrét dologban nem egyeztettetek, de azt később tisztázzátok, amikor a gyermekek nincsenek jelen. Mindig a házastársatok már kimondott szavát erősítsétek meg gyermekeitek előtt, és ne romboljátok a tekintélyét azzal, hogy ti annak ellenkezőjét mondjátok.

Ne habozzatok, ha úgy érzitek külső segítség kell, hogy a közös nevelési alapelveket lefektessétek.

Ha vannak olyan kihívások a gyermeknevelésben, amikkel egyedül nem boldogultok, ne szégyelljetek tehát segítséget kérni.

Harmadszor, a gyermekek neveléséhez szükség van az Isten és ígéretei iránti bizalomra.

Figyeld csak mit mond Isten: „ Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. „

Ez egy nagyszerű ígéret. Ha a gyermekeinket megfelelően neveljük, egész életére kihatással lesz.

Bíznunk kell abban, hogy Isten ígérete igaz lesz az ő életükben is. Tudnunk kell, hogy a nevelés nem szavakkal nevelést jelent elsősorban, hanem személyes példával való nevelést.

Ahogyan éljük életünket, voltaképp ez az a folyamat, amellyel átadjuk a gyermekeinknek értékrendünket, jellemünket, személyiségünket, célunkat.

A gyermek, aki azt látta, hogy a szüleinek legfontosabb a pénz, hasonló értékek mentén fog működni öntudatlanul is.

A gyermekeink minket figyelve tanulják meg, hogyan birkózzanak meg a különböző élethelyzetekkel.

Tőlünk tanulják meg, hogyan kezeljék a nyomást, hogyan bánjanak majd a házastársukkal, mi legyen az első gondolatuk és tettük, ha problémáik adódnak, kihez forduljanak segítségért, stb.

Legyen tehát első a házasságod! Legyetek egységesek a gyermeknevelésben! Neveld a gyermekeid azáltal, hogy a helyes dolgokat teszed és bízol Istenben, ők pedig követni fogják a példádat.

Természetesen fogsz találkozni nehézségekkel az utad során, de ezeket az alapelveket szem előtt tartva, Isten kegyelme által jó úton fogsz haladni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!