Miért van szüksége kisgyermekes házaspároknak kettesben töltött időre?

Gyermekeket nevelni csodálatos áldás. Az viszont nyilvánvaló, hogy az első gyermek megérkeztével a házaspárok élete átrendeződik. Ilyenkor hajlamosak lehetünk arra, hogy a gyermekre/gyermekekre fordítsunk minden figyelmet, a házasságunkat pedig elhanyagoljuk. Sok házaspár igényelt már lelki gondozói segítséget azért, mert a gyerekek miatt elhanyagolták egymást, és a váláson kezdtek gondolkodni. Ezen párok esetében egy közös dolog volt. Nem töltöttek időt kettesben. Egyetlen hétvégét, egyetlen esetét, egyetlen nyaralást sem töltöttek a gyerekektől távol.

A legnagyobb ajándék, amit adhatunk gyermekeinknek, hogy tudják a szüleik egymással való kapcsolata boldog, kiegyensúlyozott, egészséges. Így a szüleik házassága egy remek minta lesz a számukra a későbbiekben. Ha szeretnénk boldog házasságot a gyermekek születése után is, mindenképpen a házastársunk maradjon az első helyen életünkben. Érdekes látni, amikor fiatal anyukák a kisgyermekükről posztolnak képet a közösségi médiában a következő felirattal: „ Szerelmem, mindenem, életem értelme.” Fontos dolog gondoskodni gyermekeinkről, de semmiképpen nem foglalhatják el a házastársunk helyét. Édesanyaként nem pótolhatjuk a gyermekünkkel való kapcsolatunkban azt a gyengédséget, amit a házastársunktól nem kapunk meg. Ez hosszú távon a problémát el fogja mélyíteni.

Számtalan módja van annak, hogy a gyermekek érkeztével, továbbra is kifejezzük a házastársunk iránt, hogy számunkra minden emberi kapcsolat közül ő a legfontosabb. Szánhatunk időt naponta beszélgetésre, odafigyelhetünk a házastársunk mondanivalójára, hagyhatunk egymásnak szerelmes üzeneteket, ha a gyermekek elaludtak, szánhatunk időt arra, hogy kettesben legyünk lefekvés előtt. Kétgyermekes édesapaként tudom, hogy ez áldozatot igényel. Sokszor aludtunk feleségemmel kevesebbet, mert csak késő este tudtunk időt szánni arra, hogy kettesben legyünk. Ezen kívül mégis nagyon fontos alkalmanként időt töltenünk a gyerekektől távol.

Először is azért, mert ha erőfeszítést teszünk, áldozatot hozunk annak érdekében, hogy kettesben legyünk a házastársunkkal, tudatni fogjuk vele, hogy szeretünk vele időt tölteni.

Annyira elszomorító olyan párokat látni, akik bármit szívesebben csinálnak, mint azt, hogy időt töltsenek egymással. Ez általában annak a következménye, hogy a házastársak nem töltöttek elég időt egymással és emiatt inkább úgy érzik, hogy a házastársuk a szobatársuk és nem a szeretetük tárgya. Olyan fázisba is kerülhet a házasságunk, hogy kínosan érezzük magunkat a házastársunk közelében és nem tudjuk, mit mondhatnánk neki.


Másodszor, ha időt töltünk kettesben egymással, emlékezünk, hogy miért a házastársunk a legfontosabb a számunkra.

Nem az a lényeg, hogy nagy felhajtás legyen és egy vagyont költsünk. A lényeg az, hogy időt töltsünk egymással, beszélgessünk, nevessünk, nosztalgiázzunk. Hetente egy este lehet csak a tietek, de havonta legalább két este legyen gyerekmentes. Ha ezt nem teszitek, bele fogtok süllyedni a napi rutinba, és a feleség inkább a gyerekekre fog fókuszálni a férje helyett, a férj pedig sokszor a munkájára a felesége helyett. Tapasztalatból tudom, hogy két beszédes kicsiny gyermek mellett, nem olyan könnyű meghitt beszélgetést folytatni a feleségemmel. 🙂 Néhány óra kettesben egy héten csodálatos hatással van ránk.

Harmadszor, fontos a gyerekektől távol, kettesben töltött idő azért, hogy a kapcsolatunk elmélyülhessen.

Tudom, hogy mit gondol a legtöbb házaspár ezzel kapcsolatosan. Majd, ha több időnk lesz, majd, ha több pénzünk lesz, akkor foglalkozunk ilyenekkel is. A legtöbb házaspár küszködik manapság az időhiány vagy/és a pénzhiány miatt.

A kérdés viszont az, hogy eléggé fontos-e a házasságotok ahhoz, hogy időt szánjatok rá? Ismerek férfiakat, akik biztos anyagi hátteret akartak biztosítani a családjuknak és ez sikerült is. Mindeközben viszont elhanyagolták a házastársukkal, gyermekeikkel az időtöltést és emiatt tönkrement a házasságuk. A kérdés viszont az, hogy eléggé fontos-e a házasságotok ahhoz, hogy időt szánjatok rá? Ismerek férfiakat, akik biztos anyagi hátteret akartak biztosítani a családjuknak és ez sikerült is. Mindeközben viszont elhanyagolták a házastársukkal, gyermekeikkel az időtöltést és emiatt tönkrement a házasságuk. Talán időt és pénzt is kell áldoznotok, hogy kettesben időt tölthessetek, de úgy fog hatni a házasságotokra, mint egy „vérfrissítés”.

Negyedszer, ha a gyerekeinktől távol, kettesben töltünk időt, a gyermekeink is tudni fogják, hogy a házastársunkkal való kapcsolatunk fontos nekünk.

A gyermekek akkor fejlődnek egészségesen, ha tudják már gyermekkorukban, hogy nem ők a „világ közepe.” Rengeteg fiatalember és fiatal hölgy lakik a szüleivel és várja, hogy a szülők gondoskodjanak szükségleteikről, mert nem tanulták meg ezt a fontos leckét. A gyermekeinknek tudniuk kell, hogy a szüleik rendszeresen időt töltenek kettesben, mert szeretik egymást és a házasságuk a legfontosabb nekik. Milyen biztonságot ad ez a gyermekeinknek egy olyan világban, ahol családok százai, ezrei szakadnak szét válás miatt, kitéve ezzel az érintett gyermekeket a lelki sérüléseknek és bizonytalanságnak. A házasságunkért folytatott harcban fontos tehát rendszeresen időt tölteni egymással a gyermekeinktől távol, hogy a házasságunk továbbra is erős alapokon nyugodjon. Ne feledd! Sosem késő elkezdeni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!