Miért nem tudjuk megoldani a konfliktusainkat?

Sok házaspár nem tudja megoldani az adódó konfliktusokat elsősorban azért, mert nem értik meg mi a különbség a panasz és a romboló kritika között.

Ez pedig létfontosságú, ha rendezni szeretnéd a konfliktusaidat. Hiszek az őszinteségben és a szólás szabadságában házasságon belül is. Főleg akkor, ha ezt megfelelően gyakoroljuk. Szabadnak kell érezned magad, hogy megfogalmazz építő kritikát házastársadnak. Az is nagyon fontos, hogy a házastársad érezze, ő is bármikor megfogalmazhatja az építő kritikáját veled szemben anélkül, hogy a megtorlástól vagy megszégyenítéstől rettegne.

Ha építő módon akarunk élni a kritika lehetőségével, akkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy a megfogalmazott panaszunk elsősorban rólunk szól.

Ha meg is említesz valamit, ami a társad viselkedésében zavar, a hangsúly arra helyezd, hogy az a bizonyos dolog milyen érzéseket vált ki belőled.

Például azt mondhatod: „Ma reggel indulatos voltál velem és ez zavart engem. Nem tudom, hogy én tettem valamit, ami miatt indulatos lettél, vagy valami más váltotta ezt ki belőled, de nem tölt el jó érzéssel, amikor így válaszolsz nekem. Ha valamit tettem, ami miatt indulatos lettél, kérlek, mondd el nekem őszintén.”

Nem azzal kezdtem, hogy vádoltam vagy támadtam a házastársamat. Arról beszéltem, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem a viselkedése és a vágyamat fejeztem ki az iránt, hogy szeretném jobban megérteni őt. Azt is elmondtam, hogy ha valami rosszat tettem vele szemben, akkor szeretném, ha elmondaná, hogy vállalhassam érte a felelősséget. Az építő kritikával megteremthetünk egy őszinte közeget a kapcsolatunkban, megfogalmazhatjuk panaszunkat anélkül, hogy a társunkat ócsárolnánk, támadnánk. Ezzel pedig nem kényszerítjük őt védekezésre a beszélgetésben.

A romboló kritika egészen más. Nem az érzéseidre fókuszálsz ilyenkor, hanem a házastársadra. Vádolod őt, ő pedig védekezésbe kényszerül. A fenti mondatokat romboló kritikaként így is megfogalmazhatom:

„ Ma reggel indulatos voltál velem és nagyon nem tetszik a viselkedésed. Valami nagyon nincs rendbe veled mostanság, de ajánlom, hogy hamar szedd össze magad, mert nem tűröm ezt a viselkedést. Semmi rosszat nem tettem, de te nem tudsz uralkodni az indulataidon. Ha legközelebb ezt fogod tenni, egyszerűen becsukom az ajtót és elvonulok a szobámba. Azután duzzoghatsz és dühönghetsz egyedül.”

Látod mi a különbség az építő és a romboló kritika között? Az építő kritika a problémára koncentrál és lehetőséget ad a társunknak, hogy elmondja az ő látásmódját őszintén. Csak azt mondod, el neki mit érzel, és nem próbálod értelmezni a viselkedését, ezáltal a beszélgetésetek civilizált, építő és őszinte maradhat. Senkinek nem kell védekeznie, ezért senki nem zárkózik be lelkileg.

A romboló kritika viszont azt jelenti, hogy kezdettől fogva háborús üzemmódra kapcsolsz. Aki megfogalmazza a romboló kritikát, voltaképp bíró és esküdtszék is egy személyben, a házastársad pedig a vádlott, akitől elvárod, hogy bizonyítsa be neked ártatlanságát.

A romboló kritika viszont nem működik. Nem oldja meg, hanem elmélyíti a konfliktust. Légy hát nagyon óvatos, amikor a panaszodat mondod el a házastársadnak. Erősítsd meg a társad pozitív tulajdonságait és végig beszélj vele tisztelettel.

Merd megfogalmazni építő módon a kritikádat és engedd meg társadnak is, hogy ugyanezt gyakorolja veled szemben. Te uralkodj az érzelmeiden és ne hagyd az érzelmeidet eluralkodni és diktálni.

Ha ezt gyakorlod, akkor látni fogod ennek a gyümölcsét nem is olyan hosszú idő múlva. Sokkal építőbb módon tudod majd megoldani konfliktusaidat házastársaddal. Őszintébben fogsz kommunikálni a házastársaddal és ő is veled, mert nem fogtok attól rettegni, hogy a házastársatok letámadása miatt sebeket fogtok kapni és szerezni is a másiknak. Ez pedig segíteni fog igazi kötődést és barátságot építeni házasságotokban. Gyakorold hát az építő kritika megfogalmazását, ha szükséges, a kezdetekben írd le, hogy mit szeretnél mondani, amíg szokásoddá nem válik ez a fajtaépítő konfliktuskezelés.

Nem fogod megbánni.

Amennyiben mélyíteni szeretnétek a kommunikációt egymással, a „Hálás vagyok érted” online kommunikációs tanfolyamot neked találták ki.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és jelentkezz még ma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!