Miért nem akarjuk a házastársunk érdekeit szem előtt tartani?

A házasság szövetségét Isten hozta létre, de csak akkor tölti be küldetését életünkben, ha megtanuljuk a házastársunk javát, érdekeit szem előtt tartani. Vannak bizonyos szükségleteink, amiket mi magunk nem tudunk betölteni. Ha minden szükségletünket egyedül is be tudnánk tölteni, a házasság valószínűleg értelmét veszítené. Emellett fogadalmat is teszünk, amikor megházasodunk azzal kapcsolatosan, hogy a házastársunkhoz hűek leszünk, vele megelégszünk. Ilyen értelemben is ki vagyunk szolgáltatva házastársunk „jóindulatának”. Hiszen, ha feleségként megértésre van szükséged, a férjedre, aki meghallgat, megért, megölel, bátorít és ő elutasít, akkor nincs más, akihez szaladhatnál, hiszen a házasság kizárólagosságot és hűséget feltételez. Ez viszont akkor is igaz, amikor a férjed szeretne közeledni hozzád szexuálisan. Ha folyamatosan elutasítod őt, a férjed nem mehet máshoz, hogy „kiszolgálja”.

Milyen okai lehetnek annak, hogy ennek ellenére mégsem akarjuk a házastársunk szükségleteit, érdekeit szem előtt tartani?

Természetesen ennek számtalan oka lehet, a cikkünkben viszont olvashatsz néhány olyan okról, amelyeket főbb okokként azonosíthatunk.

Ha ezen okok bármelyike jelen van házasságodban, le kell győznöd őket ha szeretnél egészséges, harmonikus házasságot.

Először is, az önzés.

A házasság szövetsége nem önző embereknek való. Így már mindjárt érthető, hogy miért növekszik a válások száma. Az önzés tette tönkre a legtöbb házasságot a világon. A házasság egy olyan Isten által megalkotott „rendszer”, amely bünteti az önzőséget. Egy olyan házasságban, amelyben mindkét fél önző, arra kárhoztatják a felek önmagukat, hogy a szükségleteik betöltetlenek maradjanak emiatt pedig folyton egymást hibáztatják. Mindegyik házasfél a másik féltől vár önzetlenséget, így pedig minden csak egyre jobban elmérgesedik.

Másodszor a vágy, hogy leuraljuk a házastársunkat.

Férjként és férfiként családunk vezetője vagyok, de nem a családunk zsarnoka. Isten arra hív férjként, hogy Rá figyelve vezessem a családomat, ezt az Istentől kapott tekintélyemet határozottan, ugyanakkor gyengédséggel és szeretettel gyakoroljam. Feleségként Istentől azt a feladatot kaptad, hogy meghatározd a családod érzelmi „hőmérsékletét”, a háttérből támogasd a férjedet, de ez nem azt jelenti, hogy manipulálva őt megpróbálsz felülkerekedni a férjeden.

Fontos megértenünk, hogy egy csapat vagyunk, tehát nem kell versenyeznünk egymással vagy egymás fölé kerekednünk, hiszen értékünket tekintve egyenlők vagyunk, csak a szerepeink különbözőek.

A házastársunk leuralása iránti vágy teljesen tönkreteheti az intimitást a házasságunkban. Ha van hasonló törekvésed, valld be Isten és a házastársad előtt, hogy ez nagyon helytelen és kérd Istent, hogy szabadítson meg ettől. Ezután figyelj rá tudatosan, hogy a múltbeli ezzel kapcsolatos káros szokásaid helyébe tudatosan olyan szokásokat iktass be, amelyek nem a házasságotok ellen, hanem a házasságotokért dolgoznak.

Harmadszor, nem tudatosul, bennünk milyen szükségletei vannak házastársunknak.

Ez megint az önzésből fakadó probléma. A mai világ azt sulykolja belénk, hogy önmagunkkal foglalkozzunk, önmagunk szükségleteivel, örömével, boldogulásával és nem foglalkozzunk senki mással. Isten viszont éppen az önző embert tartja kicsinek és szánalomra méltónak. A nagyság Isten szemében a következőképpen néz ki: „Az lesz a legnagyobb köztetek, aki szolgál nektek! Aki magát nagyobbnak tartja másoknál, az megaláztatik. Aki viszont megalázkodik Isten előtt, az felemeltetik.”

Ha egy vállalkozást képzelünk el, a legjobb, legsikeresebb alkalmazottak azok, akik leginkább az ügyfeleik érdekeit szolgálják.

A legjobb házasságok azok, ahol mindkét félben tudatosulnak a házastársának szükségletei és hajlandóak is betölteni azokat.

Negyedszer, nem ismerjük Istent és Isten jellemét.

Jézus Krisztus megmosta a tanítványok lábait az utolsó vacsoráján. ( János evangéliuma 13. fejezet)

Feltámadása után, Jézus Krisztus sült halat készített és hívta az éhes tanítványait enni. ( János evangéliuma 21. fejezet)

Ha bárki a világon kivétel lehetett volna a szolgálatot tekintve, az Jézus Krisztus volt. Ő mégis példát adott nekünk az önfeláldozó szeretetet illetően.

Az Efézusiakhoz írt levél 5. fejezetében voltaképp arról olvasunk, hogy Isten a házasságot azért hozta létre, hogy megismertesse velünk a saját természetét.

A házasság tehát akkor csodálatos, ha a férj elkötelezett, hogy szolgálja a felesége szükségleteit és javát, a feleség pedig elkötelezett arra, hogy szolgálja a férje szükségleteit, javát. Ez a fajta házasság a Mennyország előszobája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!