Miért fontos kifejezni házastársunk iránt érzett szeretetünket gyermekeink előtt?

Szülőként a legjobbat szeretnénk gyermekeinknek. Gyakran igyekszünk a széltől is óvni őket, egy idő után viszont be kell látnunk, hogy a gyermekeink számára kialakított „védőburok” nem tartható fenn túl sokáig, és ha túlzásba esünk, minden jószándékunk ellenére többet árthatunk, mint amit segítünk.

A nemiség, szexualitás kérdése különöse nehéz lehet a szülők számára. Mikor beszéljünk róla? Mennyit mondjunk? Ki mondja? Egyáltalán mondjunk-e bármit is? Úgyis megszerzik az információt maguktól is…

Ha szeretnénk tekintély lenni gyermekeink előtt az élet ezen fontos területén is, nem bújhatunk ki a kínosnak és nehéznek tűnő beszélgetések elől.

Ha mi nem, majd az iskolatársaik, a magazinok, a filmek, az okostelefon „oktatja” őket.

Mi a helyzet a házastársak érzelmeinek kifejezésével? Megcsókolhatják, megölelhetik egymást a szülők gyermekeik előtt?

A kérdésre úgy gondolom határozott IGEN a válasz.

  1. Azért, mert a gyermekeink ezáltal érezni fogják, hogy egy a házasságunk boldog, szeretetteljes és egészséges, ők pedig biztonságban fogják érezni magukat.

Azok az apró gesztusok, amelyekkel kifejezzük szeretetünket egymás iránt gyermekeink előtt, emlékezteti őket arra, hogy a szülők nemcsak szülők, hanem egymásnak házastársai is, akik szeretik egymást.

Egy kézszorításból, szeretetteljes simogatásból, ölelésből a gyermekeink veszik az üzenetet:

„Anya és apa szeretik egymást és ennek mi nagyon örülünk. Biztonságban vagyunk.”

Ha szeretnénk tekintély lenni a gyermekeink előtt ilyen területen is, akkor fejezzük ki egymás iránt őszinte szeretetünket.

  • Azért, mert a gyermekeink láthatják milyen az egészséges szeretet és ezáltal nem fogják őket félrevezetni azok az ellentétben álló képek, elképzelések, amikkel az Interneten, filmekben találkozhatnak.

A gyermekeinknek látniuk kell, hogy a házasság az egyetlen hely, ahol megélhető tisztán, őszintén és valóságosan a szerelem és az intimitás.

  • A gyermekeink látni fogják, hogy a házasság csodálatos és szórakoztató

Egy ölelés, egy cirógatás, egy csók világos bizonyíték a gyermekeink számára, hogy élvezzük a házasságunkat és szeretjük a házastársunkat. Ezt a gyermekek gyakran egy nagy vigyorral nyugtázzák.

Sajnos jó néhány olyan házaspárt is láttam már, akiknek a házasságuk válságban volt, de a gyermekeik előtt meg akarták játszani a „szerető párt”.

A gyermekeinket nem lehet becsapni. Megérzik a közöttük levő feszültséget. Azt is érzik, ha őszintén szeretjük egymást, azt is érzik, ha csak annak látszatát akarjuk kelteni bennük.

Egyre több szülő azzal magyarázza a válását, hogy a gyermekei érdekét tartotta szem előtt. Szomorúnak tartom viszont, hogy könnyedén megmenthető házasságokat adnak fel a felek úgy, hogy nem gondolnak arra mi lenne a gyermekeik igazi érdeke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!