Mi számít megcsalásnak?

Talán úgy gondolod, hogy számodra egyértelmű mit jelent a megcsalás. Valószínűleg a legtöbb ember megcsalásnak nevezi, ha a házastársunkon kívül valaki mással alakítunk ki szexuális kapcsolatot.

Van azonban egy olyan terület, amelyen belül már nem annyira nagy az egyetértés. Ami egyik embernek még „belefér”, a másik embernek már a határon túl van.

Ezért fontos elgondolkodnod azon, hogy számodra mi számít megcsalásnak, és ha még nem vagy házas, fontos megbeszélned a kérdést azzal a személlyel is, akivel el tudnád képzelni, hogy a házasság szövetségében egyesültök egy életre.

Természetesen nem dolgom megmondani neked, vagy bárki másnak, hogy mi a határ, viszont a lelkigondozásból merített tapasztalataimból, a Biblia tanításából és a Pszichológiából kiindulva legalább 10 formája van még a megcsalásnak a testi kapcsolaton kívül.

Nem mindegyik feltételezi, hogy van egy másik személy a házastársadon kívül az életedben, viszont mindegyik kifejezetten ártalmas a házasságra nézve.

  1. Folyamatos kritizálás, társunk semmibevétele vagy a bántalmazásának bármely formája.

A bántalmazás egy házasságban nem mindig fizikai bántalmazást jelent. A bántalmazás leggyakoribb formái nem hagynak nyomot a testen, de mély sebeket hagynak a lélekben.

Ha folyamatosan kritizálod a párodat, azzal voltaképp megszeged a házassági fogadalmadat, és összetöröd a házastársad lelkét.

Ha úgy érzed a párod csak egy nyűg a számodra ahelyett, hogy ő lenne az első a számodra, voltaképp hűtlen vagy hozzá.

Ha kegyetlenül bánsz a házastársaddal, voltaképp hűtlen vagy hozzá akkor is, ha szexuálisan nem csalod meg.

  1. Próbálod titkolni, hogy házas vagy.

Ártatlannak tűnő dolog, ami halálos lehet a házasságodra nézve. Ha szándékosan palástolod, hogy házas vagy, azt a látszatot kelted, hogy egyedülálló vagy azáltal, hogy flörtölsz, leveszed a jegygyűrűd, már régen átléped a határt.

Ezek az aprónak tűnő gesztusok voltaképp világos formái a hűtlenségnek akkor is, ha sosem vezetnek szexuális kapcsolathoz.

  1. Egy másik személy vagy dolog iránti hűséged fontosabbá válik, mint a házastársad iránti hűséged.

Ha a szüleid iránti hűség fontosabbá válik a számodra, mint a házastársad iránti hűség, máris megcsaltad őt.

Ha elkötelezettebb vagy a barátaid felé, mint a házastársad felé, máris megcsaltad őt.

Ha a karriered iránti elkötelezettséged fontosabb, mint a párod iránti hűséged, máris hűtlen lettél hozzá.

Ha megértjük, hogy a házastársunk iránti hűségünk elsődleges, akkor a házasságunk csodálatosan ki fog bontakozni, és folyamatosan szilárdulni fog.

Jelenleg ez a leggyakoribb formája a megcsalásnak, amiben rengeteg házaspár érintett és ezt nem hajlandóak elismerni.

  1. Pornográfia és egyéb erotikus tartalmú szerelmes regények.

Amikor helyet adsz bármiféle erotikus fantáziának, amiben nem a házastársad a fantázia tárgya, az voltaképp egy mentális hűtlenség.

Minden igazi intimitás, ahogyan minden hűtlenség is a gondolatainkban kezdődik és nem a hálószobában.

Ha engeded, hogy a gondolataid és a szemeid más személyre fókuszáljanak a házastársad helyett, hamarosan a szíved is követni fogja a gondolataidat.

Krisztus 2000 éve megmondta, hogy aki kéjvággyal tekint egy ellenkező neműre, máris hűtlen lett a szívében.

Törekedj hűségre nemcsak fizikailag, hanem a gondolatvilágodban is.

  1. Ellenkező neműeket vagy exbarátot, barátnőt nézegetni a közösségi médiában.

Tudom, hogy vannak emberek, akik ezt elviccelik. „ Attól, hogy hűséget fogadtam, vakságot még nem.”

Ha helytelen indíttatásból nézegetsz ellenkező neműeket a közösségi médiában, azzal voltaképp lealacsonyítod a házastársadat, arról nem is beszélve, hogy az elmédben egészségtelen és ártalmas összehasonlítások kezdődhetnek el.

Ezek a dolgok alattomos módon távolítanak el minket a házastársunktól.

Vigyázzunk tehát a szívünkre és a szemeinkre, hogy a házastársunkra fókuszáljanak folyamatosan.

  1. Titkolózás a házastársunk előtt.

Mivel a házasság teljes átláthatóságra és bizalomra épül, a titkok ugyanannyira veszélyeztetik a házasságunkat, mint a hazugságok.

Bármikor, amikor olyan beszélgetést folytatsz, olyan dolgot vásárolsz, olyan üzenetet küldesz, olyan dologra keresel az Interneten vagy bármi olyat teszel, amiről azt reméled, hogy a házastársad nem szerez tudomást, máris megcsaltad őt.

7. Válással fenyegetőzés

A válás sajnos túlságosan megszokott jelenség lett még a keresztény társadalomban is.

Amikor válással fenyegetőzünk, voltaképp a bizalmat törjük össze, amire a házasságunk épül.

Ha a házasságotokban nehézségek vannak, azokat lehetőségnek tekintsétek, hogy együtt dolgozzatok azok megoldásán, és így erősödjön a kapcsolatotok. Sosem szabad kifogásként kezelni a nehézségeket, melyeknek hatására a házasságból való kilépést fontolgatjuk.

  1. Érzelmi viszony

Akkor kezdődik, amikor a házastársunkat figyelmen kívül hagyjuk, titokban valaki más felé kezdünk el táplálni magunkban érzelmi kötődést.

Ez kezdődhet egy ártatlan meghitt beszélgetéssel a munkahelyen, amiből kiindulva, nemsokára egymást követik az események.

  1. A tévedéseinket nem ismerjük el, nem kérünk bocsánatot.

Amikor folyamatosan mentséget keresünk a tévedéseinkre, amikor a házastársunkat hibáztatjuk ahelyett, hogy vállalnánk a felelősséget értük, amikor nem akarunk bocsánatot kérni, voltaképp hűtlenségről teszünk tanúbizonyságot.

A leggyógyítóbb szavak a házasságban a következők lehetnek:

„ Tévedtem! Nagyon sajnálom. Bocsáss meg nekem és adj esélyt, hogy helyreállítsam a bizalmat közöttünk.”

  1. Nem vagyunk ott, amikor a házastársunknak szüksége van ránk.

A házastársadnak szüksége van rád, amikor nehézségeket él meg. Szüksége van arra, hogy ilyenkor érezze a társa és a legnagyobb támogatója vagy.

Amikor hűséget fogadtál, akkor ezt is megfogadtad.

Vigyázz tehát, hogy ott legyél, amikor a házastársadnak szüksége van a jelenlétedre, támogatásodra. Ha a társunkat szándékosan cserbenhagyjuk, amikor szüksége van ránk, az a hűtlenségnek egyik legalattomosabb és legrombolóbb formája.

Igyekezzetek mindig ott lenni egymás számára a nehézségekben.

Ha bármelyik formájában a fent említett hűtlenségnek érintett vagy, kérlek ne veszítsd el a reményt! Sosem késő újat kezdeni és keményen dolgozni azért, hogy a házasságod szilárd alapokra kerüljön. Ha nem tudod hogyan kezdj neki, kérd egy lelkigondozó segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!