Konfliktuskezelési tippek a kijárási korlátozás idejére

Az elkövetkező hetekben, hónapokban jóval több időt fogunk otthonainkban tölteni, mint ahogyan azt megszokhattuk.

Ez az időszak pedig sok házasság számára katalizátorként hat. Ahol építkeztek, naponta rendezték a konfliktusokat és tettekkel kifejezték az egymás iránt érzett szeretetet, ott még inkább megerősödhetnek a házasfelek azáltal, hogy egymást támogatják, segítik, szeretik a krízishelyzetben.

Sok család, házasság van azonban, amelyben évek óta görgettek maguk előtt a felek konfliktusokat, meg nem értést, sérelmeket és valahogy nem tudtak „zöld ágra vergődni.”

Talán jobbnak látta az egyik fél, ha külföldön próbál szerencsét, hiszen mindkét fél belenyugodott, hogy a házassága „se veled, se nélküled” kapcsolat lett.

Most viszont nem lehet elmenekülni. Nem lehet a munkába menekülni, nem lehet túlórázni, nem lehet utazgatni, szakkörre járni, vásárolgatni.

Úgy érezhetjük, hogy magunkra maradunk a konfliktusainkkal, házastársunkkal és bezárták mögöttünk az ajtót. Nincs hova menekülni. Bizony, ha nem tanuljuk meg egészséges módon kezelni a sérelmeinket, konfliktusainkat, akkor keserves időszak vár ránk. Nemcsak mi fogjuk megszenvedni ezt az időszakot, de a gyermekeinkre is borzalmas hatással lehet.

Ha mi feszültek vagyunk, a kisebb gyerekeinkre is „átragad” a feszültségünk és nagyon nehéz napjaink lesznek. A feszültség még több feszültséget fog szülni és úgy fogjuk érezni, hogy megfulladunk.

Először is fontos megértenünk, hogy a konfliktusok feltorlódása, az apró sérelmek, a konfliktusok nem megfelelő rendezése, a kommunikációs problémák nem egyik napról a másikra alakultak ki, ezért a megoldás sem fog egy nap alatt jönni. Most van azonban a legalkalmasabb idő, hogy elkezdjünk nem egymás ellen, hanem egymással együttműködve dolgozni azért, hogy a házasságunk elhibázott dolgait egyenesbe hozzuk megfelelő konfliktuskezelési módszerek által.

Másodszor fontos megtanulnunk, hogy mindannyian egyedülálló személyiségek vagyunk egyedülálló nézőponttal. Nem kell mindig egy véleményen lennünk, de attól fontos tudnunk minden körülmények között, hogy „egy csapat” vagyunk, és egymás javáért dolgozunk. Ha ez lesz a hozzáállásunk, a főbb dolgokban közös nevezőre tudunk jutni majd.

Milyen problémák szokták nehezíteni a házastársunkkal való kapcsolatunkat? Íme, néhány!

Kommunikációs problémák

Az egyik leggyakoribb probléma. Ameddig nem tanulunk meg egészséges módon kommunikálni napi szinten, nem fogunk kiszabadulni a sérelmek, félreértések csapdájából és nem fogjuk tudni lerombolni a közöttünk levő válaszfalat.

Egészséges kommunikáció azt jelenti, hogy aktívan részt veszünk az érzéseink, gondolataink megosztásában és aktívan részt veszünk a házastársunk meghallgatásában is.

Válaszolunk egymás telefonhívására, üzeneteire. Mielőtt kiöntjük a szívünket egymásnak, lenémítjuk vagy kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat, televíziónkat, számítógépünket és egymás szemébe nézünk.

Amikor ezt elmulasztjuk, akkor távolodni kezdünk lelkileg, érzelmileg egymástól és nem fogunk tudni megegyezni.

Helytelen döntések

Számtalan házasság van ahol egyik fél helytelen döntéseket hoz, a másik fél pedig próbálja a víz felett tartani a házasságuk hajóját.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, rengeteg stressz forrásává válik, és a házasságot felemésztheti.

Amikor helytelen döntést hozunk, az mindig hatással van a házastársunk életére is. Néhány a leggyakoribb helytelen döntések közül: kacérkodás valakivel, aki nem a házastársunk, mértéktelen alkoholfogyasztás, hazudozás, pénzügyi titkok, megcsalás, lopás és egyéb egészségtelen életvitelhez vezető dolgok.

Ezek a helytelen döntések összezúzzák a bizalmat és az intimitást a házasságunkban és súlyos problémákhoz vezethetnek.

Fontos, hogy mindkét házasfél felismerje a romboló viselkedésmintáit és segítséget kérjen, mielőtt azokból függőségek lesznek és fontos, hogy a gyógyulás útját férj és feleség együtt járják végig.

 A házasságban nincs „én problémám” és „te problémád”, mivel eggyé váltunk, minden a közös problémánkká vált. Ezáltal a megoldáson is közösen kell dolgoznunk.

Büszkeség

Nem vagyunk versenytársak a házastársunkkal. Egy csapatban küzdünk és egy a célunk. Ezért ideje lemondanunk a büszkeségünkről és arról, hogy magunkat jobbnak tartsuk, lássuk a házastársunknál.

Alázkodjunk meg Isten és a házastársunk előtt is. Ennek a legjobb módja, ha naponta együtt imádkozunk a házastársunkkal. Találjatok naponta egy időpontot, amikor mindketten fejet hajtotok és saját szavaitokkal, egyszerűen beszéltek Istenhez, Istennel.

Imádkozzatok egymásért. Nehéz haragudni a házastársadra és imádkozni érte ugyanazon időben. Ezáltal Isten meglágyíthatja szíveinket és segíthet megalázkodni egymás előtt. Ezáltal pedig szeretetteljes módon szemlélhetjük és csodálhatjuk a házastársunkat hibáival együtt.

Ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a büszkeségünkről, idővel a családunkról leszünk kénytelenek lemondani.

Problémák a fontossági sorrendünket illetően

A társadalom nem könnyíti meg a dolgunkat ezen a területen sem. Azt sugallja, hogy válasszuk a karriert a családunkkal töltött idő helyett, szabadidőnkben pedig válasszuk a kedvtelésünket a családunkkal töltött idő helyett.

Sok nagy karrierista vállalkozót láttam már, akik elérték a karrierjükben kitűzött célokat, sok pénzre tettek szert, de mire örülhettek volna ezeknek, teljesen egyedül maradtak.

A nem megfelelő fontossági sorrend tönkreteszi hosszú távon a családunkat és végső soron a személyiségünket is torzítja.

A világon elsődleges fontosságú az Istennel való személyes kapcsolatunk ezután viszont a házastársunk és a családunk következik.

Nem lehet az a megbízás, vállalkozás, munka, televízió műsor, videó játék, étel, barátság vagy közösségi média platform, ami fontosabb a házastársunknál és a családunknál.

Akkor mégis időről időre miért helyezünk ehhez hasonló dolgokat a házastársunk elé? Mert nem megfelelő a fontossági sorrendünk. Naponta harcolnunk kell azért, hogy a helyes fontossági sorrend megmaradjon életünkben, de a családunkért megéri ebben a harcban győzni.

Ha nem szánunk tudatosan időt a házastársunkra, más dolgok ki fogják tölteni öntudatlanul az időnket.

Döntsük el tehát, hogy az otthon töltött időt a házasságunk rombolására vagy építésére szeretnénk felhasználni?

Ha elkezditek felépíteni a kapcsolatotokat, a végén egységesebbek, megértőbbek lesztek egymással szemben és az érzelmi kötődést is meg fogjátok erősíteni közöttetek.

A „Hálás vagyok érted” online tanfolyammal éppen ebben akarunk segíteni titeket. Harminc nap, harminc perc naponta, 10 kérdés, amire felváltva válaszolhattok.

Vágjatok bele most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!