Kijárási korlátozás: Hogyan vegyük fel a harcot a betegséggel szemben?

Sokféle feszültséget okozó tényezővel kell szembenéznünk családként, a koronavírus ellen folytatott harcban. Ilyenkor gondolnunk kell a házastársunknak tett fogadalomra is, miszerint:

„… egészségben és betegségben kitartunk mellette és támogatjuk őt.”

Hogyan tudunk a gyakorlatban ehhez a fogadalmunkhoz hűen cselekedni akkor, ha például a házastársunk megfertőződik és megbetegszik a koronavírus miatt?

Bármilyen betegségről legyen is szó, mindig jó lehetőséget teremt arra, hogy kifejezzük a házastársunk iránt szeretetünket, kedvességünket és szelíd megértésünket.

Természetesen egy nehéz és hosszú betegség nagy terhet ró egy családra, házasságra, de láttam már olyan házasságot ahol egy hosszantartó betegség kihívásaival megfelelően néztek szembe és megerősödött a házasság általa, és láttam már olyan házasságokat is, amelyek nem tudtak építő módon szembenézni a kihívásokkal és a házasságok felbomlottak.

Talán gyenge az immunrendszered, talán krónikus betegségekkel küszködsz, és emiatt aggódsz és önkéntes karanténba vonultál, bármilyen helyzetben is vagy, íme, néhány tanács, amit érdemes figyelembe vennetek arra az esetre, ha megbetegednétek a koronavírus vagy más tényező miatt.

  1. Fogadjátok el a megbetegedés tényét

A legrosszabb, amit tehetünk a házastársunk megbetegedése esetén az, hogy úgy teszünk mintha mi sem történt volna. Ezzel ugyanis figyelmen kívül hagyjuk a házastársunk betegség miatt megélt érzéseit, ebből fakadóan pedig nem fogunk tudni együtt érezni a házastársunkkal, bátorítani a házastársunkat. Ahhoz, hogy egy betegséggel együtt nézzünk szembe és harcoljunk ellene, fontos, hogy tudomást vegyünk róla.

  • Légy elérhető, amikor a házastársadnak szüksége van rád

Ez főleg abban az esetben igaz, amikor a társunk jelzi, hogy szeretné, ha ott lennénk mellette és segítenénk neki. Igaz, hogy a koronavírus esetén külön szobában kell tartózkodnia a megbetegedett félnek, de ettől függetlenül éreztethetjük házastársunkkal, hogy közel vagyunk hozzá és segítünk, amikor csak szüksége van valamire.

Ha dolgozunk és szükséges, vegyünk ki szabadnapot, hiszen a házastársunk a legfontosabb személy a számunkra, tehát a szabadnapjainkat ki másra áldoznánk, ha nem rá? Ha olyan munkánk van, hogy nem tudunk szabadnapot kivenni, biztos vagyok benne, hogy a házastársunk meg fogja érteni és együtt gondolkodhatunk azzal kapcsolatosan, hogy távollétünkben hogyan legyen házastársunkhoz közel a segítség?

Ha nem fertőző betegségről van szó, megfoghatjuk a házastársunk kezét, vigasztalhatjuk őt, imádkozhatunk érte, vele és akár vele együtt sírhatunk.

Ezzel éreztethetjük legjobban, hogy szeretjük házastársunkat és nem fogjuk magára hagyni a betegség idején sem.

  • Amennyire lehet, könnyítsük meg a mindennapjait!

Tisztában vagyok azzal, hogy egy közeli műtét vagy egy komoly betegség nemcsak a beteg félt, hanem mindkét félt megviseli, de fontos, hogy ha mi vagyunk az egészségesek, igyekezzünk minél több terhet levenni a házastársunk válláról. Ha egy nehéz, fájdalommal teljes napja volt a házastársunknak, csodákra lehet képes, ha egyszerűen kimozdulunk vele a szabad levegőre, kicsit sétálgatunk, megnevettetjük. A mosoly és a nevetés jót tesz mindkettőnk lelkének. Máskor talán azzal csökkenthetünk a társunkra nehezedő nyomáson, hogy meghallgatjuk félelmeit, gondolatait, a kezelésével, betegségével kapcsolatos részleteket.

  • Tartsuk tiszteletben a kívánságait!

Nem minden személy örül, ha megosztjuk másokkal, a betegségével kapcsolatos infókat. Tehát mielőtt megosztanánk másokkal akár a közösségi médiában akár máshol a házastársunk betegségének részleteit, kérjük ki az engedélyét. Jó dolog önmagában, ha kérni szeretnénk mások imatámogatását is, de ha a házastársunk nem szeretné, hogy megosszuk másokkal, a betegségével kapcsolatos dolgokat, tartsuk tiszteletben a döntését.

A koronavírus fertőzés esetén egyértelmű, hogy nem fogadhat a beteg látogatókat, de más betegségek esetén kérjük ki a házastársunk véleményét ezzel kapcsolatosan. Vannak betegek, akiknek erőt ad a sok látogató, de vannak olyan betegek, akik nyugalmat szeretnének, és nem szeretnék, ha mások látogatnák őket. Ezt is vegyük figyelembe.

  • Ha szükséges, kérjünk segítséget!

Ha olyan betegségről van szó, amely ellen hosszú hónapokig, évekig kell harcolni, nem szégyen segítséget kérni. Nagyon nehéz lehet a munkahelyünket, a családi életünket és minden egyebet egyensúlyban tartani. Mondjunk le ilyenkor a büszkeségünkről, az „én majd mindent megoldok egyedül” hozzáállásról.

Kérhetjük megbízható rokonok, barátok segítségét, de egy gyerekfelvigyázó, ápoló is nagy segítségünkre lehet. Voltaképp, ha mások besegítenek nekünk, ezáltal csak több időnk lesz, amit a házastársunkkal tölthetünk.

  • Beszélj az érzéseidről!

Folyamatosan egy súlyos beteg ember mellett lenni, nagy terhet ró a lelkünkre, elménkre. Nagyon fontos megosztanunk megbízható emberekkel az, hogy mit érzünk, mit élünk meg éppen?

Ez a személy lehet egy azonos nemű személy, lelkigondozó, lelkipásztor, vagy családtag.

Legyen olyan személy, aki mindenképpen osztozik az Istenben vetett hitünkben és megfelelő bátorítást is tud nyújtani nekünk. Nagyon fontos, hogy ne ellenkező nemű személlyel osszuk meg érzéseinket, küzdelmeinket, mert kitesszük magunkat egy egészségtelen kötődésnek, ami a házasságunkra romboló hatással lehet.

  • Imádkozz!

Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb teendő az ima. Egy komoly betegség idején szükségünk van az Istentől jövő erőre.

Ő tud reményt, békességet, biztonságérzetet adni a bizonytalan élethelyzetben is. Imádkozzunk egyénileg és a házastársunkkal együtt is. Isten hallja az imáinkat. Isten felhasználhatja a betegséget arra, hogy megerősítse a házasságunkat és a Benne vetett hitünket, ha nem veszítjük el a reményt és szilárdan ragaszkodunk egymáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!