Keretek, amelyek megvédenek az egészségtelen kapcsolatoktól!

Egyénként, de házasokként is szembesülhetünk olyan emberekkel, akik „mérgező” hatással vannak (lehetnek) életünkre. Már jó néhány házaspárról hallottam, akiket egy harmadik személy jelenléte „terhelt” meg. Nem szerelmi háromszög alakult ki, vagy érzelmi kötődés, hanem egy anyós volt az, aki követelőzött, érzelmileg zsarolt, fenyegetőzött, pletykált stb. A fiatal pár ilyenkor tisztelettel akart viselkedni az anyóssal szemben és azt sem akarták, hogy az unokák és a nagymamájuk között feszültség alakuljon ki, de egyre nagyobb teher nehezedett a családjukra egy nárcisztikus és érzelmileg labilis személy miatt. Az igazság viszont az, hogy hasonló jellemvonású emberekkel találkozhatunk a munkahelyünkön, iskolában, ismeretségi körünkben is. A saját magad és a családod érdekében, a velük való kapcsolatodban állítsd fel a következő korlátokat.

Először is tanítsd őket arra, hogy miként viselkedjenek azáltal, hogy te miként viselkedsz velük és mit engedsz meg nekik a hozzád való viszonyulásukat illetően.

Negatívitásra nem megoldás negativitással válaszolni. Arról nem is beszélve, hogy amint lesüllyedsz a manipulatív ember szintjére, máris veszett ügy az egész. Ha egy malaccal birkózni kezdesz a sárban, mindketten sárosak lesztek, azzal a különbséggel, hogy a malac örülni fog annak, hogy sáros lett.

Légy mindig tisztelettudó és kedves a hasonló személyekkel, hiszen ezzel a saját jellemedet tükrözöd vissza és nem engeded, hogy a másik jelleme téged is lerántson az ő szintjére. Ha a szóban forgó személy továbbra sem hajlandó változtatni és továbbra is zaklat téged és családodat, szükségessé válik, hogy megszakítsd az illetővel a kapcsolatot addig, ameddig nem változtat a viselkedésén.

Másodszor, tudatosítsd a hasonló személyekben, hogy nem a viselkedésüknek köszönhetően „érdemelték ki”, hogy részei legyenek életednek.

Nehéz szembesíteni főleg nálunk idősebb személyeket azzal, hogy a viselkedésük túlmegy minden határon.

Ezért szelídséggel és tisztelettel tedd ezt, és ami még fontosabb, kellő határozottsággal. Fontos tudniuk, hogy a zsarolásaiknak, manipulációiknak nem engedünk, mert mi sem a döntéseik miatt vontuk be őket életünkbe.

Azt is tudatosítani kell, hogy nem fogjuk engedni, hogy kárt okozzanak családunkban, környezetünkben, és ha nem változtatnak a viselkedésükön, azzal önmagukat fosztják meg attól, hogy velünk kapcsolatot ápoljanak.

Harmadszor, házasként, mindig legyetek egységesek, ami az ilyen emberekhez való viszonyulást illeti.

Ha például egy manipulatív szülő éket akar verni közétek, esetleg azt veszitek észre, hogy egymás ellen akar hangolni titeket, maradjatok egységesek. Négyszemközt megbeszélhetitek a nézetkülönbségeiteket, de a manipulatív személy előtt mindig legyetek egységesek és következetesek.

Negyedszer, ne úgy bánjatok velük, ahogyan ők bánnak veletek. Úgy viszonyuljatok hozzájuk, ahogyan Isten viszonyul hozzátok.

Isten szeretettel, irgalommal és kegyelemmel fordult hozzánk. Krisztus példájából mindent megtanulhatunk a bonyolult emberekkel való kapcsolatunkat illetően. Krisztus nem szaladt senki után, ha az illető nem akart része lenni életének. Lásd gazdag ifjú. Nem alkudott meg senki kedvéért. Akik nem akartak igazodni azokhoz a határokhoz, amiket Ő meghúzott, teret adott neki arra, hogy Nélküle éljék életüket.

Ötödször, tegyetek meg mindent, ami rajtatok áll, hogy békességben éljetek a manipulatív emberekkel, de ha ők mindenképp elutasítják a lehetőséget, hogy veled békességben éljenek, tanulj meg nélkülük békességben élni.

Ez keménynek tűnhet, de lesznek olyan emberek, akik nem hajlandóak veletek kapcsolatban lenni csak akkor, ha úgy „ugráltok” ahogyan ők diktálnak.

Igyekezzetek hidat építeni feléjük és nem felégetni a hidakat, ha viszont azt veszitek észre, hogy nem hajlandóak együttműködni a békesség kedvéért, szeressétek őket távolról. Ne engedjétek, hogy manipuláljanak titeket és megfosszanak titeket az örömötöktől. Imádkozzatok ezekért az emberekért és tegyétek Isten kezébe helyzetüket, életüket. Ezután lépjetek tovább és a többit bízzátok Istenre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!