József és Mária tanítása a házasságról!

Hajlamosak vagyunk Máriát és Józsefet csak a Krisztus születésének szemszögéből látni. Az viszont csak egy esemény, egy éjszaka.

Ha alaposabban szemügyre vesszük ezt a házaspárt, tökéletes példát láthatunk azzal kapcsolatosan, hogy miként működik egy egészséges házasság.

Hasznos tehát, ha elvonatkoztatunk a velük kapcsolatos szobroktól, képeslapoktól, és a hitük, emberségük, Isten iránti szeretetük fényében szemléljük őket.

Először is Mária és József folyamatosan dolgoztak azon, hogy egységben legyenek

Miután megházasodtak, Máriáról és Józsefről mindig együtt tesz említést a Biblia. Együtt mentek Betlehem felé, együtt voltak az istállóban, ahol Krisztus megszületett, együtt mentek a 12 éves Jézussal fel a templomba, majd, amikor a gyermek Jézust elveszítették a tömegben, együtt indultak keresésére és együtt találták meg őt.

A te és az én házasságom is sokkal erősebb lesz, ha tudatosan azt választjuk, hogy házastársunkkal együtt nézünk szembe az élet minden örömével, nehézségével, kihívásaival.

Másodszor, Mária és József bíztak Istenben és bíztak egymásban is

Mielőtt összeházasodtak volna, Isten külön küldött angyalt Máriához és Józsefhez, az egybekelésük után viszont Józsefhez, mint a család felelős vezetőjéhez szólt Isten. Józsefnek bíznia kellett Istenben, Máriának pedig bíznia kellett Józsefben. A házasságban Isten gyakran egyik félhez szól, egyik felet szólítja, hívja valamilyen feladatra, és a másik félnek bíznia kell a házastársában ahhoz, hogy együtt fogadják el az Istentől kapott feladatot.

Máriának bíznia kellett Istenben azzal kapcsolatosan, hogy akkor is gyermeket fog szülni, ha szűz. Józsefnek bíznia kellett Istenben ahhoz, hogy Máriát áldott állapotban vegye el és mostoha apaként éljen a házasságuk első éveiben.

A házasságotok minden nehézséget le fog küzdeni, ha először Istenben, aztán pedig egymásban bíztok. Nincs biztos, egészséges házasság a bizalom alapja nélkül.

Harmadszor, Mária és József minden nehézséget hittel és kitartással vészeltek át

Jól tudom milyen, amikor két fiatal szinte a föld felett lebegve jön a lelkipásztor irodájába, és a rózsaszín köd sűrűjéből kikandikálva azt mondogatják:

„Mi szeretjük egymást. A mi házasságunkban sosem lesz konfliktus. Nem tudnánk megbántani egymást. Nekünk még csak jegyeseknek szóló tanfolyamra sincs szükségünk. Minden menni fog ösztönösen.”

A valóság viszont az, hogy a házassággal és az élettel együtt járnak a konfliktusok és a nehézségek. Ezt József és Mária is tapasztalták. Szegények voltak, az emberek lenézték őket Mária házasság előtti várandóssága miatt, egy istállóban kellett megszületnie gyermeküknek, majd egy újszülöttel menekülniük kellett az őrült Heródes király elől és be kellett illeszkedniük egy teljesen új környezetbe.

Ki tudja mennyi kihívással kellett még ezeken kívül is szembenézniük, amiket már nem örökített meg számunkra a Biblia. Ők viszont együtt küzdöttek meg minden nehézséggel, az Istenbe helyezve teljesen bizalmukat.

A házasságunk milyensége nem azon múlik, hogy mennyire nagy nehézségekkel kell szembenéznünk, hanem azon, hogy mennyire nagy az Isten iránti bizalmunk és egymás iránti elkötelezettségünk.

Isten egy csodálatos küldetést bízott Máriára és Józsefre, hiszem, hogy Ő számotokra is csodálatos küldetést tartogat. Ha úgy döntötök, hogy bíztok Istenben és egymásban, biztos vagyok benne, hogy be fogjátok tölteni életetekben, házasságotokban megélt küldetéseteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!