Hogyan viszonyulj helyesen leendő menyedhez, vejedhez?

Anyósunkkal, apósunkkal való kapcsolatunkat tekintve adódhatnak nehézségek még akkor is, ha őszintén szeretnek és őszintén szeretjük őket.

Éppen ezért fontos elgondolkodnunk szülőként már előre azon, hogy miként fogadjuk majd azokat, akik gyermekeink házastársai lesznek.

A mondás valóban igaz: „Ha helyesen viszonyulsz a menyedhez, vejedhez, akkor még egy gyermeket kapsz ajándékba, ha helytelenül viszonyulsz hozzájuk, akkor könnyen elveszítheted a meglevő gyermekedet is.”

Ezzel kapcsolatosan olvasva, gondolkodva a következő gondolatokat szeretném megosztani veled.

Először is határozd el, hogy tiszteletben fogod tartani és támogatni fogod az új család önállóságát.

„ Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté. (1 Mózes 2:24)

Tudom, hogy szülőként nehéz lesz végignézni, ha éppen véleményed szerint a fiad/lányod nemrég alakult családja téves döntést készül hozni, de ha nem kérik tanácsodat, meg kell tanulnod engedni, hogy az új család meghozza a maga helytelen döntéseit és ezekből tanulva eljusson arra az érettségre, hogy később jó döntéseket hozhasson.

Másodszor, tekints a vejedre vagy menyedre úgy, mint aki immár a családodhoz tartozik és nem úgy, mint egy kívülállóra, aki betolakodott a családba.

Mivel a házasság szövetségében férj és feleség eggyé válik ez a helyes hozzáállás és gondolkodás. Ha a menyed, vejed megérzi ezt a megkülönböztetett szeretetet, hamarosan ő is családjaként fog tekinteni rátok.

Harmadszor, határozd el, hogy törekedni fogsz áldássá válni gyermeked és házastársa számára.

Éreztesd a fiatal családdal, hogy értük vagy és nem ellenük. Tudják meg, hogy bármikor és bármivel fordulhatnak hozzád, ha úgy érzik, segítségre van szükségük.

Negyedszer, számíts rá, hogy fogtok hibázni is.

Amikor két különböző háttérből származó család egyesül, ott adódhatnak nehézségek is. Te is, a gyermekeid is fognak hibázni. Akaratlanul is mondhatsz olyat, amivel megbántasz valakit. Határozd el, hogy ilyen esetben őszintén igyekezni fogsz bocsánatot kérni és, ha téged megbántanak, nem fogsz magadban duzzogni, hanem őszintén beszélni fogsz érzéseidről.

Mondd el majd az új házasoknak is, hogy ilyen esetben nyugodtan tegyenek így, hogy szabadon és nyíltan beszélhessetek egymással.

 Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét.” ( Jakab 3:2)

Ötödször, határozd el, hogy a gyermekeid barátja is leszel és nemcsak a szülő szerepét fogod betölteni.

Mondd el majd a menyednek, vejednek, hogy tudod, van vér szerinti édesanyja és semmiképpen sem szeretnéd az édesanyja helyét elvenni. Ehelyett tekinthet rád úgy, mint egy idősebb barátjára.

 Mondd el menyednek, hogy néha szeretnéd meghívni egy reggelire vagy szeretnél elmenni vele vásárolni. Mondd el neki, hogy szívesen vigyázol az unokáidra, amikor majd úgy érzik gyermekeid, hogy kis kikapcsolódásra van szükségük.

Mondd el, hogy mindig ott leszel a telefonvonal másik végén, ha egy idősebb és talán kicsit bölcsebb tanácsára van szükség.

„ Az olaj és a jó illat vidámít, de a jó barát lélekből jövő tanácsa is.”                      ( Példabeszédek 27:9)

Végül, mondd el menyednek, vejednek, hogy imában harcolsz értük.

Isten a cikk írása közben helyezte a szívemre, hogy ne csak a gyermekeimért imádkozzak naponként, hanem jövendőbeli menyeimért, vejemért is.

Imádkozz értük már mostantól, hogy növekedjenek az Istentől jövő bölcsességben és istenfélelemben.

Imádkozz, hogy Isten óvja meg szívüket, és elméjüket a szexuális bűnöktől. Imádkozz azért, hogy amikor hibáznak, mindig menjenek hittel Isten kegyelmének királyi székéhez, hogy bocsánatot és helyreállást találjanak.

Imádkozz azért, hogy amikor összetörik a szívük, adják azt oda úgy, ahogyan van Istennek. Csak Isten tudja teljessé tenni tökéletesen szívünket, életünket. Imádkozz azért, hogy ne feledjék ők az Isten gyermekei és ez által nagyon értékesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!