Hogyan hozd ki a legjobbat házasságodból?

Még elkötelezett keresztény körökben is találkozom olyan emberekkel, akik úgy vélik, hogy minden házasság, párkapcsolat olyan, mint egy regény.

Van bevezető része, ez lenne az udvarlás, van kezdete, ez a házasságkötés, van a kezdet és a tetőpont közötti rész ahol felfele ívelnek a dolgok és gyümölcsözik a házasság, majd jön a kapcsolat hanyatlása és a válással befejeződik.

Ahogyan a regényeknél is van egészen rövid és van sok száz oldalas is, ezek az emberek úgy gondolják, hogy a házasságoknál is ez a helyzet. Van, akiknél ez a folyamat két év alatt zajlik le, van, akiknél 30 év alatt, de a vége mindig ugyanaz.

Általában ebből a tévhitből táplálkozó emberek, ha nem is válnak el különböző okoknál fogva (a gyerekek, az összegyűjtött örökség, mit szólnak mások stb.stb.), nem is hajlandóak dolgozni azért, hogy a házasságukban felmerült problémákat megoldják.

Nem szoktam csodálkozni, ha az ilyen gondolkodással  rendelkező házaspárok esetében kiderül, hogy a házasságukban levő problémákkal való szembenézés helyett, titokban harmadik féllel tartanak fent viszonyt.

 Ezek az emberek rendszerint így érvelnek saját maguknak: „ A házasságom szép, gyümölcsöző időszaka elmúlt, immár csődben van és már semmit sem tehetek érte. Nem válok el a hitem, a gyerekeim, a családom, a társadalom rosszallása miatt, de nem akarok boldogtalan sem lenni, így megérdemlem, hogy valaki szeressen.”

Ha tehát szeretnéd a legjobbat kihozni házasságodból, változtatnod kell eddigi gondolkodásodon, szokásaidon, cselekedeteiden.

Az első és legfontosabb kérdés tehát az, hogy akarod-e, hogy a házasságod gyümölcsözzön és virágozzon vagy már elkönyvelted, hogy nem fogsz bele semmit fektetni?

A házasságnak nincsen „kihordási” ideje és nincs beleépítve, hogy egy idő múlva hanyatlásra és csődre van ítélve. A házasság nem tönkremegy, hanem tönkre tesszük. A házastársunkból nem „kiszeretünk” hanem úgy döntünk, hogy nem hozunk többé áldozatot érte és nem fejezzük ki többé cselekedetekkel felé szeretetünket. A sérelmek nem összegyűlnek, hanem összegyűjtjük őket és úgy döntünk, nem nézünk velük szembe időben.

Először is tehát, vállald a felelősséget azért, amit te rontottál el. Ne keress kifogásokat és ne a házastársadra mutogass. Nem tudsz senkinek a viselkedésén, gondolkodásán változtatni csak a saját magadén.

Önmagadat kell legyőznöd. Neked kell kilépned a kifogások és önsajnálat posványos talajából, hogy elindulhass házasságod megújítása felé.

Sok-sok aprónak tűnő döntés kell ahhoz, hogy a házasságod hanyatlását okozza, ugyanez viszont igaz a házasságod felemelkedésére is.

Sok-sok jó döntés, kisebb-nagyobb házastársadért meghozott áldozat kell ahhoz, hogy a házasságod felemelkedhessen.

Légy hát őszinte először is önmagaddal és azután házastársaddal is.

Másodszor, tűzz ki a házastársaddal közös célokat.  

Üljetek le és beszélgessetek. Tűzzetek ki egy nagyobb célt minden évben, aminek magvalósításáért közösen fogtok dolgozni, de legyenek kisebb céljaitok is. Ez segíteni fog nektek abban, hogy egymást folyamatosan bátorítsátok és egymás felé folyamatosan nyitottak legyetek.

Azok a házaspárok, akiket csak a gyermekeikről való gondoskodás köt össze, általában a gyermekeik kirepülése után szoktak komoly válságba kerülni. Ne várd meg ezt.

Harmadszor, legyenek közös ünnepeitek

A házassági évforduló az egyik legszebb közös ünnep és tökéletes alkalom arra, hogy kifejezd, házastársadnak értékeled őt, hálás vagy érte és nem bántad meg, hogy őt választottad.

Szülinapok, fontos mérföldkövek mind olyan alkalmak, amelyeket meg kell ünnepelnetek és ez által közelebb kerülhettek egymáshoz.

Negyedszer, legalább egyszer egy évben mozduljatok ki a gyermekeitek nélkül, ha lehet a településetek határain kívül.

Tisztában vagyok vele, hogy nem minden család engedhet meg magának több százezer forintos kiruccanásokat, de nem is az a lényeg, hogy hova mentek és mit csináltok a közös élmények és az izgatott várakozás a lényeg.

Emlékszem, amikor feleségem harmadik gyermekünket várta és hetekig kórházban kellett feküdnie, „megszöktettem” egy hétvégén és elmentünk moziba. Egy olyan kellemes élményt szereztünk magunknak ez által, amit sosem fogunk elfeledni. J

Nem került sok pénzbe és nem is utaztunk messze. Csak kis szervezőkészség és hajlandóság szükségeltetik a megvalósításhoz.

Ötödször, építsd rendszeresen az intimitást szexuális együttléteken keresztül.

Az intimitás egy csodálatos dolog, amit folyamatosan építeni kell a hálószóbán belül és a hálószobán kívül is. Ha a szexuális együttléteitek rendszertelenné válnak, ha kerülitek egymás fizikai közelségét, az általában egy tünet, ilyenkor fontos megállnotok és őszintén beszélgetnetek. A szexualitás önmagában nem elég egy kiegyensúlyozott házassághoz, de kiegyensúlyozott házasságot kiegyensúlyozott szexuális élet nélkül nem lehet építeni.

Hatodszor, növekedjetek együtt az Istenben vetett hitben!

Az igazán harmonikus házasságok Istenben vetett hitre és szeretetre épülnek. Minél inkább szereted Istent, annál inkább képessé válsz arra, hogy a házastársadat is szeresd. Naponta tartsatok családi áhítatot, imádkozzatok együtt, egymásért, és ha tehetitek, látogassátok együtt a gyülekezeteteket is.

Osszátok meg egymással lelki vívódásaitokat, győzelmeiteket, harcaitokat és imádkozzatok egymásért. Csodálatos hatással lesz rátok.

Hetedszer, nevessetek többet

Vannak párok, akik egymás közelében egyszerűen kivirulnak. Azonnal mosolyra derül az arcuk, ha egymást látják. Vannak házaspárok, akiknél a hatás fordított. Amíg egyik fél van jelen egy társaságban nevet, felszabadultnak látszik, amint megjelenik a házastárs, azonnal megfagy a levegő és minden mosoly elszáll.

Te melyik házasságot szeretnéd? Találjatok magatoknak szórakoztató tevékenységeket és nevessetek együtt.

Végül, szánjatok időt egymásra úgy, hogy semmi ne terelhesse el a figyelmeteket.

 Jó dolog együtt filmet nézni, de szánjatok időt arra is, hogy csak kettesben beszélgessetek telefon, televízió, Internet és egyéb zavaró tényező nélkül.

Előre határozzatok meg időpontokat, amikor csak egymásra figyeltek mindenféle zavaró tényezők nélkül. Apróság, de nagy változást hozhat. Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!