Házasként mit érdemes szem előtt tartanod az ellenkező nemmel kapcsolatosan?

Talán találkoztál egy ellenkező nemű személlyel a munkahelyeden vagy máshol és egyszerűen beszédbe elegyedtél vele. A beszélgetés során elkezdted felfedezni, hogy több közös vonásotok is van, és öntudatlanul azon kaptad magad, hogy várod a következő beszélgetést ezzel a személlyel, akivel kizárólag baráti kapcsolatot ápolsz. Legalábbis az adott pillanatban még így van.

Elkezdesz azon gondolkodni, hogy nem akarod megbántani a házastársad sem, de ez az illető olyan jó hallgatóság, és amikor a közelében vagy egyszerűen úgy érzed, hogy valaki szeret, csodál, tisztel és igényli a társaságodat. Ezek az érzések pedig azt az érzést kölcsönzik neked, hogy különleges férfi vagy különleges nő vagy. Nem is ehhez a személyhez vonzódsz igazán, hiszen nem tudsz róla túl sokat, hanem az érzésekhez, amiket kivált belőled a vele töltött idő. Olyan érzések törtek fel benned, amelyek a házastársaddal való kapcsolatodból apránként kihaltak, de nem is beszéltetek erről sosem.

Elkezdtél egyre több időt tölteni ezzel a személlyel, majd amikor a lelkiismereted megszólalt, altatni próbáltad mondván:
„Nincs ebben semmi rossz. Végül is csak egy tiszta barátságról van szó. Semmi többről.”

Valójában egyre gyakrabban kapod magad azon, hogy többet osztasz meg életedből ezzel a személlyel, mint ahogyan azt tervezted és sokkal többször rajta felejted tekinteted, mint ahogyan az egy barátság esetében indokolt lenne.

Elérkeztél arra a szinte, amikor az illetővel való időtöltés olyan kellemessé válik számodra, hogy szeretnéd megállítani az időt és egyre többet gondolsz rá, amikor nem vagy vele.

Észre sem vetted és komoly határokat léptél át ezzel a személlyel és fogalmad sincs, hogyan kellene elmondanod a házastársadnak.

Ismerős számodra a fenti forgatókönyv? Sok-sok házas emberrel történt meg nagyvonalakban ugyanez világszerte. A forgatókönyv ugyanaz, de a tragédia szereplői és a díszletek változnak.

Fontos tehát tudnod, hogy ezzel nem vagy egyedül.

Nincs abban semmi rossz, ha keressük a rokonlelket egy másik emberben. Nem igaz?

Az igazság az, hogy egy ellenkező neművel szoros barátságban lenni veszélyes és sikamlós leejtő. Könnyű elindulni ezen a leejtőn, de egyáltalán nem könnyű megállni rajta.

Talán úgy gondolod ez nevetséges, hiszen felnőtt ember vagy te és mások is, ez pedig feltételezi, hogy tudtok uralkodni magatokon és megfelelő határokat szabni barátságotoknak.

A valódi kérdések a következők: „Jól esne, ha a házastársad olyan bensőséges barátságot ápolna ellenkező neműekkel amilyet te? Ugyanazokról beszélgetnének, ugyanannyi időt töltenének együtt fizikailag vagy a virtuális térben, ugyanaz a vonzódás alakulna ki közöttük?”

Ha már éltél meg hasonló szituációt, a válaszod bizonyára „nem”.

Elhiszem, hogy szereted a házastársad és sosem okoznál neki szándékosan fájdalmat. Azt fontos viszont megértened, hogy egy ellenkező neművel való közeli barátság nem tesz jót a házasságodnak.

Sok-sok esetet tudok, ahol ilyen barátságok súlyos sebeket okoztak családoknak, házaspároknak.

Miért ártalmasok házasságodra ezek a barátságok?

Először is, minél gyakrabban beszélgetsz ezzel az ellenkező nemű barátoddal, öntudatlanul kötődés alakul ki közöttetek. Az idő elteltével ez a kötődés pedig egyre erősebb lesz.

Másodszor, az arra irányuló vágyad, hogy több időt tölts azzal az illetővel, voltaképp egy vészjelzés a számodra. Szeretnéd jobban megismerni a személyt a már kialakult kötődés miatt és ez egy nagyon veszélyes terület.

Harmadszor, férfiként és nőként, idővel ez a kapcsolat át fog csapni egy szexuális dimenzióba is, hacsak nem tartjátok a távolságot azzal, hogy tudatos határokat szabtok, amikhez ragaszkodtok.

Negyedszer, minél inkább belemerülsz egy ilyen „barátságba” annál izgalmasabbnak és mámorítóbbnak fogod megélni azt, ezért nem tudsz majd könnyen kiszabadulni a bűvköréből.

Ezeket nem azért írom, hogy rosszul érezd magad, hanem azért, hogy megóvjalak valamitől, ami tőnkre teheti a házasságodat, családodat.

Ha van hasonló barátod, nagyon fontos megfelelő, egészséges határokat szabni és távolságot tartani, hogy a házasságodnak ne árts.

Ha valami nem jó a házasságodban, ne ezzel a barátoddal beszéld meg, hanem menj haza és beszélj a házastársaddal. Dolgozzatok együtt a problémáitok megoldásán.

Ha felismerted, hogy máris átléptétek a határokat és több van közöttetek barátságnál, mondj el mindent házastársadnak és kérjetek segítséget egy keresztyén tanácsadótól.

Ez nehéz lesz neked is, házastársadnak is, de jobb most véget vetned a dolgoknak, mintsem egy hosszan tartó viszonyban ragadnod, aminek nem lehet jó vége.

A házasságotok át fogja vészelni ezt, ha mindketten eldöntitek, hogy harcoltok egymásért és megteszitek, ami szükséges a közöttetek levő bizalom helyreállítása érdekében.

Ne hagyd, hogy az ellenkező nemű barát eltántorítson a házastársad iránti elkötelezettségtől. Ébresztő hát barátom! Most még nem késő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!