Hallgass meg végre!

Minden családban megjelennek a konfliktusok. Szülők és gyermekek között, feleség és férj között.

A konfliktus megjelenése nem gond. Ez a kapcsolatok természetes velejárója. A gondok azon családokban szoktak adódni, ahol a konfliktusokkal nem néznek szembe, azok csak gyűlnek vagy helytelen módját választják a konfliktusok megoldásának.

A felgyülemlett, nem megfelelően kezelt konfliktusok komoly családi válságokhoz vezethetnek, amelyeknek nem ritkán válás lesz a vége.

Sok esetben a felgyülemlett feszültség és az elnyomott harag miatt nem hajlandóak a felek dolgozni házasságuk megmentése érdekében.

Ne ess te is ebbe a hibába! Minden felmerülő problémát, konfliktust kezeljetek időben a megfelelő módon.

Ennek az egyik leghasznosabb módja a családban az, ha megtanuljuk a meghallgatás művészetét.

 „Tanuljátok meg, szeretett testvéreim: mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, de jól gondolja meg, mit beszél, és ne legyen hirtelen haragú.”

Jakab levele 1:9 ( Egyszerű fordítás)

Szülőként fontos, hogy időt szánjunk gyermekeink meghallgatására. Talán sokszor butaságnak tűnik, amit a gyermeked mond vagy éretlennek, de attól még jó, ha odafigyelünk rá, hiszen önmagáról próbál megosztani valamit velünk.

Talán nehéz lesz elismerni, de sokszor helytelenül viszonyulunk gyermekeinkhez.

Nyilvánvalóan minden gyermekben is ott van az Ádámtól örökölt romlott természet, viszont az is igaz, hogy egyes gyermekek azért lázadóbbak, mert szeretnék felhívni a szüleik figyelmét önmagukra. Szeretnék, ha a szüleik jobban figyelnének rájuk. Természetesen óvva intek minden szülőt attól, hogy minden lázadást ennek tudjon be. Ez egy fontos oka a sok közül a gyermek tudatos lázadásának.

Talán te is hajlamos vagy azt gondolni, hogy nem benned, hanem a gyermekedben van a hiba.

Hajlandó vagy meghallgatni a gyermekedet, amikor azt akarja a tudtodra adni, hogy igazságtalannak tartja, ahogyan vele bántál? Valószínűnek tartod, hogy egy ilyen megnyilvánulása a gyermekednek igaz is lehet?

Ha meghallgatjuk gyermekeink panaszát, és alaposan mérlegeljük azok valóságtartalmát, jobb szülőkké, jobb emberekké válunk.

Ezáltal sokkal érzékenyebbé válunk mások helyzetét illetően.

Ugyanez igaz a házastársunkkal kapcsolatosan is. A folyamatos zsörtölődés és kritizálás természetesen rombolja a házasságot, viszont minden férj és feleség szeretné szabadnak érezni magát arra, hogy megfogalmazhassa panaszát egy konfliktus közepette, vagy kifejezze a házastársa számára azt, ha bizonyos hozzáállás vagy cselekedet miatt sérült lelkileg és érzelmileg.

Ha ez történik, a legbölcsebb, ha odafigyelsz a házastársadra és elfelejted a védekezést.

A meghallgatás legnagyobb ellensége az, ha azon gondolkodunk mivel fogunk védekezni a társunk mondanivalójával kapcsolatosan.

Csak hallgassuk meg figyelmesen, amit mond. Kérdezzük meg alkalomadtán a házastársunkat, hogy mi az, ami visszatetsző bennünk a számára, és mi az amiben ha változnánk, örömet okoznánk neki.

Amit a feleséged mond, hidd el, hogy értékes és fontos a kapcsolatotok szempontjából.

Ugyanez érvényes a feleségekre is. Amikor a férjed kifejezésre juttatja a szükségeit, sérelmeit, félelmeit, egy figyelmes feleség érzékenyen és megfelelő időben adott megfelelő válasszal támogathatja férjét.

Legyünk tehát mindannyian gyorsak a meghallgatásra és megfontoltak a beszédben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!