Fizikai tényezők, amelyek hatással lehetnek szexuális életedre

Nagy hangsúlyt kap napjainkban a tény, hogy a szexuális életünkre kihat a lelkünk állapota, viszont nem szabad elfeledkeznünk bizonyos fizikai tényezőkről sem.

A testtel és szexualitással kapcsolatosan két végletet láthatunk. A magazinok egy valótlanul tökéletes testi ideált helyez, az emberek elé ebből kifolyólag pedig hajlamos lehetsz egészségtelen végletekbe esni annak reményében, hogy majd fizikailag vonzóbb leszel.

Ebből adódik az is, hogy egyre több ember támaszt irreális elvárásokat házastársa vagy jövendő házastársa felé fizikai értelemben.

Egy házaspár már a válást fontolgatta, mert a férj folyamatosan bírálta, sértegette feleségét annak súlya miatt. Folyamatosan a magazinokban, Interneten, Tv-ben látott nők testével hasonlította össze a felesége testét.

Ha nőként volt már hasonló tapasztalatod, akkor nem csodálkozom, hogy szomorúságot és talán undort is érzel az efféle gyakorlattal kapcsolatosan, mert magad is tudod, hogy milyen irreálisak az efféle elvárások és mennyire elutasítva érezheted magad a hasonló hozzáállás miatt. Sok-sok nő és egyre több férfi is igyekszik betegesen megfelelni olyan testi ideálnak, amelyik voltaképp nem is valós ezért sosem lehet elérni sem.

A másik véglet az, amikor valaki olyan szinten nem figyel magára, hogy veszélyezteti az egészségét, szexuális életét és házasságát is.

A kóros elhízás, az alkoholfogyasztás, kábítószerfogyasztás olyan dolgok, amelyek közvetlenül befolyásolják szexualitásunkat és ezáltal házasságunkat is.

Felelősséget kell vállalnunk a saját testünkért és meg kell tennünk, ami rajtunk áll, hogy vigyázzunk magunkra. A testmozgás pozitív befolyással van a szexuális életünkre. Az egészséges étkezési szokások befolyással vannak szexuális életünkre. Aki rendszeresen mozog, a szív és érrendszere jobban működik, ebből kifolyólag az egész testben, így a nemi szervekben is jobb lesz a vérkeringés. Ettől energikusabb leszel és a szexuális vágyad is fokozódni fog.

Életkorod előre haladtával, bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják szexualitásod. Emellett a hormonháztartásodban történő változások: a csökkent tesztoszteron férfiaknál, a csökkent ösztrogén nők esetében. Érdemes ezekre a tényezőkre is odafigyelned és amennyiben szükséges, konzultálnod az orvosoddal, hogy házasságod és szexuális életed kiegyensúlyozott maradhasson.

Talán tabu témának számít, mert neked annyira egyértelmű, de fontos megemlíteni a megfelelő higiénia és ápoltság kérdését is.

Ez is kulcsszerepet játszik az egészséges szexuális életben. A feleséged nem biztos, hogy örülni fog, ha ápolatlanul és izzadtan közeledsz felé. Talán te sem örülnél férfiként, ha a feleséged egy hét mosdatlanság után közeledne feléd.

Ha szeretnél vonzó lenni házastársad számára és szeretnéd, hogy jól reagáljon a közeledésedre, mindenképpen figyelj oda erre is.

Talán férfiként még nem hallottál róla, de ha társat keresel, a nők azért mérik fel, hogy mennyire vagy ápolt, mert ezt tartják viszonyítási pontnak azzal kapcsolatosan, hogy mennyire fogsz odafigyelni rájuk és mennyi erőfeszítést vagy majd hajlandó fektetni a házasságodba.

Kedves feleség! Elég sok példát tudok, ahol egy bizonyos hölgy nagyon ápolt volt és odafigyelt magára házassága előtt, de amikor megházasodott, igencsak leengedte az önmagával szembeni elvárásokat. Nyilvánvalóan azt gondolta, hogy „megszerezte” a férjét és onnantól fogva már természetes, hogy az övé és nem kell semmit sem tennie érte a továbbiakban.

Mi férfiak vizuálisan rendkívül ingerelhetőek vagyunk szexuális értelemben. Ha a férjed nem ápolt vagy nem tisztálkodik megfelelően, ugye azt úgy értékeled, hogy tiszteletlen veled szemben és nem veszi figyelembe az igényeidet?

Az Énekek Éneke bibliai könyvben voltaképp egy erotikával fűszerezett szerelmi történetnek vagyunk a tanúi. Nézd, csak mivel kezdődik: „De szép vagy, kedvesem, de szép vagy! Szép vagy te is, szerelmesem, gyönyörű vagy! Fekvőhelyünk üde zöld.” Énekek Éneke 1:15-16.

Való igaz, hogy a külsővel kapcsolatos dolgokat túlhangsúlyozzák a mai világban, de fontos, hogy ezen a téren is meglegyen életünkben a helyes értékrend és egyensúly.

Figyelj oda magadra. Igyekezz egészségesen élni. Igyekezz ápolt lenni, hogy kifejezd, értékeled a házastársadat és fontos neked, hogy szépnek lásson. Ne engedd meg, hogy ezek a fizikai dolgok utadba álljanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!