Etikus dolog a házastársunk mobilját „ellenőrizni”?

A 21. században, sok házaspár küszködik olyan problémákkal, amelyeket a posztmodern kor hozott magával.

Vannak olyan jelek az „okos” telefonokkal, mobiltelefonokkal kapcsolatosan, amik aggodalomra adhatnak okot. A házastárs mindenhova magával viszi a telefonját, még az illemhelyre is. A mobiltelefonját nem „engedi ki” a kezéből még akkor sem, amikor lefeküdni megy, ha pedig a házastársa rákérdez, hogy rejteget-e valamit vagy kéri a telefont, azonnal védekezni kezd.

Ilyenkor a gyanakvó házastárs gyakran úgy érzi, hogy felőrli a helyzet, hiszen nem tudja etikus-e egyáltalán a házastársunk okos telefonjába betekintést nyerni, kérni, sokszor a félelem is kínzó lehet, hogy vajon mit találnak a telefonban?

Az eddigi tapasztalataimból bátran írhatom, hogy ahogyan kezeli a házaspár a telefon kérdését, az világosan mutatja, milyen állapotban van összességében a házasságuk.

Amikor egy házas férfi vagy nő, titkolózó, védekező a házastársával szemben, ha a telefonja kerül szóba, ott valamiféle nem helyes viselkedés van a háttérben.

A statisztikák szerint, az Egyesült Államokban minden második válás oka a közösségi média. Gyakori tehát, hogy a házasfelek az ellenkező nemmel folytatott nem helyénvaló interakciót akarják elrejteni egymás elől, de nem minden esetben erről van szó. Nem minden esetben megalapozott a gyanú, hiszen minden eset, ember, házasság egyedi.

Az viszont igaz, hogy tudatosan elzárni a házastársunkat a telefonunktól, egy ki nem mondott üzenetet közvetít felé:

„ Nem engedhetlek be teljesen az életembe. Vannak titkaim, amiket nem szeretnék megosztani veled, vannak olyan tevékenységeim, amiknek nem szeretném, ha a részese lennél.”

A házasságban alapvető fontossággal bír az átláthatóság és a bizalom, ebből adódik, hogy minden titkolózás mérgező hatással van a házasságunkra nézve.

Az egészséges házasságban élők többre értékelik az átláthatóság intimitását, mint a magánélethez való jogukat.

Amikor valamit eltitkolunk a házastársunk előtt, azzal voltaképp bizalmatlanságot és széthúzást segítjük elő.

A házasság lényege pontosan az, hogy teljesen mezítelenek legyünk a házastársunk előtt és ezt ne szégyelljük.

A Biblia első lapjain olvashatunk erről Ádám és Éva történetében.

A mezítelenség fizikai, érzelmi és lelki mezítelenséget is jelent.

Mindannyian olyan kapcsolatra vágyunk, amelyet nem mérgeznek titkok, de ehhez bátorságra van szükség, hogy feltárjuk a sebezhető oldalunkat is házastársunk előtt.

Minden egészséges kapcsolat bizalomra és őszinteségre épül.

Természetesen titkokra, hazugságokra is építhetjük, de össze fog dőlni.

A döntés tehát rajtatok áll. Adtok-e teljes hozzáférést a házastársatoknak a jelszavaitokat, telefonotokat illetően vagy sem?

Talán úgy gondolod nincs semmi rejtegetnivalód, ha ez így van, a házastársad örülni fog neki, ha látja, megbízol benne és beengeded életednek erre a területére is. Ha rejtegetsz valamit, ideje feltárnod az igazságot. Jobb egy fájdalmas igazság, mint egy rejtett hazugság.

A házasságod sokkal fontosabb, mint az okos telefonod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!