Elköteleződés és intimitás

Ma számtalan ember választja a házasság nélküli együttélést. Mi a gond ezzel a 21. századi „találmánnyal”? A morális és bibliai nézőponton kívül is komoly probléma okozója, hiszen az elköteleződés és az intimitás között szoros kapcsolat van.

Hihetetlen számomra, hogy tényleg vannak ma együtt élők, akik elhiszik, hogy a házasság tönkretenné a párkapcsolatukat. Ez körülbelül annyira logikus, mint azt gondolni, hogy amint megszerzi valaki a vezetői engedélyt, a vezetési képességét fokozatosan elveszíti.

Nyilvánvaló, hogy azért választják emberek az együttélést a házasság helyett, mert egyik vagy mindkét fél nem akar az elköteleződés magasabb szintjére lépni. Sok esetet láttam már, ahol a hölgy nagyon szeretett volna elköteleződni, a párja pedig évekig hitegette, kihasználta, majd eldobta.

Egy másik közismert érv, az összeköltözés mellett, hogy szükséges egy „próbaverzió” mielőtt elköteleződnénk. Megszokott dolog, hogy a számítógépes programok vásárlása előtt, megkapjuk a próbaverziót, hogy egy hónapos használat után, az érdeklődők megvásárolhassák azt. Nem önző és gyerekes dolog „kipróbálni, felpróbálni” egy másik embert, mint egy leárazott cipőt, hogy kiderítsük boldoggá tesz-e minket, ki elégíti-e minden igényünket?

Tényleg az önzőség kell, legyen egy párkapcsolat mozgatórugója vagy a szeretet és a feltétel nélküli elfogadás?

A statisztikákat nézve, azt láthatjuk, hogy az együtt élő párok sokkal, több problémával néznek szembe, mint azok, akik elkötelezték magukat a házasság szövetségében. Az együtt élők között gyakoribb a bántalmazás, megcsalás stb.

Az is tény, hogy akik együtt élést választották hosszú távon és később ugyan azzal az önző mentalitással kötnek valakivel házasságot, az esélye a válásnak vészesen megnő. Ennek az oka kézenfekvő. Az efféle „kapcsolatok” alapja az én központúság és a „kísérletezés”.

A házasság szövetségében való elköteleződés jutalma: az intimitás. Az intimitás olvasatomban belső világunk közelségét, egybeforrását jelenti.

Erre az intimitásra jellemző a felek közötti mély barátság, csodálatos szexuális élet, leplezetlen, őszinte eszmecsere, vágyaink, ötleteink kölcsönös megosztása.

Olyan ez, mint amikor megérkezünk a házasság „Kánaánjába”.

Hogyan történhet ez meg? Az intimitás mindig az igazi elköteleződéssel kezdődik. Sosem fogjuk igazán kitárni egy olyan embernek a szívünket, akivel kapcsolatosan ott van bennünk a félelem, hogy elhagy vagy becsap majd bennünket. Ezért olyan lényeges dolog az elköteleződés és a házasság az intimitáshoz. Amikor őszintén kimondjuk, hogy „míg a halál el nem választ hűek leszünk házastársunkhoz”, az óriási jelentőséggel bír. Ezzel voltaképp azt mondjuk: „Úgy döntöttem veled akarok maradni egész életemben.”

Szóval valóban nem a papír adja a házasság értékét, mint ahogyan a pénzünk sem a papír miatt értékes, amiből készült. A fedezet, ami mögötte van, teszi a pénzünket érvényessé és értékessé. Ugyanez igaz a házassági bizonyítványra is.

Mögötte van az a fedezet, aminek eredményeként elkezd épülni az igazi bizalom, ebből adódóan pedig a házasságunkban épül az intimitás is.

Az elköteleződés ezen foka nélkül a kapcsolat intimitása bizonytalan lábakon áll és hamar elillan.

Természetesen házasokként is rombolhatjuk az intimitást a kapcsolatunkban, ha kifejezzük, hogy nem vagyunk teljesen elkötelezettek házastársunk felé, fogadalmunk ellenére sem. Hogyan tehetjük ezt?

Például úgy, hogy válással fenyegetőzünk, amikor problémákkal nézünk szembe, vagy amikor nem vagyunk hajlandóak szembenézni a házasságunkban felmerülő problémákkal és dolgozni azok megoldásán. Ezekkel a gesztusokkal olyan, mintha hideg vizet öntenénk a házasságunkban kiépült bizalomra és intimitásra.

Isten így beszél ezzel kapcsolatosan: „Tartsátok távol magatoktól a pénz utáni vágyakozást, és elégedjetek meg azzal, amitek van! Mert Isten azt mondta: „Soha nem hagylak cserben, sem nem hagylak magadra.”                      Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 5. vers

Isten maximálisan elkötelezett az Ő gyermekeivel szemben.  Isten sosem hagyja magára, hagyja cserben az övéit.

Sosem fog minket magunkra hagyni fizikai értelemben és sosem fog minket magunkra hagyni lelki értelemben sem. Az Isten szíve sosem fog elfordulni az övéitől. Ez fontos, mert manapság sok házaspár hagyta magára a házastársát lelki értelemben, jóllehet fizikai értelemben elkötelezett és nem akar elválni. Ez az, amikor csak a látszat marad. Az intimitás a tudatos döntéssel kezdődik és folytatódik, hogy fizikailag és lelkileg egységben akarok maradni a házastársammal. Tehát az a gond az együttéléssel, hogy teljesítmény alapú érdekszereteten alapszik, az esetek többségében összetört szíveket, életeket hagy maga után.

A házasság jobb, hiszen feltétel nélküli elköteleződésre alapszik, amely által igazi intimitást és beteljesedést hoz a felek számára, ameddig  az elköteleződésünk szilárd marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!