Egy tévhit, amely magányossá tehet házasként…

A házasság lényege, hogy két egyedülálló, független személy egyesül a házasság szentségében és egy családdá válnak. A kettőből egy lesz lelki, mentális, érzelmi és fizikai értelemben is. Maga Isten alkotta meg ilyen módon. Hogy lehet, hogy ennek ellenére napjainkban egyre több ember panaszkodik amiatt, hogy társas magányban éli a házasságát?

A probléma ott kezdődik, amikor a házasfelek elkezdenek hitelt adni egy népszerű tévhitnek.

A 21. században magasztalják világszerte a függetlenség fontosságát és éppen emiatt az emberek többsége arra törekszik, hogy egyedül érjen el nagy sikereket az életében. Úgy érezhetjük, hogy mindent meg kell tennünk önmagunk védelme érdekében, mert senki más nem fog segíteni rajtunk.

A függetlenséggel és az önálló célokkal és eredményekkel nincs is gond, de ha túlzott fontosságot tulajdonítunk nekik, azt meg fogja szenvedni a házasságunk. Napjainkban, amikor minden második házasság válással végződik, hajlamosak lehetünk úgy házasságot kötni, hogy nem akarunk eggyé válni házastársunkkal, mert úgy gondoljuk, a házasságunknak válás lehet a vége. Ma már azon sem kapjuk fel a fejünket, ha a házasságkötéskor házassági szerződést is kötnek a felek, amiben már előre lefektetik a válás és vagyonelosztás „szabályait”.

Olyanról is hallottam már, hogy valaki titkos bankszámlát nyitott és elkezdett tartalékot felhalmozni azon a számlán arra az időre, amikor úgy dönt, hogy beadja a válókeresetet.

Mi a közös nevező mindezekben? A tévhit, hogy élhetjük az életünket házasként is úgy, hogy nem akarunk igazi egységben élni házastársunkkal. Ez a téveszme vezet évekig tartó magányhoz, elszigetelődéshez, végül pedig váláshoz.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Egy háztartásban élnek a felek, de nem egységben élik az életüket csupán párhuzamban. Mindkét félnek megvan a maga munkája, feladata, amit napközben végeznek is, de nem keresik sosem egymás társaságát.

Sem a közösségi média segítségével, sem egy telefonhívás vagy SMS formájában. Amikor leszáll az este és kénytelenek egy légtérben lenni, akkor a gyerekekre és azok szükségleteire fókuszálnak maximálisan vagy saját tevékenységeikbe menekülnek. Ez hasznos és kényelmes módszer a társalgás és a házastárssal eltöltött minőségi idő elkerülésére.

A kevés beszélgetés arról szól, hogy milyen teendőink voltak a múltban, melyeket sikerült elvégezni és milyen teendőink vannak a közeljövőben a gyerekekkel, háztartással és pénzügyekkel kapcsolatosan…

A feleség igyekszik a barátnőivel programot szervezni, a férj pedig igyekszik túlórát vállalni vagy a haveri körrel időt tölteni. Amikor nem ezt teszik akkor még mindig ott az Internet vagy a televízió.

Szexuális együttlétek minimálisra korlátozódnak és e ritka alkalmakkor is kiütköznek a kötődés hiányából adódó problémák.

Társaságban igyekeznek udvariasan kommunikálni egymással, hogy fenntartsák a látszatot, de érződik a közöttük levő feszültség.

Mindkét fél úgy érzi, hogy a házassága akadályozza, korlátozza őt, és csak egymás hibáira akarnak fókuszálni. Állandóan kifogásokat gyártanak, hogy ne kelljen időt tölteniük egymással, mert ilyenkor érzik legmagányosabbnak magukat és rengeteg energiát emésztenek fel ezek az erőltetett „együttlétek”.

Már nem is emlékeznek arra, hogy mi volt az, amit megszerettek egymásban. Annak érdekében, hogy függetlenek maradhassanak a házasságukban is, feláldozták a házastársukkal való igazi egységet, közösséget.

Már úgy érzik mindketten, hogy jól elvannak a saját dolgaikkal ezért nincs szükségük egymásra.

Ha magadra vagy a házasságodra ismertél, tudd, hogy lehet egy igazán intim és gyümölcsöző házasságod.

Íme, néhány tanács, amelyekkel érdemes kezdened:

Először is tudatosan törekedjetek arra, hogy minél többet beszélgessetek egymással.

Azért érzed magad egyedül a házasságodban, mert valahol, valamikor megszűnt az értelmes beszélgetés.

Többről kell beszélgetnetek, mint általánosságokról, gyerekekről és teendőkről.

Beszélnetek kell egymásnak álmaitokról, reményeitekről, érzéseitekről, terveitekről. Meg kell tanulnotok újra felszabadultan együtt nevetni.

Imádkozzatok minden egyes napon együtt. Legyen egy időpont, amikor együtt, egymásért imádkoztok. Első imádságotok lehet egyszerűen az, hogy Isten segítsen titeket a házasságotok magányából kilépni és újjáépíteni kapcsolatotokat. Idővel bővíthetitek az imalistátokat.

Másodszor iktassatok ki mindent a házasságotokból, ami elősegíti a probléma mélyülését vagy fennmaradását.

Több időt töltöttél a baráti köröddel, mint a házastársaddal? Ezen változtatnod kell. Ezentúl a házasságodba és a házastársaddal való kapcsolatodba kell befektetned. Este későig túlórázol? Át kell gondolnod a munkabeosztásod, hogy időt tölthess a házastársaddal. Keress napközben kapcsolódási pontokat házastársaddal. Egy rövid sms vagy chat üzenet, amiben leírod házastársadnak, hogy szereted őt és kívánsz neki szép napot. Egy telefonhívás, hogy érezze a házastársad, hogy fontos neked és gondolsz rá.

Harmadszor, értsétek meg és fogadjátok el, hogy szükségetek van egymásra.

A házasság hamar magányhoz fog vezetni, ha nem akarjátok megérteni, hogy a büszkeségeteket félretéve egymást segítenetek kell, egymással egységben kell élnetek.

Ehhez nem kell feladnunk önmagunkat, csupán elcseréljük, a függetlenségünket elcseréljük egy támogató, egységre. Ez nem azt jelenti, hogy társfüggők leszünk, vagy érzelmi értelemben bántalmazzuk egymást, csupán azt jelenti, hogy harmóniára törekszünk Istennel és házastársunkkal.

Vedd észre, hogy a házastársadat ajándékba kaptad Istentől éppen azért, hogy az iránta érzett szereteted legyőzze a magányodat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!