Covid Karácsony, de hogyan?

A 2020-as év egy rendkívüli év volt. Az év elején még nagy reménnyel nézett a jövő elé a világ, de rövid időn belül jött a világjárvány és vele együtt a gazdasági bizonytalanság, rég nem látott szigorítások, korlátozások, távolságtartás, politikai feszültségek. El kellett, el kell viselnünk a távolságtartást bizonyos szeretteinkkel kapcsolatosan. Talán eljön az idő, amikor unokáinknak beszélhetünk arról, hogy miként vészeltük át a 2020-as évet. Talán most neked is különösen nehéz a Karácsonyra hangolódni a jelenlegi helyzetben.  Idén azonban nagyobb szükségünk van a Karácsony üzenetére összpontosításra, mint bármikor.

Jézus Krisztus egy olyan időszakban öltött testet több, mint 2000 évvel ezelőtt, amikor társadalmi és gazdasági káosz uralkodott az országában.

Talán úgy érzed, jó lenne minél hamarabb túlesni az ünnepeken, hogy következzen a 2021-es év, ami remélhetőleg jobb lesz, mint 2020. Krisztus azonban békességet tud hozni otthonainkba, ünnepeinkbe. Talán szomorkodsz amiatt, hogy sok ünnepi hagyományt most a kivételes helyzetre való tekintettel elfelejthettek. Íme, néhány tanács, amiket ha megszívlelsz, akár ez lehet életed egyik legjobb ünnepi időszaka.

  1. Ne feledd el mi az ünnep lényege.

Jó dolog az ajándékozás, az ünnepi étkezés, de ne feledkezz el hálát adni Istennek, akinek mindent köszönhetsz. A lényeg, hogy Jézus Krisztusnak, a békesség fejedelmének teret adj az életedben, családodban, hogy életed minden napján vezethessen téged. Ő legyen a középpontban, hogy minden a helyére kerülhessen.

  • Gondold újra az ünnepi elvárásaidat!

A magyar családok sokféle elvárást fogalmaztak meg az ünnepet illetően az elmúlt évek során. Talán alapvető volt, hogy elmentetek együtt a korcsolyázni, talán eddig az volt a minimum, hogy egy wellness szállodában találkozott a nagyobb család, hogy ne kelljen a főzés, mosogatás terhét viselnetek. Ezúttal át kell gondolnotok az ünneppel kapcsolatos elvárásaitokat, ami nem egyszerű. Ha csak egy olyan apróságra gondolsz, hogy még mindig mennyien várják a fehér Karácsonyt, holott az éghajlat változás miatt a hó egyre inkább ritkább lesz hazánkban. Tehát ahelyett, hogy a fehér Karácsonyra várva csalódunk, inkább gondoljuk át, hogy miként lehetne teljes az ünnepünk hó vagy egyéb dolog nélkül.

  • Ne adj teret a személyes konfliktusoknak

Szép dolog, hogy a tágabb családi kör összegyűl Karácsonykor, de minden családban lehetnek különösen érzékeny emberek, akikkel szinte együtt jár a konfliktushelyzet. Igyekezzetek szünetet tartani a politikai kérdéseket és a médiából ömlő rossz híreket illetően. Ne hozzátok szóba ezeket. Tudatosítsd magadban, hogy minden vitához két ember kell és te ne légy partner a vitában. A humor nagyon jó eszköz, hogy a konfliktushelyzetekből adódó feszültségeket oldjátok. Szóljon karácsonyi zene, nézzetek szórakoztató karácsonyi filmeket és igyekezzetek sokat nevetni. Egy egészséges családban több nevetés van, mint drámázás. Szóval figyelj oda, hogy az ünneped ne silányuljon közhelyes szappanoperává.

  • Törekedj a békességre.

Tedd, meg ami rajtad áll, hogy a családi találkozások, együttlétek alkalmával a békességet munkáld. Szeretettel és tisztelettel fordulj a családtagjaidhoz akkor is, ha úgy érzed, ezt nem érdemlik meg. Ne úgy kezeld őket, ahogyan ők kezelnek téged, hanem úgy ahogyan Isten kezel téged.

  • Ne vidd túlzásba az ajándékozást!

Jól teszed, ha előre megszabod az ajándékokra szánt pénzügyi keretet. Ez az év a gazdasági válságról is szól, és nem lenne jó, ha azon kellene aggódnod a túlzó ünnepi költekezés miatt, hogy Januárban és az év többi részében miből fogsz megélni.

  • Éld meg a jelen pillanatot!

Talán ez a legnehezebb felületes, rohanó világunkban. Az emberek többsége vagy a múltban vagy a jövőben van, és olyan kevesen élik meg a jelen pillanatot. Pedig minden napnak megvan a maga gondja és öröme is. A kísértés most is ott lesz, hogy tartalmas beszélgetések helyett az okostelefonodhoz menekülj. Lehetsz ugyanabban a házban, de mégis nagyon távol a szeretteidtől. Légy jelen és igyekezz részt venni az ünnepben. Élményeket szerezz az ünnepen és ne még több okot a megbánásra.

  • Új hagyományok

Ha már a régi hagyományok egy részét idén elfeledhetitek, beszélgess a családoddal, hogy milyen érdekes hagyományt indíthatnátok el idén? Légy kreatív és szórakoztató.

  • Figyelj a házasságodra!

Szerezz közös élményeket házastársaddal és szánjatok időt arra is, hogy kettesben legyetek. Újév után, a statisztikák szerint megugrik a válások száma. Ez sajnos nem véletlen. A döntés rajtatok áll, hogy ünnep után a házasságotok még inkább meggyengül vagy szilárdabb lesz.

  1. Figyelj az egészségedre!

Az egészséges életmódnak meg kell fizetni az árát, de az egészségtelen életmódnak sokkal drágább ára van. A sok-sok kalória és a testmozgás hiánya nem vezet jóra. Legjobb esetben is fáradékony leszel és lehangolt, ingerült. Jó dolog az ünnepi étkezés, de ne vidd túlzásba. Ha tényleg akarsz, találni fogsz napi fél-egy órát arra, hogy kicsit mozgással felfrissítsd magad.

  • Kapcsolódj ki!

Ha perfekcionista vagy munkaalkoholista vagy, tudom, hogy neked ez nem könnyű. Az igazság viszont az, hogy a kikapcsolódás, pihenés a hatékony munka egyik fontos feltétele. Most a hangsúly legyen a kikapcsolódáson, családon, élményeken, nevetésen.

Imádkozom azért, hogy sok-sok áldásban legyen részetek egyénileg és családilag is, az ünnepen és az ünnep után is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!