Bocsánatkérés és megbocsátás a házasságban!

Biztosan hallottad már te is a mondást: hibázni emberi dolog. Ez teljesen igaz. A hibát beismerni, érte felelősséget vállalni azáltal, hogy bocsánatot kérünk, már sokkal nehezebb. Nincs ez másként a házasságban sem. Amikor szándékosan vagy nem szándékosan megbántjuk a házastársunkat és nem vagyunk hajlandóak bocsánatot kérni tőle, a házastársunk úgy érezheti, hogy nem szeretjük, nem tiszteljük őt, egyszerűen nem fontos számunkra.

Hallottam már házasokat azért panaszkodni, mert a házastársuk általában nem ismeri be, hogy hibázott és nem kér bocsánatot.

Miért lehet ez? Előfordulhat, hogy a házastársunk nem szándékosan bánt meg minket, ezért nincs is tudatában annak, hogy fájdalmat okozott nekünk.

Mi a megoldás ilyenkor? Elmondhatjuk a házastársunknak, hogy a viselkedése milyen módon okozott fájdalmat nekünk. Itt tartózkodnunk kell a vádaskodástól, csak az érzelmeinkről beszéljünk.

A házastársad talán nem osztja meg veled egy titkát, mert nem tartja fontosnak, te pedig rájössz erre. Elmondhatod neki, hogy elhiszed ő nem tartotta fontosnak vagy nagy dolognak, de ettől még úgy érezted, hogy elárultak, félrevezettek.

Fontos megtanulnunk, hogy a nem szándékosan okozott fájdalom is fájdalom, ezért az is rombolhatja a házasságunkban az intimitást, ha nem nézünk szembe velük, nem kezeljük őket a megfelelő időben, később elmérgesedhetnek és válságba sodorhatják a házasságunkat.

Talán meglepő lesz a számodra, de a legtöbb válás okaként nem valami nagy sérelmet: mint az alkoholizmus, félrelépés, szerencsejáték, fizikai bántalmazás jelölik meg, hanem az évek folyamán felgyülemlett apró sérelmek, megoldatlan konfliktusok vezetnek a házasság felbomlásához.

Ha a házastársunk bocsánatot kér és megbánást tanúsít, akkor mi is legyünk tekintettel az érzéseire és bocsássunk meg neki.

Mi van akkor, ha a házastársam bocsánatot kér, de általában nem változtat a viselkedésén? – kérdezik sokan.

Ez egy nagyon nehéz helyzet, aminek a megoldásában két dolog segíthet: a határozott szeretet és a nehéz beszélgetések.

Mondjuk el a társunknak szeretetteljesen, de határozottan, hogy értékeljük a bocsánatkérést, de a tény, hogy nem tesz erőfeszítést a változás érdekében, csak még nagyobb fájdalmat okoz nekünk.

Amennyiben ez nem vezet eredményre, javaslom, hogy feltétlenül forduljatok lelkigondozóhoz, tanácsadóhoz. Vannak olyan dolgok, amikből egyedül nem fog kiszabadulni a házastársad: függőségek, ártalmas barátságok, szerencsejáték.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy a józan házasfél biztosítsa a megfelelő segítséget a házastársa számára.

Azt is tudomásul kell vennünk, hogy vannak emberek, akik a bocsánatkérést gyengeségnek gondolják. Talán találkoztunk már a munkahelyünkön olyan vezetővel, aki hibázott, de sosem kért bocsánatot az alkalmazottjaitól, mert úgy gondolta, hogy az a gyengeség jele és rombolná a tekintélyét. Nos, vannak ilyen beállítottságú emberek a házasfelek között is.

A valóság az, hogy a bocsánatkérés a kommunikáció egészséges és erőteljes része, és az is ártalmas, ha egyoldalú a házasságban.

Ha a bocsánatkérés gondot okoz valamelyiketeknek, beszéljetek nyíltan arról, hogy milyen múltbeli tapasztalataitok vannak ezekkel kapcsolatosan. Hallgasd meg a házastársad tapasztalatait, majd oszd meg a tiedét is.

Ha a házastársad elzárkózik a nyílt beszélgetéstől, ideje felkeresnetek egy keresztény lelkigondozót, aki segít nektek vezetni a beszélgetéseteket.

Ugyanakkor, ne hagyd abba az imádkozást házastársadért. Isten veled van. Látja a sebzett szíved és szeretné helyreállítani a házastársadat is. Beszélgess nyíltan, határozottan, de a legszeretetteljesebb módon a házastársaddal és ne engedj a veszekedésbe bonyolódás kísértésének.

Isten szeret titeket és a javatokra tudja fordítani még a házasságotokban tapasztalt nehézségeket is. Tapasztalatból írom ezt. 😊  Ő szeretne átsegíteni benneteket ezen és békességet, megértést, örömet ajándékozni nektek. Ne adjátok fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!