Bankár és parazita hozzáállás a házasságban

Mindannyiunknak megvannak a maga nehézségei. Minden egyes ember a múltból hozott dolgaival lép be a házasságba.

Talán a szüleink helytelen nevelési módszerei által okozott sérülések, talán az előző kapcsolatainkból hozott bűntudat, sebek.

Egy ember sem visz teljesen „tiszta” lapot a házasságba. Sokan éppen ettől a helytelen indíttatástól fűtve „ugranak” bele a házasságba, mert azt gondolják, hogy a boldogító igen egy csapásra minden gondot megold.

Házasként szembe kell nézni azokkal a problémákkal, amiket a házastársad „csomagja” hoz be a házasságotokba és azokkal is, amiket a te „csomagod” okoz. Ezekre a problémákra megoldást kell találni.

Az viszont nem mindegy, hogy bankár vagy parazita módjára nézel szembe a problémákkal.

A bankár

A jó bankár úgy tekint a megtakarított összegére, mint amiben látja a lehetőséget, hogy valami naggyá nőjön.

Időt szán arra, hogy fejlődjön és a pénzből idővel valami csodálatos dolgot hozzon létre.

Évek, talán évtizedek szorgalmas munkája után látja igazán, hogy valóság lett az, amit az elején elképzelt.

Ha időközben egy rossz döntést hoz a befektetéseit illetően, vállalja érte a felelősséget és kész változtatni.

A parazita

Voltaképp az ellentéte a bankárnak. Neki is vannak vágyai, elképzelései, álmai és egy napon óriási összeghez jut. Több száz millió forinthoz.

Mit tesz? Nem figyel oda, hogy felelősségteljesen kezelje a pénzét, megtakarítson, befektessen. Azt gondolja ez az óriási összeg sosem fog elfogyni. Nem dolgozik semmit, sosem tesz a számlára csak felelőtlenül feléli a rajta levő pénzt.

Időközben bosszantja, hogy fogy a pénz a számlájáról, de kifogásokat keres megoldás helyett és azzal hitegeti magát, hogy így is van még elég pénze.

A végén természetesen elfogy minden pénze és mindenkit hibáztat, csak önmaga felelősségével nem hajlandó szembenézni.

Mit tesz az emberünk? Tisztességtelen hazugságokkal újabb nagy összeghez jut, ezúttal hitelből és mindent ugyanúgy csinál azt remélve, hogy egészen más kimenetele lesz a dolgoknak.

A parazita nem vállal felelősséget, nem keres megoldásokat, helyette kifogásokkal él és mindent, mindenkit hibáztat.

Ha ennél a mondatnál megálltál és önmagadban kirajzolódott a házastársad, mint hozzád legközelebb álló parazita körvonala, vajon parazita vagy bankár énedből fakadt ez? 😊

Képzeljük el, hogy a házasság, a házastárs egy kincsesláda. Sokan addig vesznek ki ebből a közös kincsesládából, amíg teljesen kiürül és ha ez megtörténik, akkor mindketten a másikra mutogatnak. Ő a hibás!

Majd elhitetik magukkal, hogy a rossz személlyel házasodtak össze (hiszen így nem kell a maguk felelősségével szembenézni) és a válás után ismét házasodnak abban a reményben, hogy minden más lesz.

A jó hír az, hogy parazitából lehet valaki jó bankár vagy jó kertész.

A házasságunk elején a parazita hozzáállás mintapéldánya voltam és emiatt nem tudtunk előre lépni a problémák megoldása felé.

Ma, mindketten a bankár hozzáállását tettük magunkévá, igyekszünk naponta tenni értéket a közös „számlánkra”, hogy Isten kegyelme által mindig legyen mit kivenni a számlánkról.

Nem véletlen, hogy Ádám és Éva egy kert közepén találtak egymásra a házasság szövetségében, hiszen ezzel azt akarta kifejezni nekik Isten, hogy a házasságuk kertészeivé, bankáraivá, felvigyázóivá is kell válniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!