Az időtálló házasság időtálló alkotóelemei

A televízióban, közösségi médiában állandóan találkozhatunk trendi „igazságokkal” a házasságra, párkapcsolatra vonatkozóan is.

Ezek az „igazságok” amellett, hogy hetente változnak, sok esetben életveszélyes hazugságok.

Sok esetben a cél az, hogy megvedd a legtrendibb ruhát, amiben vonzónak fogod végre érezni magad, a fehérneműt, ami a megfakult, problémás szexuális kapcsolatod fel fogja dobni stb. Ez főleg Valentin nap környékén hatványozottan igaz.

Vannak azonban olyan időtálló dolgok, amik nem kerülnek pénzbe, de alapvető fontosságúak a házasságban.

A szeretet

Nem akármilyen szeretet. Szerethetünk egy kutyát vagy egy ruhadarabot is, de a házasság szövetségében halálig tartó szeretetet és hűséget fogadunk.

Ez a szeretet tehát elkötelezettséget feltételez, nem puszta érzelem, hanem cselekedetekben megnyilvánuló tudatos döntés. Ez a szeretet őszinteségben gyökerezik és nem fér össze vele a titkolózás.

A szeretet egy tudatos döntés. Tudatosan úgy kell döntenünk minden egyes nap, hogy a házastársunkat fogjuk szeretni.

A házasság olyan, mint egy virágoskert, ami napi gondozást igényel. Ha úgy gondolod, hogy már nem érzel szeretetet, szerelmet házastársad iránt, vizsgáld meg, hogy mikor döntöttél úgy, többé nem fogod szeretni őt? Az érzelmeink a cselekedeteinkhez, döntéseinkhez zárkóznak fel.

Tisztelet

Talán sokkoló lesz a számodra, de tudok olyan esküvőről, ahol a vőlegény felpofozta a menyasszonyt az egész násznép szeme láttára. A menyasszony „bűne” annyi volt, hogy próbálta kicsit játékos módon megkóstoltatni a vőlegénnyel az esküvői tortát. Nagy volt a szerelem közöttük, de a tiszteletnek nyoma sem volt. A legtöbb házaspár talán tisztelte egymást az esküvőjük napján, de idővel ez a tisztelet megkophat vagy eltűnhet.

A tény viszont az, hogy a tisztelet, éppúgy, mint a szeretet, döntés kérdése. Tisztában vagyok vele, hogy a posztmodern kor számára ez egy idegen mentalitás, nem véletlen, hogy minden második házasság válással végződik. Ha a házastársam éppen nem tesz, tett semmit, amivel kivívta volna a tiszteletemet, én dönthetek úgy, hogy ennek ellenére tisztelem őt, és kereshetek benne olyan vonásokat, amik tiszteletre méltóak.

Kölcsönös alárendeltség

Tény és való, hogy Isten a férfit tekinti a család vezetőjének, de nemcsak a feleség tartozik alárendeltséggel. Ahol mindkét fél ki akarja erőszakolni egymásból az alárendeltséget, ott általában önző magatartásról van szó és a házasság ezt mindig megsínyli. Kölcsönös alárendeltség először is Isten felé kell legyen, ha pedig ez a terület rendben van, akkor egymás előtt is meg tudunk alázkodni, és tudunk engedni egymásnak a jóban.

Kedvesség

Még 20-as éveim elején nyári táborban voltam és egy nagyon bölcs lelkész beszélgetett egy lánnyal, aki amúgy külső vonásait tekintve csinos volt, de valahogy mégsem közeledett hozzá egy fiú sem. Ma is fülembe cseng a bölcs tanács, amit ez a hölgy kapott: „Mosolyogj, vagy sosem fogsz férjhez menni.”

A tanácsom a számodra a következő: „Mosolyogj és légy kedves, különben nem fogsz házas maradni.”

Olyan fájdalmas látni, amint a házasfelek tetteikkel és szavaikkal durvák egymással szemben. Nem szomorú, amikor idegenekkel, munkatársakkal szemben odafigyelünk a szavainkra, indulatainkra, a házastársunkkal szemben pedig egyáltalán nem így viselkedünk?

A legkedvesebb szavainkat, gesztusainkat mindig a házastársunknak tartogassuk. A durva szavak sebeket okoznak.

Az otthonunkban legyen a béke, szeretet és bátorító magatartás meghatározó, még a konfliktusok idején is.

Kommunikáció napi szinten

A legtöbb házaspár ezen a területen él meg nehézségeket. Tegyük le az okostelefont! Ha nem megy, akkor adjuk el és vegyünk egy „butatelefont”. Kapcsoljuk ki a számítógépet, a televíziót és csak a házastársunkra figyeljünk, amikor eljön a beszélgetés ideje.

Ne csak tényeket közöljünk, a szívünket is nyissuk meg egymás előtt. Álmodozzunk együtt, tervezzünk együtt, sírjunk, nevessünk együtt. Ez az igazi intimitás alapfeltétele.

Szexuális intimitás

A szex fontos része a házasságnak. Isten úgy tervezte, hogy a szeretet, intimitás, bizalom, elköteleződés és kölcsönös örömszerzés csúcspontja legyen férjnek és feleségnek egyaránt. Nem véletlen, hogy amikor egy házaspár problémáiról beszél, mindig rákérdezek a szexuális életükre. A szexuális életükbe felmerülő problémák legtöbb esetben a tünete annak, hogy a házasság valamelyik területe nem működik megfelelően.

A szexuális élet akkor lesz igazán jó és élvezetes, ha mindketten egymás szükségleteit helyezzük előtérbe.

Nem szexuális jellegű érintés

Egy ölelés, vállon veregetés, csók, kézfogás voltaképp gyengéd gesztusok, amikkel a házastársunkat megerősítjük abban, hogy szeretjük őt.

Legyetek közel egymáshoz, ha egy műsort néztek, ne szégyelljétek megfogni egymás kezét, ha együtt sétáltok. Minden házasságnak szüksége van a rendszeres, nem szexuális jellegű érintésre.

Bizalom

Ahogyan egy ember nem élhet oxigén nélkül, egy házasság nem létezhet bizalom nélkül.

A házastársunk számára kifejezhetjük, hogy méltóak vagyunk a bizalmára azzal, hogy nyitottak maradunk felé, nem titkolózunk előtte, nem hazudunk neki. Ha kitartóan ezt tesszük, akkor a házastársunk biztonságban fogja érezni magát mellettünk, a bizalom egymás iránt pedig egyre erősebb lesz.

Megbocsátás

Minden házasságban vannak mélypontok. Előfordulhat, hogy megbántjuk egymást és szükség van a megbocsátásra. A gyógyuláshoz és helyreálláshoz fontos, hogy ne tartsunk haragot és meg tudjunk bocsátani még aznap, amikor a sérelem ért minket. Ez nem könnyű, de döntés kérdése és szükséges lépés a sértett félnek és a sértő félnek is.

Istenben vetett szilárd hit

Amikor férj és feleség szilárd hittel bízik Istenben, a házasságuk alapja a legbiztosabb lesz. A családjukért imádkozhatnak, Isten békessége és szeretete által pedig mindig szilárdak maradhatnak.

Ha te nem vagy még keresztény, olvasd el a Bibliában, az Újszövetségben található evangéliumokat és tudj meg mindent Isten szeretetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!