Apróságok, amelyek nézeteltérés okozói lehetnek a házasságban

Minden házasság előtt álló párnak javasolni szoktam a jegyeseket célzó oktatást, mert ennek keretén belül, a többek között, sorra vehetjük a házasságot érintő fő kérdéseket és beszélhetünk ezekről. Ezzel sok-sok felesleges sebet, fájdalmat, nézeteltérést spórolhatnak meg a felek az összecsiszolódás szakaszában.

Vannak azonban olyan apróságnak tűnő dolgok, amik komoly fejtörést okozhatnak az összecsiszolódás szakaszában, de ha nem tanulod meg helyesen kezelni őket, a későbbi szakaszban is.

Először is gondot okozhat annak eldöntése, hogy milyen műsorokat nézzetek.

Olvastam egy nőről, aki azért adta be a válópert, mert a férje csak keresztény jellegű műsorokat akart nézni. A hölgynek viszont egészen más igényei voltak.

Ha a családban ahol felnőttél a lányok voltak többségben, talán megszoktad, hogy olyan műsorokat néztetek, amelyek inkább lányoknak szólnak.

Ha olyan családban nőttél fel, amelyben a fiúk voltak nagy többségben, talán megszoktad, hogy a sport állt az érdeklődés középpontjában.

Talán úgy gondolod manapság ez könnyű dolog, hiszen okostelefon, laptop és sok más eszköz rendelkezésre áll. Mégis jobb, ha elmentek egy közös sétára, mint külön nézni azt a műsort, ami nektek tetszik vagy éppen veszekedni amiatt, hogy más az ízlésetek.

Vannak harcok amiket érdemes megvívni, de a fenti probléma nem ezek közé tartozik.

Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.                        ( Római levél 8:12)

Másodszor gondot okozhat a háztartással kapcsolatos nézetetek egymásra erőltetése

Középiskolás koromtól kezdve minden nyári szünetet munkával töltöttem. Az esetek többségében kőműves segédmunkásként dolgoztam.

Volt egyszer egy olyan munkaadóm, aki szerint a lapátolási technikám túl nehéz és meg akarta mutatni nekem, hogyan szokott ő lapátolni.

Az én nézőpontomból teljesen ugyanúgy lapátolt, mint én, de ő ragaszkodott hozzá, hogy az ő technikája más.

Annyi apróság van a háztartással kapcsolatos teendőket illetően, amik feszültséget kelthetnek közötted és házastársad között:

A házastársad szeretné, ha leöblítenéd, az edényeket mielőtt a mosogatógépbe helyezed őket, te pedig meg vagy győződve, hogy a mosogatógépeteknek olyan programja, amelyik az edények öblítését végzi mosásuk előtt.

Talán te megszoktad, hogy nincs egyetlen mosatlan edény sem a konyhádban, mert azonnal elmosogattad azokat, a házastársad viszont jobban szereti megvárni amíg összegyűl 1 vagy két mosogatógépre való mosatlan edény.

Talán téged zavar az is, ha egy apró vízkövet látsz a fürdőkád felületén, a házastársad viszont hajlamos felületesen kimosni a kádat.

Ha úgy érzed nagyon fontos számodra, oszd meg szeretettel és tisztelettel a  házastársaddal, hogy mire vágysz, mire szeretnéd, hogy figyeljen.

Az esetek többségében ha átgondolod, rájössz, hogy jelentéktelen dolgok azok, amiken felbosszankodtál, esetleg összevitatkoztatok.

Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek.

Jakab 3:18

Harmadszor, a testi közelséggel kapcsolatos igényeitek is eltérőek lehetnek

Nők és férfiak között vannak olyanok, akik rendszeresen igénylik a babusgatást, ölelést, testi közelséget, mert egyszerűen a testi érintés vagy a minőségi idő a szeretetnyelvük.

Ezzel szemben vannak, akik nem vágynak különösebben a rendszeres testi közelségre. Talán olyan családban nőttek fel, ahol nagyon ritka volt az ölelés, vállveregetés, cirógatás stb.

Ők megterhelőnek érezhetik a testi érintést, közelséget. Van, aki szeretné, ha a házastársa karjaiban aludna el esténként, de olyan személy is van, aki sokat izeg-mozog az ágyban és számára kényelmetlen lenne valakinek a karjaiban álomra szenderülni.

Beszéljetek hát erről és állapodjatok meg olyan módon, hogy neked is, házastársadnak is megfelelő legyen.

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Galata 5: 22-23

Negyedszer, a szoba preferált hőmérsékletével kapcsolatos nézeteltérések

Én kevésbé vagyok fázós, de a meleget nehezen viselem. A feleségem pedig éppen fordítva van ezzel. Ő szereti a meleget, de érzékenyebb a hideg levegőre.

Éppen ezért nekem szükségem van egy ventilátorra a nyári időszakban, mert különben úgy érzem 25 foknál is, hogy melegem van, ő viszont már fázik a ventilátortól.

Téli időszakban is előfordulhat, hogy egyikőtök szeretne szellőztetni, mert vágyik a friss levegőre, a másik viszont nagyon fázós ezért nem szeretne ablakot nyitni.

Beszéljetek erről is nyitottan és őszintén. Biztos vagyok benne, hogy fogtok találni olyan megoldást, ami mindkettőtök számára megfelelő.

Gondolkozz el azon, hogy milyen apróságok tudnak még feszültséget okozni közted és a házastársad között és beszélj vele ezekről.

Ezáltal a házasságotokban egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!