Apró dolgokból nagy konfliktus!

Egy házasságban, főleg az összecsiszolódás ideje alatt (de később is), adódhatnak konfliktusok a felek között. Ilyenkor általában vigyázunk arra, hogy a nagyobb dolgok miatt ne legyen nézeteltérés közöttünk, de a sok apróság miatt komoly konfliktusaink lehetnek.

A lista szinte végtelen, csak gondolatindítónak szeretnék megemlíteni néhány dolgot. Ezek apróságnak tűnhetnek, de rendszeres konfliktusok és sérelmek forrásai lehetnek.

Hogyan töltsük a szabadidőnket?

Nagyon jó dolog, ha szeretjük egymást és a házasság szövetségébe léptünk egymással, viszont különböző háttérből jövünk, különböző szeretetnyelvünk van és különböző módon kapcsolódunk ki.

Vannak emberek, akik önkéntes munkát végeznek, mások sportolnak szabadidejükben, mások videójátékoznak, sétálnak vagy műsorokat néznek a televízióban vagy a számítógépen.

Házasságunk első éveiben ez közöttünk is konfliktus forrása volt. Mi a megoldás? Beszéljünk róla. Ismerjük meg a házastársunk álláspontját és igyekezzünk egyességre jutni. Találjunk közös szabadidős elfoglaltságot is, de alkalomadtán legyünk partnerek abban is, hogy a házastársunk tudja gyakorolni azt a kedvtelését, amit szeret.

Hiába duzzogsz azért, mert a férjed minden szombaton focizni megy a barátaival, ha ő nem tud arról, hogy ez zavar téged. Amennyire rajtunk áll, igyekezzünk békében élni mindenkivel. (Főleg a házastársunkkal).

Hogyan fejezzük ki a szeretetünket egymás felé?

Képzelj el egy férjet, aki olyan családból jön, ahol nem mondták a családtagok egymásnak szinte sosem, hogy: „Szeretlek”, tehát nem volt szokás az érzelmeknek direkt kifejezésre juttatása. A férj családjában az ölelkezés nem volt bevett szokás. Legfeljebb születésnapokon, ünnepeken puszilták meg egymást a családtagok és ezzel egy évre ki volt merítve a testi érintés témaköre.

Képzeld el azt, hogy ez a férj olyan környezetben nőtt fel, ahol a szülők úgy gondolták kritikával ösztönözhetik leginkább a gyerekeket, és sosem dicsérik őket, hogy el ne bízzák magukat.

Majd képzeld el, hogy ez a férfi beleszeret egy lányba, majd a házasság szövetségébe lépnek.

A lány viszont olyan családban nőtt fel, ahol az ölelés, a testi érintés, az elismerő szavak, az érzelmek direkt kifejezése mindennaposok voltak.

Mi lesz akkor, ha ez a két ember házastásként igyekszik összecsiszolódni?

Kommunikáció nélkül konfliktus.

A feleség egy ideig várni fogja azt, hogy a férje becézze, simogassa, gyakran ölelje, dicsérje. Mit fog tenni a férj? Semmit! 😊

Ezután a feleség valószínűleg átveszi a kezdeményezést, elkezd ő úgy viselkedni a férjével szemben, ahogyan szeretné, ha a férje viselkedne vele.

Mi lesz ebből kommunikáció nélkül? A férj teherként fogja megélni a feleségének közeledését és még jobban vissza fog húzódni. Ebből pedig néhány év múlva felgyülemlett sérelmek lesznek, majd pedig válság, esetleg válás.

Kommunikáljunk tehát! Tudjunk meg többet arról, hogy házastársunk milyen családból jön, mi a szeretetnyelve, hogyan szeretné, ha kifejeznénk a szeretetünket felé, és mi is tudassuk vele ezeket a dolgokat.

Ezzel sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg házastársunkat és önmagunkat is.

Mosogatás

Viccesnek és banálisnak tűnhet, de elég sok konfliktus forrása lehet egy ilyen apróság is. Milyen mosószert használjunk? Környezetkímélő hatóanyagot tartalmazót? Habzót vagy nem habzót? Hányszor mossunk el egy tányért mielőtt tisztának nyilvánítjuk azt? Kétszer vagy háromszor öblítsük le? 😊

Ha mosogatógépünk van, milyen sorrendben pakoljuk be az edényeket? Milyen időközönként mosogassunk? Vannak olyan emberek, akiket már egy mosogatásra váró tányér is zavar, olyanok is akadnak, akiket nem zavar, ha várni kell 2-3 napot amíg megtelik a mosogatógép.

Mi segíthet az ilyen helyzetekben? A kommunikáció!

Hogyan hajtogassuk össze a ruhákat?

Mi férfiak általában sehogy sem hajtogatjuk őket, inkább „hajítgatjuk” őket a lakás különböző pontjaira. Természetesen tisztelet a kivételnek. 😊

Ha valaki férfiként úgy ismeri magát, mint aki pedáns, vasalni, hajtogatni megtanult, azt is érheti meglepetés.

Először is, ha a feleség azt látta a szülei házasságában, hogy a vasalás és a ruha összehajtogatása a feleség feladata, sértve érezheti magát, ha mi „belekontárkodunk” a teendőibe.

Tőlem már az is nagy eredménynek számított, ha a szépen összehajtogatott ruhákat nem „döntöttem romba”, amikor középről akartam kihúzni egy ruhadarabot. Ez nekünk fel sem tűnik sokszor, de a házastársunknak, aki dolgozott azon, hogy minden rendben legyen, zokon eshet. Fontos tehát ebben az esetben is a kommunikáció.

A megfelelő hőmérséklet

Minden ember szervezetének, testének megvannak a maga jellegzetességei. Vannak emberek, akik fázósabbak, vannak emberek, akik „forró vérűek”. Nem szeretném a túlsúlyos embereket diszkriminálni, de ha egy férjnek van egy több zsírrétegből álló sörhasa, valószínű hamarabb lesz melege, mint egy olyan feleségnek, aki a vaságyával együtt 65 kg. Ez pedig konfliktust okozhat. Akár a lakásunkról, akár az autónkról van szó. Vannak emberek, akik aludni csak 20 fokban szeretnek, mások pedig igénylik a 22-23 fokot is.

Mi a megoldás? Kommunikáció. Talán azt gondoltad eddig, hogy nincs szükség semmi másra a házasságodban, csak szeretetre.

A feltétel nélküli szeretet valóban tökéletes alap, de erre építenünk is kell a megfelelő módon. Ehhez pedig beszélgetnünk kell házastársunkkal, megismerni őt, hogy a közös konfliktusainkra közös megoldást találjunk.

További segítséget kaphatsz a témában a nemsokára induló online tréningen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!