Amit tudnod kell anyósoddal, apósoddal kapcsolatban!

Világviszonylatban zátonyra futott házasfelek százezrei nevezték meg válóokként az anyósukat és/vagy apósukat.

Sok-sok feleséggel találkoztam, már akik úgy érezték, hogy falba ütköztek a házasságukat illetően. Ezek a nők rendszerint dicsérik a házasságukat és elmondják, hogy minden jól megy kivéve egy területet: az anyósával, apósával való kapcsolat. Ezen feleségek gyakran panaszkodnak azért is, mert nem tartják helyesnek a férjük és a szülei közötti viszonyt. Vannak esetek, amikor ez a panasz igenis valós. Vannak férjek, akik úgymond félretaszítják feleségüket, amikor az édesanyjuk feltűnik a színen és az édesanyjuk vágyai, kívánságai, véleménye a feleségük vágyai, kívánságai, véleménye elé kerülnek.  Emiatt gyakran felbátorodik az anyós és kritizálni kezdi a menyét szinte mindennel kapcsolatosan: nem jól vezeti a háztartást, hogyan öltözködik, hogyan neveli a gyermekeit, hogyan reagál a férje vágyaira, szükségleteire. Itt most olyan feleségekről írok, akik szeretnének jó kapcsolatban lenni az anyósukkal, apósukkal, de ez voltaképp azért nem lehetséges, mert érzik, hogy az anyósuk nem fogadja el őket. A két nő kapcsolatára éppen ezért a negativitás és a gyakori konfliktusok nyomják rá bélyegjüket. Az ilyen helyzetben levő feleségek egytől-egyig úgy érzik, hogy tiszteletlenül bánnak velük, manipulálni próbálják őket és arra kényszerülnek, hogy az anyósuk árnyékában éljenek. A legjobban viszont az fáj e feleségeknek, hogy a férjük nem áll ki mellettük.

Egészségtelen kapcsolata lehet egy feleségnek is a szüleivel. Erre is láttam már példákat. A feleség, aki nem akar szembenézni a házassággal járó feladataival, felelősségével, gyakran „szökik” haza anyukájához, apukájához hogy elpanaszolja milyen csúnya fiú is az ő férje. Némely szülők sajnos ilyenkor bölcstelenül kapnak az alkalmon és igyekezek mindent megtenni, hogy a lányuk előtt ők is befeketítsék, a vejüket ezzel pedig komoly válságba sodorják a házasságukat. Talán hihetetlen a számodra, de olyan feleséggel is találkoztam már, aki házasságkötése után beosztást készített arról, hogy mennyi időt fog a férjével tölteni és mennyit a szüleivel. Néhány hetet az édesanyjával és édesapjával élt majd néhány hetet a férjével. Nem lett belőlük minta házaspár.

Házaspárként igenis tegyünk, meg amit tudunk annak érdekében, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket a kibővült családunk felé, de azt sosem a házasságunk kárára tegyük.

A szüleidnek meg kell érteniük, hogy már nem az ő felelősségük titeket vagy a házasságotokat irányítani, nevelni.

Szükséged van az ő tanácsukra, amikor azt kéritek, támogatásukra, bátorításukra, de meg kell tanulniuk tisztelni a házastársadat, házasságodat és a magánélethez való jogotokat.

Mit tehetsz, ha ezt mégsem akarják tudomásul venni? Hagynod kell, hogy aláaknázzák a házastársaddal való kapcsolatodat, házasságodat? Nem.

  1. A házastársadat soha ne hozd olyan helyzetbe, hogy versenyeznie kelljen a szüleiddel a te szeretetedért, figyelmedért, nagyrabecsülésedért.

Talán férjként tehetetlennek érzed magad, mert úgy gondolod édesanyád is egy felnőtt nő, akinek nem szabhatod, meg hogyan érezzen a feleségeddel kapcsolatosan és hogyan viszonyuljon hozzá.

Ez viszont egy olyan probléma, amiről beszélned kell az érintettekkel. Az édesanyádnak, szüleidnek világos határt kell húznod és tisztelettel megkérned őket, hogy hagyják abba a passzív-agresszív megnyilvánulásokat a feleségedet illetően. Ha szükséges mondd meg neki, hogy vagy tisztelettel beszél a házastársadról a jelenlétedben, vagy azonnal lezárod a beszélgetést.

Mondd ezt szelíden, tisztelettudóan, de fogalmazz világosan. Egy ilyen beszélgetés nem könnyű, mert érzelmileg felfokozott állapotban vagyunk, amikor a családunkról van szó. Éppen ezért kell sort keríteni a beszélgetésre ameddig el nem mérgesednek a dolgok. Sok házasság ment rá arra, hogy ezekre a beszélgetésekre sosem került sor. Lehet jó házasságod és jó kapcsolatod a szüleiddel is, de tudd mi a helyes fontossági sorrend.

Máshogyan szereted a feleségedet és máshogyan az édesanyádat. Szóval voltaképp nem kell versenyezniük a szeretetedért, de a feleségeddel való kapcsolatod legyen az édesanyáddal, édesapáddal való kapcsolatod előtt és akkor minden rendben lesz ezen a téren.

2. Vedd tudomásul, hogy amikor megházasodtál a szüleiddel való kapcsolatod átalakult.

Miután megházasodtál, a fontossági sorrendben legyen Isten az első helyen, majd a házastársad, utána a gyermekeid (ha vannak gyermekeid), utána a szüleid és utána lehet szó mindenki másról.

Ezt nem mi találtuk ki, ez Isten rendje, utasítása, ha szeretnénk harmonikus házasságot, családi kapcsolatokat:

„Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.”    ( 1 Mózes 2:24)

3. Az egység alapvető a házasságod jóllétét tekintve!

Csak akkor beszélhetsz egységről, ha készen állsz házastársaddal egybeolvadni. Férj és feleség esetében létfontosságú, hogy összhangban legyenek érzelmileg, fizikálisan, lelkileg és céljaikat illetően is.

Ez csak akkor valósulhat meg, hogy tudod, hogy szeretheted a házastársadat és szeretheted ugyanakkor a szüleidet is. Nem kell két tűz között élnek.

A szüleid mindig is részei lesznek életednek, de talán nehezebb lesz kiengedni kezükből a túlzó irányítást. Légy ott és szelíden emlékeztesd őket a fenti igazságra.

Életünk többi területén is igyekezzünk a helyes egyensúlyra és beszélgessünk erről házastársunkkal is. Nem jó dolog, ha a munkánkat rendszeresen a házastársunkkal való kapcsolatunk elé helyezzük. Isten nem szeretné, hogy olyasmit tegyünk, amivel a családunkat, házasságunkat károsítjuk meg. Hiszen a családunk az Istentől kapott elsődleges szolgálati helyünk.

 Ha van anyósod, apósod, akkor fejezd ki irántuk is helyes módon a nagyrabecsülésedet, szeretetedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!