Amikor az anyaság a házasságod rovására megy!

Úgy gondolom az anyaság egy csodálatos dolog. A média és a különböző feminista mozgalmak az anyaságot valamiféle szörnyűséges és alantas dolognak igyekszik bemutatni, ami lealacsonyító egy nő számára. Ne csodálkozzunk hát, hogy a magyar társadalomban sokkal több kutyát gondoznak a hölgyek, mint ahány gyereket vállalnak.

Az viszont valóban igaz, hogy az anyaság áldása és öröme kihívásokat is tartogat egy házas nő számára. Az egyik ilyen kihívás az, hogy miként lehet valaki jó anya ugyanakkor jó feleség is?

Felmérést végeztek anyukák körében arról, hogy mi a legnagyobb kihívás, amivel küszködnek és a többség a helyes egyensúly megtalálását jelölte meg a feleség és az anya szerep között.

Át tudom érezni az anyukák küzdelmét, mert mi is három gyermeket nevelünk, ebből két gyermekünk öt év alatti. A gyermekek rengeteg figyelmet és energiát emésztenek fel a mindennapokban. Eközben oda kellene figyelni arra, hogy a háztartásban adódó feladatokat is elvégezzük sok anyuka emellett dolgozik a házasságot pedig még nem is említettem.

Logikusnak tűnhet azt gondolni, amit az anyukák egy nagy százaléka gondol ilyen helyzetben. „A férjem felnőtt ember, a gyerekeim pedig gondoskodásra szorulnak. Gondoskodnom kell a gyerekeimről, oda kell figyelnem rájuk, tanítanom kell őket stb.  Most az a fontos, hogy a gyerekeinknek mindent megadjunk amire szükségünk van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. A házasságunkon még lesz idő dolgozni, ha a gyerekek elhagyják a családi fészket.”

Teljesen érthető számomra, hogy sok anyuka magáévá teszi ezt a társadalom által is sulykolt gondolkodást. Mégis óvatosságra intek minden egyes anyukát, mert tudom, hogy rengeteg házasságot döntött romba ez az életfelfogás. Még több házasságot pedig kiüresített a lényeges dolgoktól és a szülők a „gyerekek kedvéért” maradtak együtt, majd a gyerekek „kirepülésével” elváltak.

Ha te is helyet adtál a fent említett gondolkodásmódnak, nem hibáztatlak és nem is ítéllek el. Nyilvánvalóan azért tetted, hogy a sok teendőd között tudj a „felszínen” maradni. A gyermekeinknek mindannyian szeretnénk a legjobbat biztosítani, ami csak tőlünk telik. Viszont meg kell értened, hogy a házasságot nem tehetjük „robot pilóta” üzemmódba addig, amíg a gyerekek felnőnek.

A házasságnak elsőbbséget kell élvezni még a gyermeknevelés időszakában is. Ez pedig nem azt jelenti, hogy az anyuka a férjének második anyukájává válunk, hanem azt, hogy továbbra is az a nő lesz a számára, akire kimondta, hogy szeretni fogja haláláig és vele megelégszik.

Ez azt jelenti, hogy időt kell töltenünk a házastársunkkal kettesben is. Tudom, hogy a sok teendő miatt kevés idő marad az anyukának, de az igazság az, hogy ami, aki fontos arra találunk időt.

Volt idő, amikor a feleségemmel csak a gyermekeink lefekvése után tudtunk időt szánni egymásra, és 11 órától éjjel 1, 2-ig beszélgettünk, építettük a kapcsolatunkat.

Ha nem döntjük el, hogy a házastársunkkal időt tölteni elsődleges fontosságú, a gyerek, gyerekek körüli teendők és egyéb dolgok, észrevétlenül fel fogják emészteni minden időnket.

Kifejezetten jó dolog, ha a gyermekeink látják, hogy küzdünk az együtt töltött időnkért, mert abból megtanulják, hogyan működik jól egy házasság.

Ha nem szánunk időt egymásra, azzal a gyermekeinknek azt üzenjük, hogy ők a világunk középpontjai a házasságunk pedig nem fontos.

Ha viszont szeretnénk a gyermekeinknek megtanítani, hogy a házasság értékes, rendszeresen fektetünk a házasságunkba.

Egyszerű egy édesanyának a gyermekei felé fordulni teljesen, egy férjnek pedig a munkába temetkeznie. Ilyenkor viszont a felek elkezdik vádolni egymást. A férj nem értékeli a feleség otthon végzett munkáját, mert érzi, hogy a felesége elfordult tőle valójában. A feleség pedig a férjet hibáztatja azért, mert sokat dolgozik és nem a családjával töltött időt helyezi előtérbe.

Tudok egy olyan házaspárról, akik nagyon közel kerültek a váláshoz emiatt. Majd egy gyülekezeti alkalmon felismerték a negatív mintát, amit követtek.

Elismerték ezt és vádaskodás helyett bocsánatot kértek egymástól. Őszintén meghallgatták egymást anélkül, hogy egymás szavába vágjanak és közösen megtervezték hogyan szeretnének élni a jövőben.

Jelentkeztek egy házassággal kapcsolatos tanfolyamra, és megfogadták, hogy minden második hónapban egyszer „randizni” mennek. Nem voltak gazdagok, de rájöttek, hogy egy ilyen „randi” kis költségvetésből is kivitelezhető.

Leültek a gyermekeikkel is, hogy elmagyarázzák nekik, mostantól több időt fognak kettesben tölteni, hogy a házasságukat építsék. Ezután minden egyes napon, apró lépésekkel ugyan, de a dolgok pozitív irányt vettek.

A feleség könnyekkel a szemében számolt be arról, hogy jobban szereti a férjét, mint valaha.

Onnantól Istenre kezdték alapozni házasságukat és a családjuk úgy működött a továbbiakban, ahogyan azt Isten elképzelte amikor létrehozta a házasság szövetségét.

Egy ilyen családban a gyerekek is biztonságban vannak, mert tudják, hogy a szüleik szeretik egymást és harcolnak a házasságukért.

A jó hír az, kedves anyukák, hogy Isten segítségével lehet egy nő „jó anya” és „jó feleség” is.

Amennyiben szeretnél több időt tölteni házastársaddal, jelentkezz párkapcsolati tanfolyamunkra !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!