Amikor a válás nem megoldás

A 2020-as statisztikai adatok szerint, Magyarországon 10 házasságra 3 válás jutott éves szinten. Az Egyesült Államokban lehangolóbb a helyzet, minden második házasság végződik válással. Vannak esetek, amikor hosszú évek hazugságai, függőségből fakadó visszaélései, bántalmazás vagy sorozatos hűtlenség miatt következik be a válás.

Vannak azonban olyan nehézségek, amikről úgy gondolom, hogy egyáltalán nem kellene váláshoz vezessenek, hanem célravezetőbb lenne, ha a házasfelek együtt dolgoznának azok megoldásán.  

Íme, néhány olyan kifogás, amelyekkel emberek önmaguk előtt és mások előtt is igazolni akarják, hogy miért a válást tartják megoldásnak.

Belefásultam, belefáradtam

A házasság valóban nem olyan, mint amilyennek a romantikus regényekben, filmekben lefestik nekünk.  Vannak magaslatai és vannak mélységei, időt, áldozatot és befektetést igényel, hogy jól működjön, de megér minden erőfeszítést, ha kitartóan fektetsz házasságodba. Gazdagon megtérül minden erőfeszítésed. Azért felrúgni a házastársad és Isten előtt tett életre szóló fogadalmadat, mert éppen úgy érzed elfáradtál vagy a házasságod gödörbe került, biztos vagy benne, hogy jó megoldás lenne? A frusztráció nem jó tanácsadó.

Már nem érzünk semmit egymás iránt, vagy egészen másak a céljaink.

Ilyenkor a negatív érzelmi spirál szűk látókörűvé teszi a feleket és csak két lehetőséget látnak: érzelem nélküli, monoton, szenvedéssel teljes házasság vagy válás? A valóság az, hogy a szerelem nem csupán érzelem, hanem elsősorban tudatos döntés, áldozathozatal és elköteleződés. Ha a házasságodat és döntéseidet érzelmeidre alapozod és nem a tudatos elköteleződéstől fakadó szeretetedre, sosem lesz szilárd házasságod. Döntsd hát el ismét, hogy áldozatot fogsz hozni rendszeresen, hogy kifejezd szereteted házastársad felé és nemsokára az érzelmeitek is újra fel fognak izzani.

Pénzügyi problémáink vannak

Valóban sok-sok nézeteltérés adódhat a pénzügyi dolgok miatt házasságon belül. Ha az egyik házasfél takarékos, a másik pedig hajlamos a felelőtlen költekezésre, feszültségeket eredményezhet. A munkahely elvesztése, jövedelem kiesés szintén feszültséget okozhatnak, de a válás mindkét fél számára még nagyobb pénzügyi bizonytalanságot eredményezne. Ebből adódóan gazdagok a válóperes ügyvédek és kerülnek válságba érzelmileg és anyagilag is az elvált emberek.

A pénzügyi problémáitokra találjatok megoldást, akár szakember segítségével és ne mélyítsétek a pénzügyi problémáitokat azzal, hogy elváltok.

Túl különbözőek vagyunk

Érdekesnek találom, hogy a párok házasságkötés előtt, gyakran áradoznak arról, hogy mennyire hasonlítanak egymásra, mennyire közös bennük minden, majd házasságkötés után, ugyanazok az emberek a miatt panaszkodnak, hogy túlságosan különbözőek. Valójában nincsenek feloldhatatlan ellentétek, és nem azok a boldog, sikeres házasságok ahol a felek tökéletesen hasonlóak, hanem azok a sikeres házasságok, ahol a felek teljesen elkötelezettek a házasságuk és egymás iránt.

Más a meglátásunk a gyermeknevelést illetően

Érdekes dolog, hogy férj és feleség el akar válni a különböző gyermeknevelési mentalitásuk miatt, és azt gondolják, hogy jobb lesz a gyerekeknek, ha anyjuk és apjuk két külön háztartásba költözik, két külön stílusban, külön szabályrendszerrel neveli őket. A gyermeknevelés valóban nem egyszerű és sok-sok kihívást tartogat, de sokkal könnyebb házasokként gyermeket nevelni, mint elvált felekként megoldani sok-sok olyan akadályt, ami a válásból adódik.

A barátaim is azt tanácsolták, hogy váljak el.

Vannak olyan „barátok” akik valójában nem is a barátaid és nem érdekük az, hogy te és a házastársad boldogok legyetek. Ilyen esetben szándékosan adhatnak olyan tanácsot, amelyet ha megfogadsz, az egész életed darabokra hullik, az illető „barátaid” pedig a hátad mögött nevetni fognak rajtatok. Vannak mások, akik maguk is a válást választották és kézenfekvőnek tartják, hogy neked is azt tanácsolják. Ha választanod kell, hogy új házastársad vagy új barátokat szerezz, inkább az új barátok mellett add le a voksodat.

Nem tudok neki megbocsátani.

Ha nem vagy hajlandó megbocsátani egy múltbeli sérelmet, voltaképp nem azt bünteted, aki a sérelmet elkövette, hanem saját magadat. A megbocsátás a te döntéseden alapszik és nem az érzelmeiden. Ha nem bocsátasz meg, akár elválsz, akár házas maradsz, a keserűséget mindig magadban fogod hordozni.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy felmented a társadat bűnei alól, azt sem jelenti, hogy nem fog fájni, amit ellened tett, egyszerűen azt jelenti, hogy lelki sérelmeidből való gyógyulást választod a bosszú helyett.

A házastársam nem akar megváltozni

Nem vonom kétségbe, hogy vannak területek, amelyeket tekintve a házastársadnak változnia kellene, de nem tudod megváltoztatni őt. A jó hír az, hogy ez nem is a te dolgod. A házasságban az egyetlen személy, akit megváltoztathatunk az, akit látunk, amikor reggel a tükörbe nézünk. Egyszerűen szeresd őt, mert a szeretet képes csak megváltoztatni valakit.

A szexuális életünk nem kielégítő.

A szex kétségtelenül fontos része a házasságnak, de ha pusztán azért lépsz ki a házasságodból, hogy több, jobb szexben legyen részed, nagyon veszélyes útra tévedtél. Számtalan módja van annak, hogy a szexuális intimitást elmélyíthessétek. Kérjetek tanácsot, segítséget és dolgozzatok azon, hogy a szexuális intimitás egyre inkább mélyüljön. Ez a titka az igazi szexuális kielégülésnek. Ne hangszert cserélj, inkább tanulj meg jobban játszani rajta.

Boldogabb lennék egyedül vagy valaki mással.

Azért eldobni a házasságod, mert a boldogságodat kergeted, nem biztos, hogy bölcs döntés. Társadalmunk egyik nagy hazugsága, hogy a boldogságunk „üldözése” fontosabb, mint a becsületünk, a családunk, kötelezettségeink és minden más. Akik ezt a hazugságot elhiszik, általában nagyon boldogtalan emberekként végzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

*

Elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót!